Ελληνικά Οινοποιεία

Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2023

Η διαδικασία ανάρτησης των συμμετεχόντων και των κρασιών τους βρίσκεται σε εξέλιξη

ANHYDROUS WINERY

  • Το πιο νέο κρασί στα ΜΚΚ 2023 δεν θα µπορούσε, φυσικά, να είναι άλλο από ένα της εσοδείας 2022, από την οποία δύσκολα θα περίµενε κάποιος ερυθρό κρασί στην εν λόγω εκδήλωση. Όταν, όµως, είναι κρασί που 1) εκφράζει τόσο χαρακτηριστικά το ηφαιστειακό έδαφος του νησιού προέλευσής του, της Σαντορίνης, υπεύθυνο για την ορυκτότητα σε κάθε προϊόν του, 2) την καθαρότητα του φρούτου, ίδιον των κυκλαδικών ποικιλιών και 3) την αυστηρότητα στη δοµή, αποτέλεσµα της αγριότητας του ανεµοδαρµένου κλίµατος, γίνεται. Όταν, µάλιστα, η αγριότητα αυτή φτάνει να είναι µέχρι και ανήµερη, λόγω των ηλιοκαµένων, θαλασσοδαρµένων και άνυδρων συνθηκών που επικρατούν συνήθως στο εν λόγω νησί, οι συνθήκες αυτές αξίζει να δώσουν το όνοµά τους µέχρι και σε οινοποιείο και τα κρασιά του. Έτσι συµβαίνει µε το οινοποιείο και τα προϊόντα τού Απόστολου Μούντριχα, που ―νησιώτης κι αυτός― είναι γνωστός από την πολύχρονη δουλειά του στην Εύβοια (Κτήµα Αβαντίς), σε άλλες, βέβαια, εδαφοκλιµατικές συνθήκες. Το Anhydrous, λοιπόν, φέρνει τον αµπελώνα της Σαντορίνης «στο κόκκινο», µε ένα κρασί που δεν έχει ακόµα κυκλοφορήσει στην αγορά.

Άη Νικόλας, 2022

BOUTARI

  • Μία από τις πλέον ιστορικές οινοποιίες της Ελλάδας, η Boutari, βρίσκεται σε νέα εποχή, αφού πλέον αποτελεί μέλος του ομίλου Sterner Stenhus των αδελφών Γεωργιάδη, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Σουηδία από έλληνες γονείς. Με αγάπη στο ελληνικό κρασί και με σεβασμό στο ιστορικό όνομα Μπουτάρη έρχονται να δημιουργήσουν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να κρατήσουν την κληρονομιά ζωντανή δημιουργώντας μια επιχείρηση υγιή και κερδοφόρα, που εξελίσσεται και προοδεύει. Το ακριβότερο ερυθρό κρασί της Boutari ονομάζεται 1879 Boutari Legacy (κληρονομιά). Έτσι, στα ΜΚΚ βρίσκει το τέλειο βήμα, καθώς η εκδήλωση αυτή είναι σχεδιασμένη ακριβώς για να προβάλει τη διαχρονικότητα και την ποιότητα οίνων και οινοποιιών, μέσα από κορυφαία ερυθρά κρασιά. Η μία από τις δύο εσοδείες από τις οποίες παρουσιάζεται, αυτή που βρίσκεται τώρα στην αγορά, είναι το 2017, ίσως η καλύτερη της δεκαετίας της για τη Νάουσα. Η άλλη, το 2012, έδωσε πολύ καλές Νάουσες, βαθύχρωμες, στρογγυλές, με υψηλή οξύτητα και καλές ταννίνες. Στα ΜΚΚ 2023 παρουσιάζεται, επίσης, η θρυλική Naoussa Grande Réserve, από την εξαιρετική χρονιά του 2011, ενώ το μενού ολοκληρώνεται με το κρητικό κρασί Σκαλάνι, 16ετίας, από μία εξαιρετική ποιοτικά εσοδεία για την Κρήτη, αυτή του 2007.

Boutari Legacy 1879, 2017

Boutari Legacy 1879, 2012

Grande Réserve Naoussa Boutari, 2011

Σκαλάνι, 2007

CASTRO CLAUSS

  • Ολόκληρη κοινότητα ίδρυσε ο Γουστάβος Κλάους το 1854 στην Αχαΐα και βάζοντας πλάι στο όνομά της το δικό του εγένετο η Achaia Clauss. Το 1861 φύτευσε τον πρώτο αμπελώνα και το 1873 η πρώτη γλυκιά Μαυροδάφνη έγραψε ιστορία. Από σταφύλι των πλαγιών Καλαβρύτων φτιάχτηκε το 1899 το πρώτο ξηρό κρασί Δεμέστιχα, ένας οινικός θρύλος για την Ελλάδα, που θεμελίωσε, ουσιαστικά, τη «λόγια» οινοποίηση στη χώρα. Από το 1919 η Achaia Clauss είναι σε ελληνικά χέρια και στις ιστορικές εγκαταστάσεις της κρύβει διαμάντια, ενώ συνεχίζει δυναμικά την πορεία της. Ως Castro Clauss, πια, ήρθε για πρώτη φορά στα ΜΚΚ πέρυσι. Φέτος, από την κατηγορία των ξηρών ερυθρών της οινοποιήσεων αξιώσεων, στα ΜΚΚ 2023 φέρνει δύο ετικέτες: Castro Clauss MTR, από ―τι άλλο;― 100% μαυροδάφνη και Castro Clauss SYR από 100% σιρά, αμφότερα από τις πολύ καλές για την Αχαΐα εσοδείες 2021 και 2020.

Castro Clauss MTR, 2021

Castro Clauss MTR, 2020

Castro Clauss SYR, 2021

Castro Clauss SYR, 2020

G.K. WINES

  • Αν μετρήσεις τα πρέμνα του αμπελώνα από τον οποίο παράγεται το σταφύλι για τα κρασιά του GK Winery, του αγρότη-γεωπόνου Γιώργου Κίτου, βρίσκεις και τον αριθμό φιαλών που παράγει ανά εσοδεία. Τόσο χαμηλή είναι, δηλαδή, η απόδοση των αμπελώνων του που κάθε πρέμνο τους, κάθε φυτό, δηλαδή, στο Σωτήριο Θεσσαλίας, δίνει μία φιάλη υπερσυμπυκνωμένο κρασί. Έτσι, δυνητικά, μπορεί να φτάσει τις 10.000 φιάλες, που ποτέ, τελικά, δεν κυκλοφορεί, καθώς στην αγορά πάει μόνο ό,τι πληροί τις κατ’ αυτόν προϋποθέσεις ποιότητας, που πολύ αυστηρά θέτει. Όλα ξεκίνησαν το 1997, όταν αυτός και η σύζυγός του άρχισαν να δοκιμάζουν συστηματικά κρασιά, κυρίως ερυθρά. Το 2001 κόλλησαν το «μικρόβιο του οίνου» και ο Γιώργος Κίτος μετέφρασε περί τις 4.000 σελίδες Wine Spectator και Decanter, ενώ εγένετο και το πρώτο αμπελάκι περί του οίκου τους, με διεθνείς ερυθρές ποικιλίες. Τότε τέθηκαν και οι αρχές τους, που συνεχίζουν να τηρούνται: οι μικρότερες παρεμβάσεις στο αμπέλι, μόνο χειρωνακτική εργασία, όλα χειροποίητα και στο οινοποιείο, όπου οι παρεμβάσεις είναι, επίσης, οι λιγότερες δυνατές, χωρίς εμβολιασμό ζυμών, φιλτράρισμα και άλλα συναφή. Το πρώτο κρασί ήρθε περί τα τρία έτη αργότερα, πάντα εντός φιλοσοφίας φυσικών οίνων, με τα λιγότερα δυνατά θειώδη. Η φιλοσοφία αυτή παραμένει και διέπει και το δικό τους οινοποιείο, που ιδρύθηκε το 2021, αποκλειστικά με μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές 500 λίτρων και περιορισμένη χρήση ξύλου. Από την ίδια χρονιά είναι και όλα τα κρασιά της GK Wines στα ΜΚΚ 2023.

