Ελληνικά Οινοποιεία
Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2022
ANHYDROUS WINERY

- «Ο αμπελώνας της Σαντορίνης στο κόκκινο» θα μπορούσε να είναι το μότο του κρασιού St. Nikolas. Διότι είναι ερυθρό κρασί που εκφράζει με χαρακτηριστικό τρόπο το ηφαιστειακό έδαφος του νησιού αυτού, αυτό που εισαγάγει την ορυκτότητα σε κάθε προϊόν του, την καθαρότητα του φρούτου των κυκλαδικών ποικιλιών και την αυστηρότητα στη δομή, αποτέλεσμα της αγριότητας του ανεμοδαρμένου κλίματος. Αγριότητας που γίνεται μέχρι και ανήμερη, λόγω των ηλιοκαμένων, θαλασσοδαρμένων και άνυδρων συνθηκών που επικρατούν συνήθως εκεί. Η τελευταία, μάλιστα, συνθήκη (το άνυδρο) βάφτισε το νησιωτικό οινοποιείο του οινοποιού Απόστολου Μούντριχα, που ―νησιώτης κι αυτός― είναι γνωστός από την πολύχρονη δουλειά του στην Εύβοια (Κτήμα Αβαντίς), σε άλλες, βέβαια, εδαφοκλιματικές συνθήκες. Η εσοδεία, πάντως, του St. Nikolas στα ΜΚΚ 2022, αυτή του 2021, ήταν εξαιρετική για τις σκουρόχρωμες ποικιλίες Σαντορίνης.
St. Nikolas, 2021
BOUTARI

- Το παλαιότερο κρασί στα ΜΚΚ 2022 φέρνει η οινοποιία Μπουτάρη, προβάλλοντας, όπως πάντα, τον ελληνικό οίνο και ιστορικά και διαχρονικά. Πρόκειται για το Grande Réserve Naoussa Boutari 1999, ετικέτα που έρχεται στην εκδήλωση και από τις εσοδείες ’00, ’11 και ’13, όλες πολύ καλές έως εξαιρετικές. Παραμένοντας στην ΠΟΠ Νάουσα συναντάμε το κρασί 1879 Boutari Legacy, από τις επίσης πολύ καλές έως εξαιρετικές εσοδείες 2012 (σε φιάλη magnum) και 2016. Όπως είναι φανερό, τα κρασιά αυτά είναι ικανά να διαγράψουν έξοχα τι σημαίνει ΠΟΠ Νάουσα και δη παλαιώνοντας. Τελευταίο, μα κάθε άλλο παρά λιγότερο ενδιαφέρον, το κρασί Scalarea 2014 φανερώνει τις αρετές της αμπελοοινικής Κρήτης και μάλιστα σε επίπεδο οκταετούς παλαίωσης, από μία καλή εσοδεία, που έδωσε ερυθρά κρασιά καλής αρωματικής έντασης και πολυπλοκότητας.
Boutari Legacy 1879, 2016
Boutari Legacy 1879 Magnum, 2012
Grande Réserve Naoussa Boutari, 2013
Grande Réserve Naoussa Boutari, 2011
Grande Réserve Naoussa Boutari, 2000
Grande Réserve Naoussa Boutari, 1999
Scalarea, 2014
CASTRO CLAUSS

- Ολόκληρη κοινότητα ίδρυσε ο Γουστάβος Κλάους το 1854 στην Αχαΐα και βάζοντας πλάι στο όνομά της το δικό του εγένετο η Achaia Clauss. Το 1861 φύτευσε τον πρώτο αμπελώνα και το 1873 η πρώτη γλυκιά Μαυροδάφνη έγραψε ιστορία. Από σταφύλι των πλαγιών Καλαβρύτων φτιάχτηκε το 1899 το πρώτο ξηρό κρασί Δεμέστιχα, ένας οινικός θρύλος για την Ελλάδα, θεμελιώνοντας τη λόγια οινοποίηση στη χώρα. Από το 1919 η Achaia Clauss είναι σε ελληνικά χέρια και στις ιστορικές εγκαταστάσεις της κρύβει διαμάντια. Ως Castro Clauss, πια, έρχεται για 1η φορά στα ΜΚΚ με σταφύλια από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του πύργου κομίζοντας δύο ετικέτες, το Castro Clauss MT 23 και το Castro Clauss SR 7, αμφότερες από σταφύλι πολύ χαμηλής στρεμματικής απόδοσης σε εσοδείες ’18 και ’17.
Castro Clauss MT23, 2018
Castro Clauss MT23, 2017
Castro Clauss SR7, 2018
Castro Clauss SR7, 2017
CHÂTEAU NICO LAZARIDI

- To κρασί Château Nico Lazaridi κυκλοφορεί εδώ και 34 χρόνια και έχει αποδείξει την αξία του διαχρονικά. Στα ΜΚΚ 2022 δοκιμάζουμε μία φιάλη 17 ετών, εσοδείας 2005. Για το Μαγικό Βουνό οι συστάσεις περιττεύουν: για πολλά χρόνια σπάνιο και δυσεύρετο, με τιμή που ελάχιστα ελληνικά κρασιά τολμούσαν να έχουν. Η χρονιά 2017 ήταν εξαιρετική έως και κορυφαία για τη Δράμα, ενώ πολύ καλή έως και εξαιρετική είναι αυτή του 2013· αμφότερα θα σας μαγέψουν. Το King of Dreams 2015, ένα κρασί με όνομα τραγουδιού των Deep Purple, είναι μοναδικό, δεν πρόκειται να παραχθεί ξανά και οινοποιήθηκε προς τιμή του ρόκερ Joe Lynn Turner που πέρασε από τη θρυλική αυτή μπάντα. Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, την προσοχή μας αναμφίβολα θα τραβήξει και το Perpetuus εσοδείας 2019, ένα έξυπνο χαρμάνι των ποικιλιών μαυρούδι και καμπερνέ φραν.
Château Nico Lazaridi, 2005
King of Dreams, 2015
Perpetuus, 2019
Μαγικό Βουνό, 2013
Μαγικό Βουνό Magnum, 2017
K. TSILILIS

