ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΡΟΔΑΝΟΥ

Τιμώμενη οινοπαραγωγική περιοχή στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2019 είναι οι Πλαγιές του Ροδανού (Côtes-du-Rhône) και συγκεκριμένα το βόρειο τμήμα τους (Côtes-du-Rhône Septentrionales).  Εκεί παράγονται μερικά από τα καλύτερα και πιο ακριβά κόκκινα κρασιά στον κόσμο, αποκλειστικά από την ποικιλία Syrah.

Η κοιλάδα του Ροδανού ποταμού βρίσκεται στη νοτιοανατολική Γαλλία και είναι πανέμορφη με οινική παράδοση αιώνων. Φιλοξενεί πάνω από 6.000 οινοποιεία που εκμεταλλεύονται γύρω στα 800.000 στρέμματα αμπέλι, δηλαδή περίπου όσο ολόκληρος ο ελληνικός αμπελώνας.

Τα κρασιά του Ροδανού είναι κατηγοριοποιημένα χονδρικά σε τρεις ομάδες: τα ευρείας χρήσης Côtes-du-Rhône (Πλαγιές του Ροδανού), τα Côtes-du-Rhône Villages που προέρχονται από 21 συγκεκριμένα χωριά (με ή δίχως αναφορά στο όνομα του χωριού στην ετικέτα τους) και, στην κορυφή της πυραμίδας, 17 ονομασίες προέλευσης επιπέδου cru, δηλαδή επιλεγμένα αμπελοτόπια, οι οποίες καλύπτουν μόνο το 20% της συνολικής παραγωγής. Οι οκτώ από αυτές είναι στο Βόρειο Ροδανό: Côte-Rôtie, Condrieu, Château-Grillet, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage, Hermitage, Cornas, Saint-Péray. 

Δεδομένου ότι οι ονομασίες προέλευσης Condrieu, Château-Grillet και Saint-Péray παράγουν μόνο λευκά κρασιά, στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά του 2019 οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν όλα τα κόκκινα κρασιά του Βόρειου Ροδανού όπως εκφράζονται από μερικούς από τους καλύτερους παραγωγούς του.

Κοιλάδα Ροδανού
Ο αμπελώνας του Βόρειου Ροδανού από το εξαιρετικό βιβλίο του Robert Parker «Τhe Wines of the Rhone Valley», 1987

Στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά του 2019, ανακαλύψτε τα κόκκινα κρασιά του Βόρειου Ροδανού όπως εκφράζονται από μερικούς από τους καλύτερους παραγωγούς του:

Αναλυτικά, στο τραπέζι του Ροδανού θα βρίσκονται τα εξής κρασιά:
  • Hermitage 2016, Magnum, Domaine Jean-Louis Chave
  • Cornas 2016, Magnum, Domaine Auguste Clape
  • Saint-Joseph 2017, Magnum, Pierre Gonon
  • Saint-Joseph 2017, Domaine Bernard Gripa
  • Côte-Rôtie La Brocarde 2016, Georges Lelektsoglou
  • Côte-Rôtie Les Grandes Places 2015, Nicolas Champagneux
  • Crozes-Hermitage Vieilles Vignes de Gervans 2017, Georges Lelektsoglou
  • Cornas Granit 60 2016, Domaine Vincent Paris
  • Hermitage Rouge 2017, Georges Lelektsoglou
Ροδανός

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΞΠΕΡ ΤΟΥ ΡΟΔΑΝΟΥ

Η διαδρομή στον Βόρειο Ροδανό κρύβει μία έκπληξη: πρόκειται για τον εγκατεστημένο στην κωμόπολη Tain-l’Hermitage, Γιώργο Λελεκτσόγλου, ο οποίος διατηρεί μία από τις καλύτερες κάβες της Γαλλίας.  Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών ο κ. Λελεκτσόγλου έχει δημιουργήσει μία μοναδική συλλογή κορυφαίων οίνων της ευρύτερης περιοχής του Ροδανού, χάρη στις γνώσεις του και τους δεσμούς φιλίας με τους πιο γνωστούς οινοπαραγωγούς της.

Η κάβα του κ. Λελεκτσόγλου, Compagnie de l’Hermitage, εφοδιάζει με σπάνια κρασιά τους πιο απαιτητικούς συλλέκτες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Φέτος θα είναι παρούσα στα ΜΚΚ με μερικές από τις πιο σπουδαίες φιάλες της. Πρωταγωνιστής ανάμεσά τους είναι το Hermitage 2016 του Jean-Louis Chave σε εμφιάλωση magnum, ενώ το ίδιο σπάνιο και συναρπαστικό είναι το Cornas 2016 του Αuguste Clape, επίσης σε magnum. To συγκεκριμένο Ερμιτάζ του Ζαν-Λουί Σαβ έχει βαθμολογηθεί με το απόλυτο 100 από το Decanter, με 98 από τον Robert Parker και 97 από το Wine Spectator.

Κοντά σε αυτά τα μεγαθήρια βρίσκονται δύο από τους καλύτερους οινοπαραγωγούς της ονομασίας προέλευσης Saint-Joseph, ο Bernard Gripa και ο Pierre Gonon, με την εσοδεία του 2017 (του Gonon σε magnum).

Παρόντα θα είναι και κρασιά από τις ονομασίες προέλευσης Côte-Rôtie και Crozes-Hermitage.


 

Μεγάλα κόκκινα κρασιά logo
Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία
24 Νοεμβρίου 2019
Κυριακή: 13:00-20:00
Fnl Guide
FNL Guide
210 677 3845
www.fnl-guide.com
Vinetum
Vinetum
210 766 0560
info@vinetum.gr
Wine in Moderation Responsibility Alliance