Tempest, 2021

Methi, 2021

Porqué?, 2021

Quoi?, 2021

Diane, 2021

Pasiõn, 2021

T’as Compris?, 2021

MESSINIA TERROIRS

  • Κρασιά της Μεσσηνίας που κυκλοφορούν ευρέως, περιορισμένα ή και καθόλου, των οινοπαραγωγών Κτήμα Δερέσκου, Lacules Estate, Navarino Vineyards, Οινοποιείο Κ. Τσώλη και Panagiotopoulos Wines & Spirits, καθώς και ένα ξεχωριστό κρασί της εταιρείας Boutari από Cabernet Sauvignon της Τριφυλίας εσοδείας 1998, παρουσιάζονται στα ΜΚΚ 2023 στο πλαίσιο του προγράμματος Messinia Terroirs. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Το Ίδρυμα δημιουργήθηκε το 2011 με σκοπό να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, μέσω της υποστήριξης και της προώθησης καινοτόμων δημιουργικών δράσεων. Ανάμεσα στους στόχους του βασικός είναι να δοθεί νέα ώθηση στον οινικό κλάδο της Μεσσηνίας, να ανακτηθεί η αίγλη του παρελθόντος του και να αναδειχθεί όχι μόνο η συναρπαστική ποικιλομορφία και η μοναδικότητα του μεσσηνιακού αμπελώνα, αλλά και η πολυδιάστατη φυσιογνωμία του τόπου. Τα χαρισματικά terroirs της περιοχής, με το ιδιαίτερο μεσοκλίμα, ευνοϊκό για την παραγωγή εξαιρετικού σταφυλιού για οινοπαραγωγή υψηλών απαιτήσεων, η πλούσια γαστρονομική παράδοση και η μακραίωνη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, ενταγμένα σε ένα περιβάλλον σπάνιας φυσικής ομορφιάς, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε η Μεσσηνία να αναγεννηθεί ως οινοπαραγωγός περιοχή, αποκτώντας αναγνωρίσιμη ταυτότητα και οινοτουριστική οντότητα διεθνών προδιαγραφών.

Κτήμα Δερέσκου, Merlot Special Selection, 2021

Κτήμα Δερέσκου, Αγριλιά, 2006

Κτήμα Δερέσκου, Αγριλιά, 2005

Lacules Estate Merlot, 2020

Lacules Estate Syrah, 2020

Navarino Vineyards, Kotyle Cabernet Sauvignon, 2018

Navarino Vineyards, Kotyle Cabernet Sauvignon, 2016

Navarino Vineyards, Kotyle Cabernet Sauvignon, 2013

Οινοποιείο Κ. Τσώλη, Φτελιά, 2008

Panagiotopoulos Wines, 36, 2008

Panagiotopoulos Wines, 36, 2013

Panagiotopoulos Wines, Syrah, 2013

Panagiotopoulos Wines, Merlot Organic, 2014

Panagiotopoulos Wines, Cabernet Sauvignon Organic, 2013

Boutari, Cabernet Sauvignon, 1998

MITRAVELAS

  • Πόσες οινοποιίες µπορούν να υπερηφανεύονται πως τα αµπέλια τους υφίστανται από την εποχή του Καποδίστρια; Άγνωστο, αν και ένα, τουλάχιστον, µπορεί! ∆ιότι, τεκµηριωµένα, µε τη βούλα του υποθηκοφυλακείου, αµπέλια της οικογένειας Μητραβέλα στη Νεµέα ανήκουν σε αυτήν από το 1828, πράγµατι, επί Καποδίστρια. Ο 6ης γενιάς, λοιπόν, αµπελουργός και οινοποιός Κωνσταντίνος Μητραβέλας δικαιούται να ισχυρίζεται πως γνωρίζει σε βάθος τη γη της Νεµέας, πάππου προς πάππου, και πως κατέχει τη τεχνογνωσία της αµπελοκαλλιέργειας αγιωργίτικου όσο λίγοι. Άλλωστε, και το οινοποιείο του είναι ένα από τα παλαιότερα της περιοχής. Το κρασί Old Vines είναι το κορυφαίο του, παράγεται από πολύ γηραιά αµπέλια και θεωρείται µία από τις πλέον αυθεντικές και χαρακτηριστικές εκφράσεις αγιωργίτικου Νεµέας. Πρόκειται για ένα αφιλτράριστο κρασί από σταφύλι αυτόριζων, προφυλλοξηρικών πρέµνων, που έχουν, βέβαια, εξαιρετικά χαµηλές αποδόσεις. Εκτός από αυτό που κυκλοφορεί τώρα στην αγορά, από την εξαιρετική για τη Νεµέα εσοδεία του 2017, στα ΜΚΚ 2023 έρχεται και σε δύο ακόµα εσοδείες: του 2016, επίσης εξαιρετική εσοδεία, ίσως η καλύτερη της δεκαετίας της για την περιοχή και την πολύ καλή χρονιά του 2015, οπότε έτοιµο για µία µίνι κάθετη γευστική δοκιµή.

Old Vines Μητραβέλα, 2017

Old Vines Μητραβέλα, 2016

Old Vines Μητραβέλα, 2015

NICO LAZARIDI

  • Με μια μίνι οριζόντια γευστική δοκιμή έρχεται η ιστορική δραμινή οινοποιία Nico Lazaridi στα ΜΚΚ 2023, επιλέγοντας τρία κρασιά της από την εξαιρετική για τον αμπελώνα της Δράμας εσοδεία του 2020. Έδωσε σταφύλι άριστης υγείας, με ιδανική ισορροπία τεχνολογικής και φαινολικής ωρίμασης και καλή αντιοξειδωτική αντοχή, συνεπώς εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης. Έτσι, τα κόκκινα κρασιά έχουν έντονο χρώμα, πρωτογενή φρουτώδη χαρακτήρα σε μύτη και στόμα και καλές τανίνες. Ανάμεσα, μάλιστα, στα Perpetuus, Château Nico Lazaridi (σε φιάλη Magnum) και Cavalieri Ξινόμαυρο, από την εν λόγω εσοδεία, το τελευταίο κρασί αποτελεί νέα κυκλοφορία. Η άλλη εσοδεία που επέλεξαν από την οινοποιία για την εκδήλωση είναι το 2016, μάλλον όχι τυχαία, αφού οι καιρικές συνθήκες της ευνόησαν, σαφώς, τις ερυθρές ποικιλίες αμπέλου και, βέβαια, τα πολύ καλά κρασιά που έδωσε. Από αυτήν, λοιπόν, έχουμε άλλο ένα Château Nico Lazaridi, αυτήν τη φορά επταετίας, καθώς και την άλλη ναυαρχίδα της οινοποιίας, το Μαγικό Βουνό, σε Magnum. Ένα κρασί θρυλικό, για χρόνια ελλειμματικό και δυσεύρετο, με τιμή που ελάχιστα ελληνικά κρασιά τολμούσαν, κάποτε, να έχουν.

Perpetuus, 2020

Château Nico Lazaridi Magnum, 2020

Cavalieri Ξινόμαυρο, 2020

Château Nico Lazaridi, 2016

Μαγικό Βουνό Magnum, 2016

SEMÉLI ESTATE

  • Κάθετη γευστική δοκιµή στο κορυφαίο κρασί της, το Nemea Grande Réserve, κάνει στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά το Κτήµα Seméli. Τρεις εσοδείες, 2014, 2017, 2019, που εκφράζουν µοναδικά την ποικιλία αγιωργίτικο και το Κούτσι, ένα από τα καλύτερα αµπελοτόπια της Νεµέας. Η κάθε εσοδεία µε τη δική της ιδιαιτερότητα: το κοµψό και σαγηνευτικό 2014, το εξαιρετικό 2017, και το στιβαρό 2019, το τελευταίο πριν ακόµα κυκλοφορήσει επίσηµα. Πλάι σε αυτά και το θρυλικό Château Seméli 2008, από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot, ένα κρασί που δεν υπάρχει στην αγορά εδώ και χρόνια και αποτελεί σίγουρα ένα σηµαντικό κοµµάτι της ιστορίας του ελληνικού κρασιού.