- Ένα κρασί από διεθνείς και ένα από ελληνική ποικιλία είναι οι επιλογές του γνωστού και για τα αποστάγματά του Κώστα Τσιλιλή για τα ΜΚΚ 2022. Τον αριθμό 24 για όνομα δικαιολογεί το πρώτο κρασί, από σταφύλι αυστηρώς επιλεγμένων κλημάτων με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση, διότι ωριμάζει για 12 μήνες σε καινούργια γαλλικά βαρέλια και ανανεώνει την ωρίμασή του για άλλους 12 μήνες σε εκ νέου καινούργια γαλλικά βαρέλια. Προφανώς, γι’ αυτόν το λόγο απαιτεί τη μέγιστη δυνατή συμπύκνωση, ώστε αυτή να μετουσιωθεί σε πολυπλοκότητα. Από την άλλη, τα αμπέλια βιολογικής γεωργίας του κρασιού Κτήμα Θεόπετρα Λημνιώνα προφυλάσσουν οι άνεμοι της Πίνδου στα Μετέωρα (Θεόπετρα), ώστε «ευλογημένος» ο καρπός τους να αναδεικνύει τις αρετές αυτής της σχετικά νεοεισερχόμενης στα μεγάλα σαλόνια των ερυθρών κρασιών θεσσαλικής ποικιλίας.
Κτήμα Θεόπετρα 24, 2016
Κτήμα Θεόπετρα Λημνιώνα Magnum, 2018
Κτήμα Θεόπετρα Λημνιώνα Magnum, 2019
LA TOUR MELAS

- Ο έχων εμπειρία από οινοποιεία, επισκεπτόμενος το La Tour Melas, δυο χιλιόμετρα από τον Αχινό Φθιώτιδας στο Μαλιακό κόλπο, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα το κατατάξει στα κορυφαία του στυλ του, στη χώρα μας και εκτός. Ανάλογου επιπέδου κρασιά επιθυμούσε να παράγει ο οινοποιός Κύρος Μελάς, που έχει κλείσει ήδη εικοσαετία στην οινοπαραγωγή. Από τα πιο πολυσυζητημένα των τελευταίων ετών, τα κρασιά του ανέβηκαν τάχιστα τη σκάλα προς τα αστέρια της ελληνικής αγοράς οίνων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά όχι άδικα. Αυτό, άλλωστε, συνάδει με την άποψη του παραγωγού τους: «Ο πήχης ψηλά, το κεφάλι χαμηλά και πολλή δουλειά», λέει. Μονίμως σε έλλειψη, οι ερυθροί οίνοι Μελά λένε «παρών» στα ΜΚΚ 2022 από την τρέχουσα, πρόσφατες και παλαιότερες εσοδείες, καθώς και από μία ακυκλοφόρητη (La Tour Melas ’20).
Cyrus One Magnum, 2020
La Tour Melas, 2019
La Tour Melas, 2020
La Tour Melas, 2017
La Tour Melas, 2016
La Tour Melas, 2014
Παλιές Ρίζες, 2020
MANOUSAKIS WINERY

- Σχεδόν τριάντα χρόνια έχουν περάσει από τις πρώτες φυτεύσεις των αμπελώνων Μανουσάκη στο Βατόλακκο Χανίων. Τις εγκαινίασε το 1993 ο επιτυχημένος στις ΗΠΑ επιχειρηματίας Τεντ Μανουσάκης, ως νοερό νόστο στη γη και στο κλίμα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Δεκατέσσερα χρόνια μετά ο ίδιος νόστος μπόλιασε τη μικρότερη κόρη του, Αλεξάνδρα Μανουσάκη, η οποία εγκατέλειψε τη μεγαλούπολη της Νέας Υόρκης για να εγκατασταθεί στην Κρήτη και να γίνει οινοποιός και μάλιστα με πάθος. Σήμερα η παραγωγή έχει ανέρχεται στις 150.000 φιάλες και το όνειρο του Τεντ Μανουσάκη, να παράγει κρασιά παγκοσμίου κλάσης με αφετηρία ποικιλίες αμπέλου του Ροδανού, έχει υλοποιηθεί. Μετά από τόσο νόστο τα κρασιά Μανουσάκη δικαίως λέγονται Nostos και φέτος φιλοξενούνται στα ΜΚΚ για 1η φορά. Παρουσιάζονται τρεις ετικέτες: το Nostos Blend και δύο μονοποικιλιακές εκδοχές, μουρβέντρ και σιρά. Η εσοδεία του παλαιότερου Nostos Syrah (2007) συμπίπτει μάλιστα με τη χρονιά άφιξης της Αλεξάνδρας στην Κρήτη.
Nostos Blend, 2018
Nostos Blend, 2014
Nostos Blend, 2010
Nostos Mourvedre, 2017
Nostos Mourvedre, 2014
Nostos Syrah, 2014
Nostos Syrah, 2007
SEMÉLI ESTATE

- «Για την περιοχή της Νεμέας η εσοδεία του 2003 βρίσκεται ποιοτικά ανάμεσα στις 2-3 καλύτερες χρονιές των τελευταίων δεκαπέντε ετών, καλύτερη ίσως και από εκείνη του 1998 ή του 2000», είχαμε γράψει στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Αμπελοτόπι», σε ένα από τα εκτενέστερα ρεπορτάζ που είχε γίνει έως τότε στην Ελλάδα για εσοδεία. Το 2003 Nemea Grande Réserve που φέρνει φέτος το Κτήμα Seméli στα ΜΚΚ θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις ―πάντοτε ριψοκίνδυνες― δημοσιογραφικές προβλέψεις! Ταυτόχρονα παρουσιάζεται και η εσοδεία 2016, με σταφύλι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και αρωματικής έντασης. Το 2011, απ’ όπου και το Seméli Nemea Réserve, ήταν καλή εσοδεία για όσους ρίσκαραν, περιμένοντας το σταφύλι να ωριμάσει. Όσο για το θρυλικό Château Seméli 2005 (ιδιοκτησίας, τότε, Γιώργου Κοκοτού), τα 17 έτη δεν το βαραίνουν καθόλου, καθότι η εσοδεία εκείνη ήταν εξαιρετική για το καμπερνέ σοβινιόν της Σταμάτας Αττικής, όπου και ο αμπελώνας παραγωγής του.
Château Seméli, 2005
Seméli Nemea Grande Réserve, 2016
Seméli Nemea Grande Réserve, 2003
Seméli Nemea Grande Réserve, 2011
TSANTALI

- Με δύο μίνι κάθετες γευστικές δοκιμές από κρασιά τριών εσοδειών έκαστη (Αγιορείτικο Άβατον Gold Selection ’16, ’14 και ’12 και Ραψάνη Ειδικά Επιλεγμένος ’14, ’12 και ’10) και μία σούπερ μίνι δύο μόνο εσοδειών (Klima Klima Organic ’15 και ’13), οι οίνοι Τσάνταλη επιθυμούν να καταδείξουν πως βασίζονται στην προέλευση, δηλαδή στον τόπο και την αξία των αμπελώνων τους. Όσο, μάλιστα, πιο σωστά τιμολογούνται τα κρασιά αυτά τόσο το καλύτερο, αφού «η εταιρεία µας, µε τη γκάμµα προϊόντων της, νιώθει υποχρεωμένη να δημιουργεί κρασιά µε άψογη σχέση ποιότητας/τιμής, ανάμεσά τους και super premium οίνους, πάντα µε ευθύνη απέναντι στον καταναλωτή. Διότι η ποιότητα είναι η επιτομή της φιλοσοφίας µας», έχει δηλώσει ο Ηλίας Αντωνιάδης, επικεφαλής οινολόγος της οινοποιίας Τσάνταλη, με αφορμή την εκδήλωση Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά.
Klima Klima Organic, 2015
Klima Klima Organic, 2013
Αγιορείτικο Άβατον Gold Selection, 2016
Αγιορείτικο Άβατον Gold Selection, 2014
Αγιορείτικο Άβατον Gold Selection, 2012
Ραψάνη Ειδικά Επιλεγμένος, 2014
Ραψάνη Ειδικά Επιλεγμένος, 2012
Ραψάνη Ειδικά Επιλεγμένος, 2010
ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ K. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

- Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος (1948 – 1994) συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους της ελληνικής οινικής αναγέννησης. Ανάμεσα σε άλλα, το 1983 αποφάσισε να δημιουργήσει έναν υπέροχο αμπελώνα στο Βασιλικό Αχαΐας, με όραμα την ανάδειξη του δυναμικού της αμπελοοινικά. Σήμερα θα ήταν υπερήφανος με την παρθενική εμφάνιση των Αμπελώνων Αντωνόπουλου στα ΜΚΚ 2022. Διότι όταν λίγοι ακόμα μιλούσαν στην Ελλάδα για παλαίωση, κάτι εκ των ων ουκ άνευ για μεγάλους ερυθρούς οίνους, οι Αμπελώνες Αντωνόπουλου και οι άνθρωποί τους ασχολούνταν σχολαστικά με αυτήν, σχεδιάζοντας αναλόγως την καλλιέργεια των αμπελώνων και την παραγωγή των κρασιών τους. Το κρασί Cabernet Νέα Δρυς είναι, σαφώς, χαρακτηριστικό παράδειγμα. Παρουσιάζεται 18 και 21 ετών (εσοδείες ’04 και ’01), μαζί με το αποκλειστικά από εξαιρετικές χρονιές Equinox (‘19) και άλλα δύο κρασιά δωδεκαετίας, εσοδείας 2010, τα Γεροντόκλημα Βερτζαμί και Άναξ Syrah.
Cabernet Νέα Δρυς, 2004
Cabernet Νέα Δρυς Magnum, 2001
Equinox Magnum, 2019
Άναξ Syrah Magnum, 2010
Γεροντόκλημα Βερτζαμί Magnum, 2010
ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

- Οι Γιάννης Παρασκευόπουλος (οινολογικά) και Λέων Καράτσαλος (αμπελουργικά), ψυχή και σώμα αμφότεροι της εμβληματικής οινοποιίας Γαία Οινοποιητική στο Κούτσι Νεµέας, έχουν φτιάξει κρασιά που, εκτός από απόλαυση, προσέφεραν έμπνευση σε πολλούς άλλους οινοποιούς και άνοιξαν δρόμους στο ελληνικό κρασί. Το εμβληματικό Κτήμα Γαίας που κυκλοφορεί τώρα στην αγορά έρχεται στα ΜΚΚ 2022 από την εσοδεία 2020, φτιαγμένο από αγιωργίτικο με καλό χρώμα και αρώματα. Εκτός από τανίνες είχε και καλή οξύτητα. Ανάλογη ήταν και η εσοδεία 2013 στη Νεμέα, οπότε το εννεάχρονο, πλέον, Κτήμα Γαία από αυτήν αποτυπώνει, πιθανόν, την εικόνα του προηγούμενου κρασιού 7 χρόνια από σήμερα. Εσοδεία για δυνατούς οινοποιούς και αμπελουργούς με καλά αμπελοτόπια ήταν το 2006 στη Νεμέα. Από αυτήν προέρχεται το δεκαεξάχρονο Γαια S 2006, με μάλλον πιο ευνοημένο το σιρά, συγκριτικά με το αγιωργίτικο.
Γαία S, 2006
Κτήμα Γαίας, 2020
Κτήμα Γαίας, 2013
Κτήμα Γαίας, 2012
KTHMA AΪΒΑΛΗ

- Αρµακάς είναι η πρόχειρη ξερολιθιά από πέτρες του αμπελώνα όπου ξαποσταίνουν οι αµπελουργοί. Έτσι ονόμασε ο Χρήστος Αϊβαλής το κορυφαίο κρασί του, που περνάει περισσότερα από δύο έτη σε δρύινο βαρέλι. Πειραματιζόταν για αυτό από το 2007, πάντα με σταφύλι από γέρικα αμπέλια. «Το ελληνικό κρασί έχει ανάγκη από οραματιστές και… τρελούς», υποστηρίζει. Ο Αρμακάς κυκλοφόρησε για 1η φορά το 2012 (εσοδείας 2009), μόνο σε 300 φιάλες και στο χαρμάνι του υπήρχε και η ποικιλία Malbec, η οποία έχει πλέον αποσυρθεί. Ο Αρμακάς 2018 δείχνει τα δόντια του και σε μια λιγότερο ευεργετική χρονιά για τη Νεμέα, όπως εξάλλου και το Aivalis 4. Τα δε ΠΟΠ Νεμέα Monopati και Le Sang de la Pierre, αμφότερα του 2021, προέρχονται από πρώτη ύλη που χαρακτηρίζεται από πολύ καλό αρωματικό δυναμικό, καλά σάκχαρα και μεγάλη ποσότητα φαινολικών συστατικών.
Αϊβαλής 4, 2018
Αίμα της Πέτρας, 2021
Αρμακάς, 2018
Μονοπάτι, 2021
ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ

- Από τα καλύτερα ελληνικά σιρά, το Collection είναι το κορυφαίο κρασί του Κτήματος Αβαντίς. Σύμφωνα με τον οινοποιό Απόστολο Μούντριχα «είναι “µεγάλο” γιατί είναι ο ορισµός του τερουάρ. Ο καλύτερος κλώνος από όσους δοκιμάστηκαν για το αµπελοτόπι του αμπελιού του, που βγήκε το καλύτερο αμπελοτόπι του κτήματος κατόπιν έρευνας 30 ετών». Το Άγιος Χρόνος, με ποικιλιακή σύνθεση της ονομασίας προέλευσης Côte-Rôtie (έως 20% Viognier μαζί με τη βασική ερυθρή ποικιλία της περιοχής Syrah), έχει 8% βιονιέ. Το όνομά του αναφέρεται στο χρόνο, αυτόν που εξελίσσει ένα εξαιρετικό κρασί σε «μεγάλο», αλλά και αυτόν που διδάσκει. Αυτός έμαθε στους ανθρώπους του κτήματος τόσα και τόσα για το αμπέλι και το κρασί. Αμφότερα τα κρασιά είναι εσοδείας 2018, ενώ το πρώτο έρχεται και από την εσοδεία 2019, ακυκλοφόρητο στην αφορά.
Άγιος Χρόνος, 2018
Συλλογή Syrah, 2018
Συλλογή Syrah, 2019
ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ

- Το πλέον γνωστό κρασί του Κτήματος Άλφα παρουσιάζεται στα ΜΚΚ 2022 σε κάθετη γευστική δοκιμή τεσσάρων εσοδειών, συμπεριλαμβανομένης αυτής που κυκλοφορεί στην αγορά (2019). Ήταν εξαιρετική για το Αμύνταιο, όπως και του ’17 και του ’13, ενώ αυτή του ’15 ήταν πολύ καλή. Έτσι, «οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα δουν αυτό το κρασί σε βάθος εννεαετίας, αν και παλαιώνει για περισσότερο από 12 χρόνια. Συν τοις άλλοις, έχει εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμή», τονίζει ο εμπορικός διευθυντής του κτήματος, Νίκος Βασιλόπουλος. Το συντροφεύουν τα Ξινόμαυρο Réserve Οικοσύστημα ’19 και ’17, (η άποψη της οινοποιίας για τα ερυθρά κρασιά ΠΟΠ Αμύνταιο) και το κορυφαίο ερυθρό του κτήματος, Alpha One, σε δύο εσοδείες: 2016, από χαρμάνι Merlot-Tannat, ποικιλίες που ωρίμασαν πολύ καλά εκείνη τη χρονιά και 2017, από μερλό.
Alpha One Merlot, 2017
Alpha One Merlot-Tannat, 2016
Κτήμα Άλφα, 2019
Κτήμα Άλφα, 2017
Κτήμα Άλφα, 2015
Κτήμα Άλφα, 2013
Ξινόμαυρο Réserve Οικοσύστημα, 2019
Ξινόμαυρο Réserve Οικοσύστημα, 2017
ΚΤΗΜΑ Δ. ΜΙΓΑΣ

- Ο Δημήτρης Μίγας, γόνος Τυρνάβου, είναι η επιτομή του εργατικού και συνάμα έξυπνου και πολυπράγμονα οινοποιού. Με αμπελοοινκές ρίζες στην περιοχή που κρατούν τέσσερις γενιές, φύτευσε νέους αμπελώνες το 1997 και το 1999 ξεκίνησε την εγκατάσταση του επισκέψιμου, πλέον, οινοποιείου του, υπερσύγχρονων προδιαγραφών. Το επέκτεινε σταδιακά, για τελευταία φορά το 2017. Εμφιαλώνει για πρώτη φορά το 2001 και ποτέ δεν ξεχνά το μότο «να κάνουμε κάθε ποικιλία να λάμπει». Την επίσημη πρώτη του στα ΜΚΚ κάνει φέτος με δύο εσοδείες του καμπερνέ σοβινιόν (2018 και 2013) και με το κρασί του από λημνιώνα, τη θεσσαλική σκουρόχρωμη ποικιλία στην οποία επενδύουν φιλόδοξα οινοποιοί και εκτός Θεσσαλίας. Είναι από την εξαιρετική εσοδεία 2019. Πριν βγει στην αγορά, παρέμεινε δεκατέσσερις μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και οκτώ μήνες στη φιάλη.
Κτήμα Δ. Μίγας Cabernet Sauvignon, 2018
Κτήμα Δ. Μίγας Cabernet Sauvignon, 2013
Κτήμα Δ. Μίγας Λημνιώνα, 2019
ΚΤΗΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

- Μικρό στο μέγεθος μπορεί να είναι το Κτήμα Διαμαντάκου, αλλά φέρνει στα ΜΚΚ 2022 ένα μεγάλης ηλικίας κρασί. Πρόκειται για τη Νάουσα Διαμαντάκου 2001, εσοδεία που έδωσε ξινόμαυρο άριστης τεχνολογικής και φαινολικής ωρίμασης και κρασιά ικανά για βαθιά παλαίωση. Μάλιστα, ο οινοποιός Γιώργος Διαμαντάκος διάλεξε να το φέρει σε φιάλη magnum, που ως γνωστό ευνοεί τη βελτίωση του κρασιού εντός αυτής. Είναι δε ένα από τα δύο κρασιά 21 ετών της εκδήλωσης. Το συνοδεύει η ίδια ετικέτα από τρεις ακόμα εσοδείες: ’07, ’13 και ’19. Εξαιρετικές όλες, καταδεικνύουν την προσεκτική επιλογή τους από τον οινοποιό. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία κάθετη γευστική δοκιμή σε Νάουσες, από τις σημαντικότερες ενδείξεις ΠΟΠ για ερυθρά κρασιά της χώρας, όλα κρασιά εξαιρετικών εσοδειών, ικανά να αποτυπώσουν γλαφυρά τις δυνατότητες παλαίωσης της εν λόγω ονομασίας προέλευσης.
Νάουσα Διαμαντάκου, 2019
Νάουσα Διαμαντάκου, 2013
Νάουσα Διαμαντάκου, 2007
Νάουσα Διαμαντάκου, 2001
ΚΤΗΜΑ ΔΡΥΟΠΗ

- Εκτός από Μαντινεία, παλαιόθεν, και Σαντορίνη, προσφάτως, άλλη οινοπαραγωγική ζώνη που δραστηριοποιείται ο οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος είναι η Νεμέα (Κτήμα Δρυόπη). Πάντα ανήσυχος, πέντε χρόνια πριν, θεμελίωσε εκεί νέα ετικέτα (Cava Driopi). Κρασί που ως «cava» απαιτεί τουλάχιστον δίχρονη ωρίμαση σε βαρέλι και άλλη τόση στη φιάλη. Εκμεταλλευόμενος και την εξαιρετική εσοδεία 2017 σε Νεμέα (αγιωργίτικο) και Αρκαδία (καμπερνέ σοβινιόν) σχεδίασε το νέο αυτό κρασί, προορισμένο μόνο για εξαιρετικές εσοδείες. Ωστόσο, κορυφαίος οίνος του κτήματος παραμένει το Κτήμα Δρυόπη Réserve, όπου «διαφαίνεται πώς το αγιωργίτικο δίνει και κρασιά πολυφαινολικά, ιδίως όταν το σταφύλι ωριμάζει σωστά, όπως στο Κούτσι, χάρη στην ηλιοφάνεια και στους ευεργετικούς ανέμους Αργολικού και Κορινθιακού», έχει πει ο Γιάννης Τσέλεπος, πόσο μάλλον για εσοδείες σαν του 2006, για γερούς αμπελουργούς και καλά αμπέλια.
Cava Driopi, 2017
Κτήμα Δρυόπη Réserve, 2006
ΚΤΗΜΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ

- Ο Χρήστος Ζαφειράκης είναι από τους λίγους και μάλιστα νέους σε ηλικία οινολόγους - οινοποιούς με όνομα ήδη συνδεδεμένο με μία ποικιλία αμπέλου, εν προκειμένω τη λημνιώνα. Χρησιμοποιεί αυτόχθονες ζύμες και αρχές βιοδυναμικής γεωργίας στα βιολογικά καλλιεργούμενα αμπέλια του χωρίς να το διατυμπανίζει και όχι λόγω μόδας ή μάρκετινγκ. Στα ΜΚΚ 2022 κομίζει δύο διαφορετικές λημνιώνες, την κομψότατη Terracotta ’20, φυσικής οινοποίησης και ωρίμασης σε αμφορέα και αυτήν που οινοποιεί σε πιο συμβατικούς περιέκτες, σε δύο εσοδείες: ’19 και ΄17. Όσον αφορά τις εσοδείες αυτές, πολύ καλά και αρωματικά είναι τα κρασιά Τυρνάβου του 2020, με τυπικό χρώμα και ψηλό αλκοόλ, ισορροπημένο με τις τανίνες τους. Από τις κορυφαίες εσοδείες αυτή του 2019 έδωσε έντονα φρουτώδη κρασιά εξαίσιου φαινολικού προφίλ, ενώ και η εσοδεία 2017 κρίθηκε εξαιρετική.
Terra Cotta, 2020
Λημνιώνα Ζαφειράκη, 2019
Λημνιώνα Ζαφειράκη Magnum, 2017
ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

- Το Κτήμα Κατσαρού είναι ένα από τα παλαιότερα «boutique winery» της χώρας, πάντοτε χαμηλών τόνων και υψηλής ποιότητας, με πιστό κοινό που το ακολουθεί συστηματικά. Το κτήμα είναι δημιούργημα του Δημήτρη και της Στέλλας Κατσαρού, οι οποίοι ακολούθησαν την αντισυμβατική οδό δημιουργίας ενός κτήματος με διεθνείς ποικιλίες εν μέσω της αμπελουργικής ζώνης ΠΟΠ Ραψάνη στην ορεινή Κρανιά Ολύµπου. Το έργο τους συνεχίζει σήμερα ο γιος τους Ευριπίδης Κατσαρός έχοντας σπουδάσει οινολογία στη Βουργουνδία. Το σταφύλι για το Κτήμα Κατσαρού ερυθρό, είναι βιολογικής γεωργίας, κλασικό χαρμάνι καμπερνέ σοβινιόν και μερλό, µε στρεμματικές αποδόσεις 400 και 600 κιλών, αντίστοιχα. Το κρασί ωριμάζει σε 50% νέα και 50% χρησιμοποιημένα βαρέλια και κυκλοφορεί στην αγορά μετά από 24 μήνες παλαίωση στη φιάλη. Στα ΜΚΚ 2022 παρουσιάζεται η τρέχουσα εσοδεία, 2018, δίπλα σε δύο παλαιότερες: 2009 και 2001.
Κτήμα Κατσαρού, 2018
Κτήμα Κατσαρού, 2009
Κτήμα Κατσαρού, 2001
ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

- Το 1979 ο Κώστας Λαζαρίδης εγκαθιστά στον Ξηροπόταµο, στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, τον πρώτο συστηματικό γραμμικό αμπελώνα της Δράμας. Σταθμός για την οινοποιία ήταν η έλευση του συμβούλου-οινολόγου Michel Rolland, το 2004, οπότε από τότε όλα άρχισαν να εντάσσονται στη λογική του: αμπέλια µε ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις και κρασιά συμπύκνωσης, µε ώριμο αλλά όχι καμένο φρούτο και με ψηλό αλκοολικό τίτλο, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν άμεσα, αλλά έχουν και δυναμικό βαθιάς παλαίωσης. Τα ΜΚΚ 2022 δίνουν τη μοναδική ευκαιρία δοκιμής κρασιού 22 ετών του Κτήματος, ένα από τα τρία παλαιότερα της έκθεσης, από αυτά του 20ού αιώνα (Château Julia Merlot 2000). Το άλλο κρασί της οινοποιίας, το θρυλικό Κάβα Αμέθυστος παραμένει από τα ελάχιστα ελληνικά 100% καμπερνέ φραν.
Amethystos Cava, 2019
Amethystos Cava, 2010
Château Julia Merlot, 2020
Château Julia Merlot, 2000
ΚΤΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