Seméli Nemea Grande Réserve, 2019

Seméli Nemea Grande Réserve, 2017

Seméli Nemea Grande Réserve, 2014

Château Seméli, 2008

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ K. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

  • Ιδρυτής και ονοµατοδότης των Αµπελώνων Αντωνόπουλου, o Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους της ελληνικής οινικής αναγέννησης. Το 1983 ξεκίνησε την καλλιέργεια αµπελώνα στην Αχαΐα (Βασιλικό), µε όραµα την ανάδειξη του δυναµικού της αµπελοοινικά. Θα ήταν υπερήφανος αν έβλεπε τα κρασιά του στην εκδήλωση ΜΚΚ. ∆ιότι όταν λίγοι ακόµα µιλούσαν στην Ελλάδα για παλαίωση, κάτι εκ των ων ουκ άνευ για µεγάλους ερυθρούς οίνους, οι Αµπελώνες Αντωνόπουλου και οι άνθρωποί τους ασχολούνταν σχολαστικά µε αυτήν, σχεδιάζοντας αναλόγως την καλλιέργεια των αµπελώνων και την παραγωγή των κρασιών τους. Ένα ιστορικό κρασί αυτής, ακριβώς, της φιλοσοφίας ήταν ανέκαθεν το Cabernet Νέα ∆ρυς. Στα ΜΚΚ 2023 έρχεται σε φιάλη Magnum, από την πολύ καλή για την περιοχή εσοδεία του 2015. Σε ίδια φιάλη (δηλαδή 1,5l) και το Γεροντόκληµα Merlot-Syrah 2013, το πιο παλαιό της οινοποιίας στην εκδήλωση, από µία, επίσης, πολύ καλή χρονιά για την Αχαΐα, που ευνόησε, µάλιστα, τα ερυθρά σταφύλια. Από πιο πρόσφατες εσοδείες τα κρασιά Ποικιλιακή Συλλογή Βερτζαµί και Μορφέας, του 2019 το πρώτο, που είναι η καλύτερη ίσως εσοδεία των τελευταίων ετών για τον αχαϊκό αµπελώνα και 2020 το δεύτερο, δηλαδή από µια, επίσης, πολύ καλή εσοδεία.

Ποικιλιακή Συλλογή Βερτζαμί, 2019

Cabernet Νέα Δρυς Magnum, 2015

Γεροντόκλημα Merlot – Syrah Magnum, 2013

Μορφέας, 2020

ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

  • Οι Γιάννης Παρασκευόπουλος (οινολογικά) και Λέων Καράτσαλος (αμπελουργικά), ψυχή και σώμα αμφότεροι της εμβληματικής οινοποιίας Γαία Οινοποιητική, σε Νεµέα (Κούτσι) και Σαντορίνη, έχουν φτιάξει κρασιά που, εκτός από απόλαυση, προσέφεραν έμπνευση σε πολλούς άλλους οινοποιούς και άνοιξαν δρόμους στο ελληνικό κρασί. Το εμβληματικό Κτήμα Γαίας που κυκλοφορεί τώρα στην αγορά έρχεται στα ΜΚΚ 2023 από την εσοδεία 2020. Μια εσοδεία που έδωσε εξαιρετικές Νεμέες, βαθύχρωμες, με πυκνό άρωμα, νόστιμες τανίνες και αξιοσημείωτη οξύτητα. Σχετικά κοντά ήταν ποιοτικά και η εσοδεία του 2013 για τη Νεμέα, οπότε το δεκάχρονο, πλέον, Κτήμα Γαίας της εν λόγω εσοδείας αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του προηγούμενου κρασιού 7 χρόνια από σήμερα. Το έτερο μεγάλο κρασί της οινοποιίας, το Γαία S, μια Σούπερ Νεμέα, κατά τα κρασιά Super Tuscans, έρχεται και αυτό από δύο εσοδείες: 2019, σίγουρα μία από τις καλύτερες της δεκαετίας της για τη Νεμέα (για πολλούς η καλύτερη) και 2006, μια εσοδεία για δυνατούς αμπελουργούς, ανάλογους οινοποιούς και καλά αμπελοτόπια.

Κτήμα Γαίας, 2020

Κτήμα Γαίας, 2013

Γαία S, 2019

Γαία S, 2006

ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ

  • Από τα καλύτερα ελληνικά σιρά, το Collection είναι το κορυφαίο κρασί του Κτήµατος Αβαντίς. Το συγκεκριµένο κρασί τον περασµένο Μάρτιο απέσπασε την ύψιστη διάκριση του ∆ιπλού Χρυσού Μεταλλίου σε έναν από τους πιο απαιτητικούς διεθνείς διαγωνισµούς οίνου στον κόσµο, το Concours Mondial de Bruxelles. Ο οινοποιός του, Απόστολος Μούντριχας, έχει επενδύσει πάρα πολλά στην εν λόγω ποικιλία, ανάµεσα σε άλλα πραγµατοποιώντας µακροχρόνια έρευνα για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της στην περιοχή του. «Για το Collection χρησιµοποιείται ο καλύτερος κλώνος από όσους δοκιµάστηκαν για το αµπελοτόπι του αµπελιού του, το οποίο αποδείχθηκε πως είναι το καλύτερο αµπελοτόπι όλου του κτήµατός µας. Αυτό διαφάνηκε κατόπιν έρευνας 30 ετών», λέει και πιστεύει πως «κάθε µεγάλο κρασί είναι ορισµός του τερουάρ». Όσο για το ο Άγιος Χρόνος, µε 8% βιονιέ εκτός από σιρά, είναι εµπνευσµένο από την ονοµασία προέλευση Côte-Rôtie, µε έως και 20% Viognier µαζί µε τη βασική ερυθρή ποικιλία της γαλλικής αυτής οινοπαραγωγικής περιοχής του Ροδανού, το Syrah. Και αυτό το κρασί απέσπασε Χρυσό Μετάλλιο στις Βρυξέλλες, επίσης σπουδαία επιτυχία. Το όνοµά του κρασιού αναφέρεται στο χρόνο, αφενός όπως εξελίσσει ένα εξαιρετικό κρασί σε «µεγάλο», αλλά και στην ιδιότητά του να διδάσκει µε το πέρασµά του. Όπως στην προκειµένη περίπτωση, που έµαθε στους ανθρώπους του κτήµατος τόσα και τόσα για το αµπέλι και το κρασί.

Αβαντίς Συλλογή, 2020

Αβαντίς Συλλογή, 2019

Άγιος Χρόνος, 2019

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ

  • Από έναν εκ των κορυφαίων αμπελώνων της Ελλάδας, που φιλοξενούν τα ευεργετικά για το αμπέλι χώματα του Αμυνταίου και φροντίζει μοναδικά ο αμπελουργός Μάκης Μαυρίδης, προέρχεται το σταφύλι των κρασιών του Κτήματος Άλφα. Σταφύλι που έχει την τύχη να γίνεται κρασί στα χέρια του χαρισματικού οινοποιού Άγγελου Ιατρίδη. Το τόσο έμπειρο αυτό δίδυμο του Κτήματος Άλφα παράγει οίνους που στα ΜΚΚ 2023 έρχονται με πρώτο τη τάξει το Alpha One 2017, τη ναυαρχίδα των ερυθρών κρασιών του κτήματος. Ακολουθεί το κρασί από την ποικιλία Tannat, ένας πραγματικός οινικός «βράχος», σε δύναμη και συμπύκνωση, ενώ μία μίνι κάθετη δοκιμή τριών εσοδειών, 2020, 2015 και 2013, μας συστήνει σε βάθος χρόνου 10ετίας το κρασί Κτήμα Άλφα SMX. Τέλος, από δύο εσοδείες έρχονται τα μονοποικιλιακά κρασιά από ξινόμαυρο, τα Κτήμα Άλφα Οικοσύστημα Ξινόμαυρο Réserve «Μπάρμπα Γιάννης» και Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο Single Vineyard Σκαντζόχοιρος, από διαφορετικά, δηλαδή, αμπελοτόπια, αλλά με την ίδια γεωγραφική ένδειξη: ΠΟΠ Αμύνταιο. «Κρασιά με εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμή», έχει πει για αυτά ο εμπορικός διευθυντής του κτήματος, Νίκος Βασιλόπουλος.

Alpha One, 2017

Κτήμα Άλφα Tannat Οικοσύστημα Single Block «Βράχος», 2019

Κτήμα Άλφα Tannat Οικοσύστημα Single Block «Βράχος», 2012

Κτήμα Άλφα SMX, 2020

Κτήμα Άλφα SMX, 2015

Κτήμα Άλφα SMX, 2013

Κτήμα Άλφα Οικοσύστημα Ξινόμαυρο Réserve Παλαιά Κλήματα Single Block «Μπάρμπα Γιάννης», 2020

Κτήμα Άλφα Οικοσύστημα Ξινόμαυρο Réserve Παλαιά Κλήματα Single Block «Μπάρμπα Γιάννης», 2015

Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο Σκαντζόχοιρος Single Vineyard Magnum, 2021

Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο Σκαντζόχοιρος Single Vineyard, 2015

ΚΤΗΜΑ Γ. ΚΟΚΟΤΟΥ

  • Το Κτήµα Κοκοτού στη Σταµάτα Αττικής, δηµιουργήθηκε το 1975 από τον Γιώργο και την Άννα Κοκοτού και ήδη από το 1979 άρχισε να εξειδικεύεται στην παραγωγή κρασιού, µε τις πρώτες συστηµατικές φυτεύσεις των ποικιλιών Cabernet Sauvignon και Merlot. Φυσικό επακόλουθο αυτού ήταν ένα από τα πρώτα κρασιά του να προέρχεται από τις δύο αυτές ποικιλίες. Το κρασί αυτό, που ονοµάζεται Kokotos Estate, στην πάροδο των χρόνων έχει εξασφαλίσει πολλές διεθνείς διακρίσεις και αποτελεί τη «Ναυαρχίδα» του Κτήµατος. Στα ΜΚΚ 2023 παρουσιάζεται σε 5 εσοδείες: 2020, 2017, 2013, 2012 και 2011, δηλαδή σε µια καθόλα κάθετη δοκιµή, ώστε να αναδειχθούν οι αρετές που αναπτύσσει µε την παλαίωση. Αρχίζοντας από την πιο παρελθούσα εσοδεία, αυτή του 2011, ήταν πολύ καλή για την Αττική και οδήγησε σε µάλλον πληθωρικά κρασιά, µε καλό σώµα και µακρά επίγευση. Του δε 2012 ήταν για την εν λόγω περιοχή από τις καλύτερες εσοδείες της δεκαετίας της, ενώ του 2013 έφερε µία ακόµα πολύ καλή χρονιά στη σειρά (µετά τις ’11 και ’12). Η εσοδεία του 2017 έδωσε σταφύλι για ένα από τα πιο διακεκριµένα Kokotos Estate, ενώ ο τρύγος του 2020 επέτρεψε στον καρπό να ωριµάσει εξαιρετικά. Εξάλλου, το κρασί αυτό µόλις απέσπασε Χρυσό Μετάλλιο στον εξειδικευµένο στις ποικιλίες καµπερνέ και µερλό διαγωνισµό Emozioni dal Mondo που εδώ και 20 χρόνια διεξάγεται στο Bergamo της Ιταλίας, ενώ τον περασµένο Μάρτιο είχε ήδη κερδίσει Αργυρό Μετάλλιο στον ιδιαίτερα δύσκολο διαγωνισµό Concours Mondial de Bruxelles.

Κτήμα Κοκοτού, 2020

Κτήμα Κοκοτού, 2017

Κτήμα Κοκοτού, 2013

Κτήμα Κοκοτού, 2012

Κτήμα Κοκοτού, 2011

ΚΤΗΜΑ Δ. ΜΙΓΑΣ

  • Ο ∆ηµήτρης Μίγας, γέννηµα-θρέµµα Τυρνάβου, είναι η επιτοµή του εργατικού και συνάµα έξυπνου και πολυπράγµονα οινοποιού. Με αµπελοοινικές ρίζες στην περιοχή που κρατούν τέσσερις γενιές, φύτευσε νέους αµπελώνες το 1997 και το 1999 ξεκίνησε την εγκατάσταση του επισκέψιµου, εδώ και χρόνια, οινοποιείου του, υπερσύγχρονων προδιαγραφών και καθαρότητας χειρουργείου. Το επέκτεινε σταδιακά, για τελευταία φορά το 2017, ενώ για πρώτη φορά εµφιάλωσε κρασί το 2001. Πάνω από 20 έτη µετά, το 2023 έρχεται για δεύτερη φορά στα ΜΚΚ, µε πρώτη την περσινή, κατά την οποία εντυπωσίασε. Ποτέ, όµως, δεν ξεχνά το µότο του: «να κάνουµε κάθε ποικιλία να λάµπει». Έτσι, µε την παρουσία του στη φετινή εκδήλωση φιλοδοξεί να συµβάλει στη λάµψη τριών ποικιλιών: καµπερνέ σοβινιόν, την ποικιλία από την οποία παράγεται η ναυαρχίδα των ερυθρών κρασιών του, ληµνιώνα, τη θεσσαλική σκουρόχρωµη ποικιλία στην οποία επενδύουν, πια, φιλόδοξα οινοποιοί εντός και εκτός Θεσσαλίας και σιρά, όλες µέσω µονοποικιλιακών οίνων. Το κορυφαίο, µάλιστα, κρασί του θα παρουσιαστεί, εκτός από την εσοδεία 2013, από τη χρονιά 2018, που είναι ακόµα εκτός αγοράς κάνει το ντεµπούτο του στην εκδήλωση.

Κτήμα Δ. Μίγας Cabernet Sauvignon, 2013

Κτήμα Δ. Μίγας Cabernet Sauvignon, 2018

Κτήμα Δ. Μίγας Λημνιώνα, 2020

Κτήμα Δ. Μίγας Syrah, 2019

ΚΤΗΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

  • Μικρό στο μέγεθος κτήμα φέρνει στα ΜΚΚ2023 ένα μεγάλης ηλικίας κρασί. Έναν οίνο 24 ετών, τη Νάουσα Διαμαντάκου 2000, δηλαδή από μία εξαιρετική εσοδεία για την περιοχή, με σταφύλι άριστης τεχνολογικής και φαινολικής ωρίμασης, που οδήγησε σε κρασιά βαθιάς παλαίωσης και ανάλογου χρώματος. Όσον αφορά τις άλλες εσοδείες που επέλεξε ο οινοποιός, το 2005 ήταν μια χρονιά που η σχετική πρωιμότητα, λόγω πολύ καλών καιρικών συνθηκών, ωρίμασε καλά το ξινόμαυρο. Η ποικιλία, μάλιστα, ευνοήθηκε από πλούσια ηλιοφάνεια και δεν επηρεάστηκε αρνητικά από τις έντονες φθινοπωρινές βροχές, καθώς είχε τρυγηθεί πριν. Πολύ καλό ήταν και το 2015. Παρότι η ωρίμαση του ξινόμαυρου άργησε, οι πολύ καλές και αρκετά μαλακές Νάουσες ήταν φρουτώδεις και κάπως ελαφριές, με πολύ καλά αρώματα. Ανάλογες ήταν και αυτές του 2020, δηλαδή της τρέχουσας στην αγορά εσοδείας για τη Νάουσα Διαμαντάκου. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για τέσσερα κρασιά που απαρτίζουν μια κάθετη γευστική δοκιμή μίας εκ των σημαντικότερων ενδείξεων ΠΟΠ για ερυθρά κρασιά της Ελλάδας, ικανή να αποτυπώσει γλαφυρά τις δυνατότητες παλαίωσής τους.

Νάουσα Διαμαντάκου, 2020

Νάουσα Διαμαντάκου Magnum, 2015

Νάουσα Διαμαντάκου, 2005

Νάουσα Διαμαντάκου, 2000

ΚΤΗΜΑ ΔΡΥΟΠΗ

  • Εκτός από Μαντινεία, παλαιόθεν, και Σαντορίνη, σχετικά προσφάτα, άλλη οινοπαραγωγική ζώνη που δραστηριοποιείται ο οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος είναι η Νεµέα (Κτήµα ∆ρυόπη). Πάντα ανήσυχος, έξι χρόνια πριν, θεµελίωσε εκεί νέα ετικέτα (Cava Driopi), από δύο ποικιλίες. Κρασί που ως «cava» απαιτεί τουλάχιστον δίχρονη ωρίµαση σε βαρέλι και άλλη τόση στη φιάλη. Στα ΜΚΚ 2023, η περίπτωση του 2019 είναι µοναδική, καθώς έχουµε µία, σαφώς, εξαιρετική εσοδεία για τη Νεµέα (αγιωργίτικο), αλλά µία εσοδεία αναφοράς, από τις κορυφαίες όλων των εποχών, για τη Μαντινεία (καµπερνέ σοβινιόν). ∆ηλαδή ιδανική συγκυρία για κρασί που σχεδιάστηκε ακριβώς για να παράγεται µόνο σε εξαιρετικές εσοδείες. Από την άλλη µεριά, κορυφαίος και αµιγής οίνος του κτήµατος παραµένει το Κτήµα ∆ρυόπη Réserve. Εκεί «διαφαίνεται πώς το αγιωργίτικο δίνει και κρασιά πολυφαινολικά, ιδίως όταν το σταφύλι ωριµάζει σωστά, όπως στο Κούτσι, χάρη στην ηλιοφάνεια και στους ευεργετικούς ανέµους Αργολικού και Κορινθιακού», έχει πει ο Γιάννης Τσέλεπος.

Cava Driopi, 2019

Κτήμα Δρυόπη Réserve, 2014

ΚΤΗΜΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ

  • Ο Χρήστος Ζαφειράκης είναι από τους λίγους και μάλιστα νέους σε ηλικία οινολόγους - οινοποιούς με όνομα ήδη συνδεδεμένο με μία ποικιλία αμπέλου, εν προκειμένω τη λημνιώνα. Χρησιμοποιεί αυτόχθονες ζύμες από τα βιολογικά καλλιεργούμενα αμπέλια του, με αρχές βιοδυναμικής γεωργίας, κάθε άλλο παρά λόγω μόδας ή μάρκετινγκ και χωρίς να το διατυμπανίζει. Στα ΜΚΚ 2023 παρουσιάζει δύο διαφορετικές λημνιώνες, την κομψότατη Terracotta από το 2021 και το 2020, φυσικής οινοποίησης και ωρίμασης σε αμφορέα και αυτήν που οινοποιεί σε πιο συμβατικούς περιέκτες, σε τρεις εσοδείες: ’21, ’20 και ’19, την τελευταία σε φιάλη Magnum, που ως γνωστό ευνοεί την παλαίωση, μάλιστα, από την εξαιρετική αυτή εσοδεία. Διότι στον Τύρναβο, το 2019 έδωσε σταφύλι για έντονα φρουτώδη κρασιά εξαίσιου φαινολικού προφίλ, ικανά για μακρά παλαίωση. Ένα πρώτο τρέιλερ αυτής θα δούμε στα ΜΚΚ του 2023, με πρωταγωνίστρια τη λημνιώνα Ζαφειράκη.

Terra Cotta, 2021

Terra Cotta, 2020

Λημνιώνα Ζαφειράκη Bio, 2021

Λημνιώνα Ζαφειράκη Bio, 2020

Λημνιώνα Ζαφειράκη Magnum Bio, 2019

ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ

  • Το Κτήµα Θεόπετρα δείχνει το δυναµικό terroir του µε τρία διαφορετικά κρασιά, τα οποία καλύπτουν ένα εύρος ποικιλιών σταφυλιών και συνδυασµών τους. Στο 24, τη ναυαρχίδα των ερυθρών κρασιών της εταιρείας ο αριθµός αιτιολογεί την εναλλαγή στα βαρέλια. ∆ιότι την πρώτη χρονιά το κρασί µπαίνει για 12 µήνες σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια και για τους υπόλοιπους 12 µήνες µπαίνει σε άλλα καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια. Αυτό γίνεται ώστε η πολύ µεγάλη συµπύκνωση της επιλεγµένης αυτής χρονιάς να αλληλεπιδράσει µε τα βαρέλια και να αναδειχθεί περεταίρω η πολυπλοκότητα του οίνου αυτού. Η ληµνιώνα, βιολογικής καλλιέργειας αναδεικνύει την πιο «σωµατώδη» πλευρά της ποικιλίας. Αυτό οφείλεται στη χαµηλή στρεµµατική απόδοση και στις ιδιαιτερότητες του µεσοκλίµατος της περιοχής των Μετεώρων, αναδεικνύοντας τις αρετές αυτής της σχετικά νεοεισερχόµενης στα µεγάλα σαλόνια των ερυθρών κρασιών θεσσαλικής ποικιλίας. Το Κτήµα Θεόπετρα, µε το blend των καµπερνέ σοβινιόν, σιρά και ληµνιώνα, µετά από 5 χρόνια παλαίωση, σε φιάλη magnum, είναι ένα κρασί που δείχνει πολυπλοκότητα στο χαρακτήρα και µεγάλο δυναµικό παλαίωσης.

Κτήμα Θεόπετρα 24, 2017

Κτήμα Θεόπετρα Λημνιώνα, 2020

Κτήμα Θεόπετρα Magnum, 2018

ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

  • Το 1979 ο Κώστας Λαζαρίδης εγκαθιστά στον Ξηροπόταµο τον πρώτο γραµµικό αµπελώνα της ∆ράµας. Ξεκινώντας από µία έκταση 100 στρεµµάτων, το Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη καλλιεργεί σήµερα έκταση 3.000 στρεµµάτων, φυτεµένα µε επιλεγµένες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Στη ∆ράµα οι αµπελώνες εκτείνονται σε 4 περιοχές του νοµού, διαφορετικού υψοµέτρου, αξιοποιώντας έτσι όλο το δυναµικό του µεσοκλίµατος της περιοχής. Ο αµπελώνας του καµπερνέ φραν, µε κλήµατα µεγάλης ηλικίας και ισορροπηµένες στρεµµατικές αποδόσεις, αποτελεί το λίκνο για το εµβληµατικό, βαθυκόκκινο Amethystos Cava, ένα κρασί που χαρακτηρίζεται από φινέτσα και συγκαταλέγεται στα κορυφαία ελληνικά ερυθρά κρασιά. Στα ΜΚΚ 2023 παρουσιάζονται οι εσοδείες 2020 και 2006. Επίσης, βαθιά µέσα από τα κελάρια του οινοποιείου, ειδικά για την εκδήλωση και σε ηλικία που ξεπερνά το ένα τέταρτο του αιώνα, ανασύρεται το πιο δηµοφιλές κρασί του Κτήµατος, το περίφηµο Amethystos, του 1997, που συγκαταλέγεται ανάµεσα στα κορυφαία ελληνικά ερυθρά κρασιά.

Amethystos Cava, 2020

Amethystos Cava, 2006

Amethystos, 1997

ΚΤΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

  • Το κρασί Mega Spileo Estate Red αποτελεί επιτομή της καλής σχέσης ποιότητας/τιμή. Το σταφύλι του χαίρει δύο πλεονεκτημάτων: σπάνιες ποικιλίες (μαυροδάφνη - μαύρο καλαβρυτινό) και terroir. Στο φαράγγι του Βουραϊκού, στον ορεινό όγκο των Καλαβρύτων (900µ.) ευεργετούνται από τα ρεύματα των ανέμων, θάλασσας-βουνού και κάθε άλλο παρά ακραίες θερμοκρασίες. Αποτέλεσμα η απουσία ασθενειών, η διατήρηση υψηλής φυσικής οξύτητας και η αργή αλλά ολοκληρωμένη ωρίμαση, τεχνολογική και φαινολική, οπότε το κρασί Mega Spileo Estate Red χαρακτηρίζεται από συμπύκνωση, φρεσκάδα και καλή δομή, συνεπώς διαθέτει καλό δυναμικό παλαίωσης. Όλες οι εσοδείες αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση, ενώ το εν λόγω οικοσύστημα δεν μπορεί παρά να ευνοεί τη φυσιολογική χλωρίδα του. Ποια, λοιπόν, καλύτερη επιλογή από χρήση των ιθαγενών ζυμομυκήτων του για την παραγωγή κρασιών χωρίς εμβολιασμό καλλιεργημένων ζυμών (σειρά Mega Spileo Estate Wild Ferment); Τα χαιρόμαστε και αυτά στα ΜΚΚ 2023.

Mega Spileo Estate Wild Ferment – Limited Edition, 2018

Mega Spileo Estate Wild Ferment – Cabernet Sauvignon, 2013

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, 2015

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Magnum, 2009

ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ

  • Στα ΜΚΚ 2023 ο αµπελουργός και οινοποιός Γιώργος Παλυβός εκπλήσσει, καθώς αυτή την χρονιά δεν κατεβαίνει στο στίβο τους µε κρασιά ΠΟΠ Νεµέα, αλλά µόνο µε κρασιά γεωγραφικής ένδειξης ΠΓΕ Πελοπόννησος. Πιο συγκεκριµένα, αρχικώς µε το πιο ιδιαίτερο κρασί του, το ΝΟΗΜΑ, που παράγεται από σταφύλια βιοδυναµικής γεωργίας από τρεις ποικιλίες: καµπερνέ σοβινιόν και σιρά, που ωριµάζουν για 12 µήνες σε καινούργια βαρέλια γαλλικής ακακίας 225lt και στη συνέχεια αναµιγνύονται µε αγιωργίτικο της επόµενης εσοδείας. Το τελικό χαρµάνι ωριµάζει για 12 ακόµη µήνες σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια 225lt. Αυτό είναι και το... νόηµα πίσω από τις δύο εσοδείες που αναγράφονται πάνω στην φιάλη. Πέρα από το ΝΟΗΜΑ, οι επισκέπτες στα ΜΚΚ 2023 θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν µια µοναδική κάθετη γευστική δοµική του κρασιού Terra Leone Cabernet Sauvignon, από τις εσοδείες 2010, 2009 και 2008, φτάνοντας, δηλαδή, τα 15 έτη παλαίωσης. Tο 2010 ήταν εξαίρετη εσοδεία για τις πρώιµες ποικιλίες της Νεµέας όπως το καµπερνέ, το 2009 µια απαιτητική µεν εσοδεία, που ευνόησε και πάλι τις εν λόγω ποικιλίες, ενώ το 2008 ήταν µία χρονιά ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας για την περιοχή.

ΝΟΗΜΑ, 2017-2018

Terra Leone Cabernet Sauvignon, 2010

Terra Leone Cabernet Sauvignon, 2009

Terra Leone Cabernet Sauvignon, 2008

ΚΤΉΜΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

  • Εκτός από την τρέχουσα στην αγορά εσοδεία (2015) του κρασιού Μικροκλίµα, στα ΜΚΚ 2023 η εν λόγω premium Νεµέα ΠΟΠ εκτίθεται σε τρεις ακόµα εσοδείες, που φτάνουν σε βάθος την έναρξη του 21ου αιώνα (2001). Όλες, µάλιστα, αφορούν την πρώτη δεκαετία του. Έχουµε λοιπόν παλαίωση στα άκρα για ελληνικό κρασί, που ξεπερνά, δηλαδή, την 20ετία και, βέβαια, µία καθόλα κάθετη δοκιµή του εν λόγω οίνου! Ωστόσο, το ακριβότερο κρασί της γκάµας του κτήµατος (Terroir), στην τρέχουσα στην αγορά εσοδεία του (2014), έρχεται για να δείξει τα δόντια του και σε µία απαιτητική, µάλιστα, χρονιά για τη Νεµέα. Εν τω µεταξύ, µόνο απαρατήρητο δεν µπορεί να περάσει το Cava Παπαϊωάννου 2019, ένα 100% καµπερνέ που µόλις βγήκε 3ο καλύτερο κρασί στο διαγωνισµό οίνων από καµπερνέ ή/και µερλό, Emozioni dal Mondo, στο Bergamo, όπου απέσπασε βέβαια Χρυσό Μετάλλιο. Το µενού Παπαϊωάννου ολοκληρώνεται, όσον αφορά τα ξηρά κρασιά στην εκδήλωση, µε ένα Petit Verdot που µόλις «ενηλικιώθηκε» (18 ετών). Επεκτείνεται δε στους επιδόρπιους οίνους µε έναν «έφηβο», το δεκατριάχρονο γλυκό ερυθρό κρασί από αγιωργίτικο µε την ονοµασία Οικουµενικός και δυναµικό παλαίωσης τόσο µακρό που δεν αποκλείεται να δικαιολογεί το χαρακτηρισµό έφηβος.

Terroir, 2014

Μικροκλίμα, 2015

Μικροκλίμα, 2006

Μικροκλίμα, 2005

Μικροκλίμα, 2001

Petit Verdot Παπαϊωάννου, 2005

Cava Παπαϊωάννου, 2019

Θανάσης Παπαϊωάννου, 2019

Οικουμενικός, 2010

ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ

  • Με την μονοποικιλιακή και premium σειρά οίνων EMPHASIS, το Κτήμα Παυλίδη δίνει έμφαση στην ποικιλία και στο αμπελοτεμάχιο, καθώς πρόκειται για Single Vineyard κρασιά. Τα συγκεκριμένα αμπελοτεμάχια καλλιεργούνται με σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, δίνουν χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, ενώ τα σταφύλια τους συλλέγονται τις νυχτερινές ώρες. Διατηρούν, έτσι, τη φρεσκάδα και τον πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα τους. Όσον αφορά τις δύο εσοδείες από τις οποίες προήλθαν τα κρασιά για τα ΜΚΚ 2023, το 2020, λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων, οδήγησε σε ελαφρώς χαμηλότερη παραγωγή σταφυλιών, με έντονη, όμως, αρωματική συμπύκνωση. Το 2012 ήταν, επίσης, πολύ καλή χρονιά, όπου το ξηρό και ηλιόλουστο καλοκαίρι, με σχετικά ψηλές θερμοκρασίες, συνέβαλε στην πλήρη ωρίμαση των σταφυλιών. Συνεπώς, παρήχθησαν κρασιά με πολύ καλή οξύτητα και νόστιμες τανίνες, τα οποία έχουν δυναμικό για μακρόχρονη παλαίωση. Μάλιστα, τώρα μπαίνουν στην καλύτερη φάση τους.

Emphasis Syrah, 2020

Emphasis Syrah, 2012

Emphasis Tempranillo, 2020

ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ

  • Σε όποιον ο κόσµος των Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών µοιάζει «Λαβύρινθος» και νοιώθει πως για να βρεθεί ένας «Μέγας Οίνος» πρέπει να ξεπεράσει κάθε «Σύνορο», κάνοντας προσπάθειες ως «Τιτάνας», προτείνεται να δοκιµάσει κρασιά Κτήµατος Σκούρα. Αυτά που ο οινοποιός Γιώργος Σκούρας θεωρεί µεγάλα, όπως το «Grande Cuvée Νεµέα Σκούρα». Έρχονται όλα στα ΜΚΚ 2023. Το πρώτο από την εντελώς δική του φανταστική εσοδεία 9919, όχι µόνο γιατί ο Γιώργος Σκούρας είναι πολύ µπροστά (εδώ κατά 7896 χρόνια…), αλλά γιατί πρόκειται για οίνο αµάλγαµα των κρασιών «Μέγας Οίνος» όλων των εσοδειών, από του ’99 έως του ’19, εξ ου και η υβριδική εσοδεία 9919. Τα υπόλοιπα ξηρά κρασιά προέρχονται από δύο εσοδείες έκαστο, ώστε να ξεδιπλώσουν το πρόσφατο και το παλαιωµένο προφίλ τους, µε το Μέγα Οίνο να φτάνει τα 20 έτη παλαίωσης. Το δε γλυκό κρασί Τιτάνας, από την εσοδεία 2015, παράγεται µόλις για δεύτερη φορά.

Λαβύρινθος, 9919

Μέγας Οίνος, 2019

Μέγας Οίνος Magnum, 2003

Σύνορο, 2020

Σύνορο, 2016

Grande Cuvée Νεμέα Σκούρα, 2020

Grande Cuvée Νεμέα Σκούρα, 2013

Τιτάνας, 2015

ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ

  • Ισοµοιρασµένα σε ελληνικές και ξένες ποικιλίες είναι τα τέσσερα µονοποκιλιακά κρασιά που φέρνει στα ΜΚΚ 2023 το Wine Art Estate (Κτήµα Τέχνη Οίνου). Οι ξένες είναι εκτός των διαδεδοµένων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσµίως. Είναι η ιταλική Nebbiolo, για το κρασί Nebbio του 2017 και η θρυλική για τα κρασιά Port, πορτογαλική, Touriga Nacional, για το TN 2018. Η τελευταία, µάλιστα, προστέθηκε στους εθνικούς καταλόγους της Ελλάδας έπειτα από πρωτοβουλία του Κτήµατος, που πρώτο πειραµατίστηκε µε αυτήν στην Ελλάδα και συγκεκριµένα στο Μικροχώρι ∆ράµας, ανάµεσα στα όρη Φαλακρό και Μενοίκιο. Από ελληνικές ποικιλίες, το κρασί Χi 2019, ενταγµένο στη γνωστή σειρά Ήδυσµα ∆ρυός, ονοµάστηκε έτσι από τα πρώτα γράµµατα του ξινόµαυρου, που, επίσης, δεν είναι διαδεδοµένο στο δραµινό αµπελώνα, ενώ το κρασί Αναφορά, το πιο νέο στην εκδήλωση από τη συγκεκριµένη οινοποιία (εσοδείας 2020), είναι από την ανερχόµενη ποικιλία ληµνιώνα, που δεν συναντάται συχνά στη Μακεδονία. Προφανώς, λοιπόν, οι οινοποιοί Γιάννης Παπαδόπουλος και Γιάννης Καλαϊτζίδης επιλέγουν ποικιλίες και µε γνώµονα τη σπανιότητά τους στην περιοχή τους, για την παραγωγή αναλόγως σπάνιων κρασιών.

Nebbio, 2017

TN, 2018

Ήδυσμα δρυός Xi, 2019

Αναφορά, 2020

ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ

  • Για τον οινοποιό Γιάννη Τσέλεπο «µεγάλα κρασιά είναι τα κρασιά τερουάρ». «Τέτοια είναι τα κορυφαία ερυθρά κρασιά του Κτήµατός µου», λέει. Πρόκειται για τα κρασιά Κοκκινόµυλος και Αυλοτόπι, που στα ΜΚΚ 2023 έρχονται αµφότερα από την εσοδεία του 2014, σε µια µέση στιγµή της εξέλιξής τους όσον αφορά την παλαίωση, 9 ετών, ενώ σίγουρα έχουν δυναµική πολύ περισσότερων χρόνων. Αυτό θα φανεί, άλλωστε, στο Κοκκινόµυλος 2006, που επίσης θα δοκιµαστεί, αισίως 17 ετών, από µία εσοδεία που τα σταφύλια από πρώιµες ποικιλίες, όπως το µερλό, και αµπέλια µε σωστό φορτίο που είχαν πολύ καλή κατάσταση υγιεινής και ωρίµασης, εφόσον τρυγήθηκαν σχετικά νωρίς. Αν και το µερλό του αµπελοτοπίου Κοκκινόµυλος είναι άψογα προσαρµοσµένο στην Τεγέα και ωριµάζει καλά σχεδόν κάθε χρόνο. Το δε καµπερνέ σοβινιόν του κρασιού Αυλοτόπι χαίρει των ευεργεσιών του µεγάλου υψοµέτρου του αµπελώνα του, που συµπυκνώνει όλα τα συστατικά του, καθιστώντας το, επίσης, ιδανικό για µακρά παλαίωση στη φιάλη.

Κοκκινόμυλος, 2017

Κοκκινόμυλος, 2014

Κοκκινόμυλος, 2006

Αυλοτόπι, 2014

ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ

  • Το Κτήμα Χατζημιχάλη έρχεται στα ΜΚΚ 2023 με κρασιά παλαίωσης που φτάνουν τα 13 έτη. Το μίνιμουμ δε παλαίωσής τους είναι τα 7, αφού το 2016 είναι η πιο νέα εσοδεία αυτών. Πιο συγκεκριμένα, του 2016, από την οποία είναι το ακριβότερο κρασί της γκάμας του, το Οπούς ιβ’ Cabernet Franc, ένα από τα λίγα 100% καμπερνέ φραν της Ελλάδας, από σταφύλι στο όρος Γαλανός και αμπελώνα με καλή κλίση. Της ίδιας εσοδείας είναι και το πολυποικιλιακό Κάβα Δρυός, που η ελληνική ποικιλία του είναι το ξινόμαυρο, αλλά από το Κτήμα Χατζημιχάλη, δηλαδή εκτός βόρειας Ελλάδας. Δύο ετών παλαιότερο, το κρασί Καπνίας (2014) είναι από σταφύλι του αμπελοτοπίου Ζυγός, επίσης, από αμπέλι μεγάλης κλίσης και χαμηλής απόδοσης, 250 κιλών/στρέμμα. Τέλος, το Merlot «Αλαργινό» 2010, βοηθούμενο και από τη Magnum φιάλη του, που ως γνωστό ευνοεί την παλαίωση, επιθυμεί να επιδείξει τις δυνατότητές του σε βάθος σχεδόν δεκαετίας και θα το κάνει ―πού αλλού;― στα ΜΚΚ 2023.

Οπούς ιβ’ Cabernet Franc, 2016

Merlot «Αλαργινό» Magnum, 2010

Καπνίας, 2014

Κάβα Δρυός, 2016

ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ

  • Μια σπουδή στο ξινόµαυρο µέσα από την ιστορία, την αφοσίωση και τη συστηµατική επένδυση στη γνώση του αµπελώνα στο Γιαννακοχώρι Νάουσας, µας προσφέρει το Κτήµα Κυρ-Γιάννη στα ΜΚΚ 2023. Στις ΠΟΠ Νάουσες η συλλεκτική Ράµνιστα Le Bicentenaire µάς πηγαίνει πίσω στην εσοδεία του 2011, ενώ ανακαλύπτουµε τα micro-terroirs µε τις διαφορετικές καλλιεργητικές τεχνικές µέσα από την τριλογία ετικετών Λίµνη, Σινιάκι και Κυκλάµινα, εσοδείας 2013. Το κρασί ∆ιάπορος παρουσιάζεται από τη νέα εσοδεία τού 2019, αλλά και από αυτή τού 2013, αποκαλύπτοντας την γοητεία του ξινόµαυρου µε τη διακριτική συνοδεία σιρά (13%), ενώ η πειραµατική ετικέτα XMD, τού 2013, σε φιάλη Magnum, βάζει δίπλα στην ευγενή βορειοελλαδίτικη ποικιλία τη µαυροδάφνη. Για το τέλος, η Μπλε Αλεπού τού 2020 γεµίζει προσµονή για τη δυνατότητα παλαίωσης αυτής της εµβληµατικής ετικέτας, που είναι τόσο συνυφασµένη µε την προσωπική διαδροµή αναδηµιουργίας του Στέλλιου Μπουτάρη στο Κτήµα Κυρ-Γιάννη.

Μπλε Aλεπού, 2020

Διάπορος Magnum, 2019

Διάπορος, 2013

XMD, 2013

Λίμνη Magnum, 2013

Κυκλάμινα, 2013

Σινιάκι, 2013

Ράμνιστα Le Bicentenaire, 2011

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑΪΒΑΛΗ

  • Οι τρεις εσοδείες (2021, 2020 και 2019) από τις οποίες φέρνει κρασιά του στα ΜΚΚ 2023 ο Χρήστος Αϊβαλής είναι η µία καλύτερη από την άλλη για τη Νεµέα. Από τα τέσσερα κρασιά, τα δύο κορυφαία του, Αρµακάς και Αϊβαλής 4, είναι από την κορυφαία εκ των τριών εσοδειών, το 2019. Αµέσως µετά έρχεται το 2020, αυτή, δηλαδή, του κρασιού ∆ύο Θεοί, όπου ο ένας θεός είναι το αγιωργίτικο και ο άλλος το σιρά, ενώ ακολουθεί αυτή του 2021, από την οποία κύλησε ευωδιαστό και νόστιµο το κρασί Αίµα της Πέτρας. Μια «αγία τριάδα» εσοδειών που εκεί, στην αλλαγή της δεκαετίας, προέκυψαν εξαιρετικές η µια µετά την άλλη στη σειρά. Οι καλές εσοδείες είναι, όµως, θέµα τύχης, αλλά η ενδεδειγµένη αµπελοκαλλιέργεια και η σωστή οινοποίηση είναι αντικείµενα τεχνικής, αν όχι και τέχνης. Η τύχη, όµως, βοηθάει τους τολµηρούς οραµατιστές, όπως είναι, σίγουρα, ο οινοποιός Χρήστος Αϊβαλής, που υποστηρίζει πως «το ελληνικό κρασί έχει ανάγκη και από… “τρελούς”».

Αρμακάς, 2019

4 Τέσσερα, 2019

Δύο Θεοί, 2020

Αίμα της Πέτρας, 2021

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΙΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

  • Στην τοποθεσία Ντούρµιζα Νεµέας, στο Κούτσι, αµπέλι ενός στρέµµατος και διακοσίων µέτρων δουλεύεται µόνο από άνθρωπο και µουλάρι, ώστε το αγιωργίτικό του να δώσει µε τον πλέον φυσικό τρόπο πολύ χαµηλές αποδόσεις καρπού, ο οποίος οδηγεί στις µόλις 700 φιάλες του πληθωρικού και µεγαλοπρεπούς κρασιού Χρυσόβουλον Οικογένειας Ιερόπουλου. Είναι η κορωνίδα των οίνων του Χρόνη Ιερόπουλου, ο οποίος από µικρό παιδί βιώνει το αµπέλι εκ του σύνεγγυς. Αρχικά στην Κοροµηλιά Καστοριάς, πλάι στον παππού του, για να καταλήξει στη Νεµέα το 2008 υλοποιώντας το όνειρο δηµιουργίας οινοποιείου και παραγωγής κρασιών. Έτσι, οι αρχές του παππού συνδυάστηκαν µε προηγµένες µεθόδους καλλιέργειας, αλλά µε τις ελάχιστες δυνατές απαραίτητες παρεµβάσεις και σεβασµό στη γη των περιοχών Κούτσι και Ασπρόκαµπος, όπου βρίσκονται τα αµπέλια της οικογένειας Ιερόπουλου. Τα αντίστοιχα ισχύουν και για την οινοποίηση, ναι µεν µε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αλλά και µε τις λιγότερες δυνατές παρεµβάσεις. Αυτή είναι η σύγχρονη οικογενειακή υπόθεση Ιερόπουλου όσον αφορά το αµπέλι και το κρασί, που αποτελεί άποψη και τηρείται µε συνέπεια. Εκτός από το Χρυσόβουλον, στα ΜΚΚ 2023 ξεδιπλώνεται µέσω ενός ακόµη κρασιού σε δύο εσοδείες, 2017 και 2916. Το όνοµα αυτού Daemon, µια πιο… βουργουνδέζικη εκδοχή αγιωργίτικου, µε προφίλ που εδράζεται στην κοµψότητα.

Χρυσόβουλον, 2017

Daemon, 2017

Daemon, 2016

ΠΥΡΓΟΣ ΜΕΛΑ

  • Ο έχων εµπειρία από οινοποιεία, επισκεπτόµενος το La Tour Melas, δυο χιλιόµετρα από τον Αχινό Φθιώτιδας στο Μαλιακό κόλπο, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα το κατατάξει στα πλέον καλαίσθητα του στυλ του, στη χώρα µας και όχι µόνο. Ανάλογου επιπέδου κρασιά επιθυµούσε εξ αρχής να παράγει ο οινοποιός Κύρος Μελάς, που έχει ξεπεράσει, ήδη, εικοσαετία στην οινοπαραγωγή. Από τα πιο πολυσυζητηµένα των τελευταίων ετών, τα κρασιά του ανέβηκαν τάχιστα τη σκάλα προς τα αστέρια της ελληνικής αγοράς οίνων, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται και, όχι άδικα, έγιναν τα ίδια αστέρια. Αυτό, άλλωστε, συνάδει µε την άποψη του παραγωγού τους: «Ο πήχης ψηλά, το κεφάλι χαµηλά και πολλή δουλειά», λέει. Μονίµως σε έλλειψη, οι ερυθροί οίνοι Μελά δίνουν το «παρών» στα ΜΚΚ 2023 από πρόσφατες εσοδείες (2020 και 2021) αλλά και της εξαιρετικά επιτυχηµένης 2017, ενώ σε παγκόσµια πρώτη παρουσιάζεται το Chairman’s Réserve, ενα blend 2019/2020 µε πολύ ιδιαίτερο τρόπο ωρίµασης.

La Tour Melas, 2020

La Tour Melas, 2017

Chairman’s Réserve, 2019-2020

Παλιές Ρίζες, 2020

Cyrus One Magnum, 2021

ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ

  • Η ιστορία της Στροφιλιάς είναι από τις πιο γοητευτικές του ελληνικού κρασιού. ∆ύο φίλοι, ο Αχιλλέας Λαµψίδης και ο Γιάννης Μαλτέζος αποφάσισαν να δηµιουργήσουν µία σειρά κρασιών υψηλής ποιότητας, κυρίως για την ικανοποίηση δικών τους αναζητήσεων, παρά για οικονοµική απολαβή. Για να βρουν σωστά τα κρασιά τους αποδέκτες, ίδρυσαν στο κέντρο της Αθήνας το πρώτο wine bar στην Ελλάδα, περίπου 30 χρόνια µπροστά από την εποχή τους. Η επιτυχία ήταν καταιγιστική. Η Στροφιλιά διαθέτει, σήµερα, δύο οινοποιεία. Στην Ανάβυσσο Αττικής, όπου είναι και η έδρα της και στον Ασπρόκαµπο Νεµέας (από το 2000). Στο δεύτερο οινοποιείο πραγµατοποιείται, πια, το µεγαλύτερο µέρος της οινοποίησης. Το 2017 ο χηµικός-οινολόγος Γιάννης Λίγκας αναλαµβάνει επιτυχώς την οινολογική υποστήριξη της Στροφιλιάς και από το 2020 οι ιδρυτές της τον προσκαλούν να συµµετάσχει και επιχειρηµατικά στην οινοποιία. Η αποδοχή του την καθιστά, πλέον, µε τρεις εταίρους, οπότε παλιά και νέα γενιά, µαζί µε την οινολογική οµάδα του Γιάννη Λίγκα, πέτυχαν ηχηρή επιστροφή της Στροφιλιάς επανασχεδιάζοντας άπαντα, από τα αµπέλια έως τα κρασιά, µεγαλύτερης έως περιορισµένης παραγωγής. Από τη δεύτερη, τα premium κρασιά Σπάνιες Γαίες (δηλαδή αµπελοτόπια), Ταµπούρι, Γαλάρι και Μαύρος Κώνος, δικαίως κρίνονται ως µεγάλα ελληνικά ερυθρά και βρίσκουν τη θέση τους στα ΜΚΚ 2023.

Σπάνιες Γαίες Γαλάρι Magnum, 2021

Σπάνιες Γαίες Ταμπούρι, 2022

Σπάνιες Γαίες Ταμπούρι, 2020

Σπάνιες Γαίες Μαύρος Κώνος, 2020

Μεγάλα κόκκινα κρασιά logo
Πύργος Πετρέζα
Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023
11:00 – 20:00
Vinetum
Vinetum
210 766 0560
info@vinetum.gr
Wine in Moderation Responsibility Alliance