- Το κρασί Mega Spileo Estate Red αποτελεί επιτομή της έννοιας «value for money». Το σταφύλι του χαίρει δύο πλεονεκτημάτων: προέρχεται από σπάνιες ποικιλίες (μαυροδάφνη και μαύρο καλαβρυτινό) και καλλιεργείται σε αληθινό αμπελοτόπι/τερουάρ. Στο φαράγγι του Βουραϊκού, στον ορεινό όγκο των Καλαβρύτων στα 900µ., τα αμπέλια ευεργετούνται από δύο ρεύματα ανέμων, θάλασσας και βουνού και από κάθε άλλο παρά ακραίες θερμοκρασίες. Αποτέλεσμα, η απουσία ασθενειών, η διατήρηση υψηλής φυσικής οξύτητας και η αργή αλλά ολοκληρωμένη ωρίμαση, τεχνολογική και φαινολική, με αποτέλεσμα το κρασί Mega Spileo Estate Red να χαρακτηρίζεται από συμπύκνωση, φρεσκάδα, καλή δομή και εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης. Όλες οι εσοδείες αντιμετωπίζονται από τον οινολόγο κατά περίπτωση. Στα ΜΚΚ 2022 συμμετέχει η 2005 (πολύ καλή), η 2006 (ιδιαίτερη), η 2007 (εξαιρετική) και η 2015 (επίσης εξαιρετική) Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως εσοδείας, το Mega Spileo Estate Red φτάνει στην αγορά μόνο όταν κρίνεται ποιοτικά έτοιμο από τους δημιουργούς του.
Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, 2015
Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, 2007
Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, 2006
Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, 2005
ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
- Το Κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι Ηλείας είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και όμορφα αγροκτήματα της Ελλάδας, με ιστορία που ξεπερνά τον ενάμιση αιώνα. Ιδρύθηκε το 1864 από την ομώνυμη οικογένεια με αγάπη για τη γη και εξαρχής ειδίκευση στην παραγωγή κρασιού και ελαιολάδου. Λίγο αργότερα φυτεύτηκαν οι πρώτοι αμπελώνες με την ποικιλία ρεφόσκο από μοσχεύματα του Friuli της βόρειας Ιταλίας. Αυτόριζα φυτά του 1870 με refosco κλώνος Μερκούρη δίνουν σήμερα το ομώνυμο κρασί (εσοδείας 2012 στα ΜΚΚ 2022). Στα τέλη του 19ου αιώνα το κρασί του κτήματος εξαγόταν στην Ευρώπη, ενώ πολλοί αμπελώνες της Ηλείας μπολιάστηκαν με «Μερκούρη» (ή «Μερκουρέικο»), όπως επικράτησε να λέγεται εκεί το ρεφόσκο. Τα κρασιά Κτήμα Μερκούρη Cava 2017 και 2012 και Daphne Nera 2012, από μαυροδάφνη, συμπληρώνουν την γκάμα του, που για 1η φορά παρουσιάζεται στα ΜΚΚ.
Daphne Nera, 2012
Κτήμα Μερκούρη Cava, 2017
Κτήμα Μερκούρη Cava, 2012
Ρεφόσκο Κλώνος Μερκούρη, 2012
ΚΤΗΜΑ ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ

- Το κρασί Οινότρια Γη Syrah – Αγιωργίτικο είναι ένα ελληνικό κρασί που όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά δημιούργησε αίσθηση. Ανάμεσα σε άλλους λόγους, επειδή είχε σχεδόν αδιαπέραστο ―αν όχι αδιαφανές― χρώμα. Η ζύμωσή του πραγματοποιείται σε δρύινη δεξαμενή, το κρασί ωριμάζει για 24 μήνες σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια και εμφιαλώνεται αφιλτράριστο. Οι αμπελώνες του βιολογικού σταφυλιού του φυτεύτηκαν στο Καπανδρίτι το 2000, τρία χρόνια μετά άρχισε η κατασκευή του εκεί οινοποιείου και το 2011 εγκαινιάστηκε το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη. Το όνομα του κτήματος, Οινότρια Γη, προέρχεται από τον Οίνωτρο, νεότερο γιο του βασιλιά Λυκάονα. Ο μύθος το θέλει τον πρώτο Έλληνα που μεταναστεύοντας στη νότια Ιταλία αποίκισε τον Τάραντα και παρήγαγε κρασί. Κάτι σαν αυτό που έκανε ο Κώστας Λαζαρίδης από τη Δράμα, επενδύοντας αμπελοοινικά στο Καπανδρίτι.
Oenotria Land Costa Lazaridi, 2019
Oenotria Land Costa Lazaridi, 2010
ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ

- Το κρασί ΝΟΗΜΑ είναι το κορυφαίο ερυθρό του Κτήματος Παλυβού και παράγεται από σταφύλι βιοδυναμικής γεωργίας. Τα καμπερνέ σοβινιόν και σιρά του ωριμάζουν για 12 μήνες σε νέα βαρέλια ακακίας 225lt και αναμιγνύονται με αγιωργίτικο της επόμενης εσοδείας. Το τελικό χαρμάνι ωριμάζει για 12 ακόμα μήνες σε νέα γαλλικά βαρέλια 225lt. Έτσι, λοιπόν, βγαίνει νόημα γιατί στην ετικέτα του αναγράφονται δύο εσοδείες. Όλα τα ΝΟΗΜΑ στα ΜΚΚ 2022, εκτός αυτού που κυκλοφορεί τώρα, δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά. Προσφέρεται, λοιπόν, η ευκαιρία να φανεί ο τρόπος που το ιδιαίτερο αυτό κρασί εξελίσσεται στο χρόνο. Το παλαιότερο, μάλιστα, προέρχεται μάλλον από τον καλύτερο συνδυασμό εσοδειών για τη Νεμέα, όσον αφορά τα κρασιά εκτός αγοράς, παρότι η έννοια «εσοδεία» αποδυναμώνεται κάπως με τον τρόπο παραγωγής του ΝΟΗΜΑ.
ΝΟΗΜΑ, 2016-2017
ΝΟΗΜΑ, 2013-2014
ΝΟΗΜΑ, 2012-2013
ΝΟΗΜΑ, 2011-2012
ΝΟΗΜΑ, 2010-2011
ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

- Οι ’15, ’06, ’05, ’03 και ’01 δεν είναι πέντε κερδοφόροι αριθμοί του τζόκερ, αλλά πέντε εσοδείες του κρασιού Μικροκλίμα, που βρίσκονται στα ΜΚΚ 2022 προς όφελος των επισκεπτών τους. Για μια κάθετη γευστική δοκιμή στην premium βιολογική αυτή Νεμέα (ένα από τα δύο κρασιά 21 ετών της εκδήλωσης, από μία εξαιρετική εσοδεία για τη Νεμέα). Το μενού Παπαϊωάννου προτείνει, επίσης, ένα Terroir 2014 και ένα Petit Verdot 2005 και για επιδόρπιο ένα δωδεκάχρονο γλυκό κρασί από αγιωργίτικο, το Οικουμενικός 2010. Όλα «μεγάλα» κρασιά, που κατά τον οινολόγο-οινοποιό Γιώργο Παπαϊωάννου πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: «σταθερότητα στην παραγωγή και σε ενδεχόμενη τυφλή γευστική δοκιμή να στέκονται ισάξια δίπλα σε φημισμένα και θρυλικά κρασιά της υφηλίου, πυκνά, µε αρωματικό βάθος, γευστική ισορροπία, αρμονία και κομψότητα».
Petit Verdot, 2005
Terroir, 2014
Μικροκλίμα, 2015
Μικροκλίμα, 2006
Μικροκλίμα, 2005
Μικροκλίμα, 2003
Μικροκλίμα, 2001
Οικουμενικός, 2010
ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ

- Έμφαση καλούμε την ξεχωριστή σημασία που δίνεται σε οτιδήποτε αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη φροντίδα. Αυτός είναι, προφανώς, ο λόγος επιλογής της εν λόγω ονομασίας (Emphasis) για τη σειρά των κορυφαίων/premium κρασιών του κτήματος Παυλίδη. Το σταφύλι του Emphasis 2019 από σιρά ήταν εξαιρετικό, με πλούσιο φαινολικό δυναμικό. Του χάρισε καλό χρώμα και ανάλογες τανίνες, με έξοχα περιθώρια βελτιούμενης παλαίωσης. Τα δύο Emphasis του 2016, από αγιωργίτικο το ένα και σιρά το άλλο, προέρχονται από πολύ καλή εσοδεία, με έντονη διαφορά ανάμεσα στις χαμηλές θερμοκρασίες των νυχτών και στις ξηροθερμικές ημέρες της ωρίμασης, που ευνόησε πολύ τις σκουρόχρωμες ποικιλίες. Πρόκειται, δηλαδή, για σταφύλια που υποστήριξαν τις μακρές εκχυλίσεις που εφαρμόζονται στα κρασιά της εν λόγω σειράς, ώστε η ωρίμαση σε κυρίως νέα βαρέλια να ισορροπεί με το φρούτο τους.
Emphasis Agiorgitiko, 2016
Emphasis Syrah, 2019
Emphasis Syrah, 2016
ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ

- Σε όποιον ο κόσμος των Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών μοιάζει «Λαβύρινθος» και νοιώθει πως για να βρεθεί ένας «Μέγας Οίνος» πρέπει να ξεπεράσει κάθε «Σύνορο» κάνοντας προσπάθειες ως «Τιτάνας», προτείνεται να δοκιμάσει τα κρασιά του Κτήματος Σκούρα. Αυτά που ο οινοποιός Γιώργος Σκούρας θεωρεί μεγάλα, όπως το «Grande Cuvée Νεμέα Σκούρα». Θα τα βρείτε όλα στην εκδήλωση. Το πρώτο από τη δική του φανταστική εσοδεία 9918, μιας και πρόκειται για οίνο αμάλγαμα των κρασιών «Μέγας Οίνος» όλων των εσοδειών από του ’99 έως του ’18 και τα άλλα από δύο εσοδείες έκαστο, την τρέχουσα και μία προγενέστερη, ώστε να φανεί το δυναμικό παλαίωσής του. Στην περίπτωση του κρασιού Μέγας Οίνος φτάνει τα 21 έτη. Το γλυκό κρασί Τιτάνας έρχεται, επίσης, από μία μόνο εσοδεία, καθώς δεν έχει κυκλοφορήσει, ακόμα, από δεύτερη.
Grande Cuvée Νεμέα Σκούρα, 2018
Grande Cuvée Νεμέα Σκούρα, 2014
Λαβύρινθος, 9918
Μέγας Οίνος, 2018
Μέγας Οίνος Magnum, 2001
Σύνορο, 2019
Σύνορο, 2014
Τιτάνας, 2013
ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ

- Ελληνικές και ξένες ποικιλίες αμπέλου, ανάμεσά τους και λιγότερο διαδεδομένες στην Ελλάδα ή στην περιοχή του τη Δράμα, αξιοποιεί το Wine Art Estate (Κτήμα Τέχνη Οίνου), στο Μικροχώρι, ανάμεσα στα όρη Φαλακρό και Μενοίκιο. H ιταλική νεμπιόλο, σαφώς σπάνια στην Ελλάδα, είναι υπεύθυνη για το Nebbio 2017. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΤΝ, έρχεται στα ΜΚΚ παλαιωμένο οκτώ χρόνια (2014) από τη βασική ποικιλία των θρυλικών γλυκών κρασιών της περιοχής Port, τουρίγκα νασιονάλ, επίσης εξαιρετικά σπάνια στην Ελλάδα. Το Χi 2016, της κλασικής για το κτήμα οικογένειας κρασιών «Ήδυσμα Δρυός», προέρχεται από ξινόμαυρο, που κάθε άλλο παρά ευρέως συναντάται στον δραμινό αμπελώνα, όπως άλλωστε και η εκ Θεσσαλίας λημνιώνα την οποία οι οινοποιοί Γιάννης Παπαδόπουλος και Γιάννης Καλαϊτζίδης επέλεξαν για ένα κρασί αναφοράς, με αυτό ακριβώς το όνομα: Αναφορά.
Nebbio, 2017
TN, 2014
Αναφορά, 2019
Ήδυσμα Δρυός ΧΙ, 2018
KTHMA ΤΣΕΛΕΠΟΥ

- Ο εξαιρετικός εγκλιματισμός δύο διεθνών σκουρόχρωμων ποικιλιών αμπέλου στην Αρκαδία ήταν στοίχημα για τον οινοποιό Γιάννη Τσέλεπο. Διότι τα ερυθρά κρασιά που οραματίστηκε ήθελε να μην παράγονται, απλώς, από αυτές, αλλά να αντικατοπτρίζουν το αμπελοτόπι καταγωγής τους. Σε αυτό το πνεύμα αισθάνεται ικανός να ισχυρίζεται: «Tα κορυφαία ερυθρά κρασιά του Κτήµατος Τσέλεπου είναι κρασιά-τερουάρ. Ήµασταν οι πρώτοι που λανσάραµε κρασί-τερουάρ, το 1998 µε τον Κοκκινόµυλο, γιατί τα µεγάλα κρασιά φτιάχνονται στο αµπέλι». Προσθέτει δε πως «το µερλό στο αµπελοτόπι Κοκκινόµυλος είναι άψογα προσαρµοσµένο στη Τεγέα, με αποτέλεσμα να ωριµάζει καλά σχεδόν κάθε χρονιά». Το δε Αυλοτόπι είναι ένα καταξιωμένο καμπερνέ σοβινιόν μεγάλου υψομέτρου, ένα «κρασί με τεράστιο δυναμικό παλαίωσης», πάντα διά στόματος του οινοποιού του. Επιδιώκοντας την επίρρωση των λόγων του, στα Μεγάλα Κόκκινα 2021 το πρώτο κρασί εξ αυτών εκτίθεται κατόπιν δεκαπενταετούς παλαίωσης και το δεύτερο κατόπιν εννεαετούς, δηλαδή «μικρό» ακόμα, όσον αφορά το χρόνο, παρότι… μεγάλο.
Αυλοτόπι, 2006
Κοκκινόμυλος, 2006
KTHMA ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ

- Μονοποικιλιακά είναι και τα τρία κρασιά του Κτήματος Χατζημιχάλη στα ΜΚΚ 2022, από καμπερνέ φραν (Οπούς ιβ’), μερλό (Αλαργινό) και καμπερνέ σοβινιόν (Καπνίας). Λες και διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη το κλασικό ερυθρό μπορντολέζικο χαρμάνι, που ο Δημήτρης Χατζημιχάλης, εκ των πρωτοπόρων της αναγέννησης του ελληνικού κρασιού, μπορεί να είχε κατά νου όταν το 1973 ίδρυσε το ομώνυμο Κτήμα. Το πρώτο κρασί, από σταφύλι στο όρος Γαλανός, από αμπελώνα με καλή κλίση, είναι από τα ελάχιστα ελληνικά 100% καμπερνέ φραν. Το δεύτερο δεν φοβάται τα 13 χρόνια του (2009) και βοηθούμενο από τη magnum φιάλη επιθυμεί να επιδείξει βελτίωση μακράς παλαίωσης. Βρέφος, ακόμα, ο Καπνίας 2017, προέρχεται από σταφύλι του αμπελοτοπίου Ζυγός, επίσης από αμπέλι μεγάλης κλίσης και χαμηλής απόδοσης, 250 κιλών/στρέμμα.
Από τη θυγατρική εταιρεία Δήμητερ, με μακρά παρουσία στις εισαγωγές οίνων, στα ΜΚΚ 2022 παρουσιάζονται δύο γαλλικά και ένα ισπανικό κρασί, ονομασίας προέλευσης Châteauneuf-du-Pape και Rioja, αντίστοιχα, με πολύ καλή σχέση ποιότητας/τιμή.
Château Mont-Redon, 2016
Château Mont-Redon, 2018
Marqués de Riscal, 2018
Merlot «Αλαργινό» Magnum, 2009
Καπνίας, 2017
Οπούς ιβ’ Cabernet Franc, 2015
ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ

- Το Κτήμα Κυρ Γιάννη κατεβαίνει στο στίβο των Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών 2022 με έξι διαφορετικά σπουδαία κρασιά. «Μεγάλα» θεωρεί ο οινοποιός Στέλλιος Μπουτάρης τα κρασιά με «σπανιότητα, μοναδικότητα, υψηλές βαθμολογίες, ανάλογη τιμή και ισχυρό δυναμικό παλαίωσης». Το Μπλε Αλεπού, από χαρμάνι ξένων ποικιλιών, εσοδείας 2019, που ήταν εξαιρετική για τις διεθνείς ποικιλίες της ζώνης Νάουσας. Μία από τις ναυαρχίδες της οινοποιίας, το ξινόμαυρο-σιρά Διάπορος, εκτίθεται στις εξαιρετικές εσοδείες ’18 και ’13. Η καθιερωμένη ΠΟΠ Νάουσα Ράμνιστα, από σταφύλι της πολύ καλής χρονιάς 2011 έχει ήδη ξεπεράσει τη δεκαετία. Τρία ακόμα κρασιά ΠΟΠ Νάουσα, τα Λίμνη, Κυκλάμινα και Σινιάκι, από τα ομώνυμα αμπελοτόπια, είναι όλα από την, επίσης, πολύ καλή εσοδεία 2012. Έχουν δομή για μακρόχρονα βελτιούμενη παλαίωση και είναι ιδανικά για ανάδειξη της διαφορετικότητας των τερουάρ.
Διάπορος, 2018
Διάπορος, 2013
Κυκλάμινα, 2012
Λίμνη, 2012
Μπλε Aλεπού, 2019
Ράμνιστα le Bicentenaire, 2011
Σινιάκι, 2012
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΡΑΤΑΡΙΔΑΚΗ

- Καμία έκπτωση για το Barbatus, που παράγεται µόνο όταν ικανοποιεί την οινολογική ομάδα του Κτήματος Στραταριδάκη, όπως ενδείκνυται για ένα μεγάλο κρασί. Εξ άλλου, ο άνυδρος αμπελώνας από τον οποίο προέρχεται το σταφύλι παραγωγής του σχεδιάστηκε για αυτόν, ακριβώς, το σκοπό: την παραγωγή ενός ξεχωριστού, μεγάλου κρασιού. Βρίσκεται στα 600μ. υψόμετρο, δηλαδή 400µ. πιο ψηλά από το μέσο όρο των υπόλοιπων αμπελώνων του κτήματος και είναι εξ αρχής φυτεμένος ώστε να αντικατοπτρίζει την ποικιλιακή σύνθεση του κρασιού Barbatus (40% Cabernet Sauvignon, 40% Syrah και 20% Merlot). Τρυγιέται µόνο όταν το σταφύλι έχει ωριμάσει πλήρως και λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής στρεμματικής απόδοσής του η παραγωγή του κρασιού είναι πολύ περιορισμένη. Στα ΜΚΚ 2022 το Barbatus έρχεται για μίνι κάθετη δοκιμή εσοδειών: 2014, 2013 και 2012.
Barbatus, 2014
Barbatus, 2013
Barbatus, 2012
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΗΤΡΑΒΕΛΑ

- Τεκμηριωμένα, με τη βούλα του υποθηκοφυλακείου, τα οικογενειακά αμπέλια της οικογένειας Μητραβέλα υφίστανται στη Νεμέα από το 1828, δηλαδή επί Καποδίστρια. Ο 6ης γενιάς, λοιπόν, αμπελουργός και οινοποιός Κωνσταντίνος Μητραβέλας δικαιούται να ισχυρίζεται πως γνωρίζει σε βάθος τη γη της Νεμέας και πως κατέχει την τεχνογνωσία της αμπελοκαλλιέργειας αγιωργίτικου όσο λίγοι. Άλλωστε, το οινοποιείο του είναι ένα από τα παλαιότερα της περιοχής. Το κρασί Old Vines είναι το κορυφαίο του και θεωρείται μία από τις πλέον αυθεντικές και χαρακτηριστικές εκφράσεις του αγιωργίτικου. Πρόκειται για ένα αφιλτράριστο κρασί που προέρχεται από σταφύλι αυτόριζων, προφυλλοξηρικών πρέµνων εξαιρετικά χαμηλών αποδόσεων. Εκτός από αυτό που κυκλοφορεί στην αγορά, το οποίο αφορά μία εξαιρετική εσοδεία για τη Νεμέα, αυτή του 2016, στα ΜΚΚ 2022 παρουσιάζονται δύο ακόμα εσοδείες, οι 2014 και 2013.
Old Vines, 2016
Old Vines, 2014
Old Vines, 2013
ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ

- Στην οινοποιία Στροφιλιά πιστεύουν πως το κρασί χαράζει μνήμες. Αξίζει, έτσι, μια μικρή βουτιά στο παρελθόν: Στους παλιούς, η λέξη «Στροφιλιά» θυμίζει wine bar· εκείνο των πρωτοπόρων Γιάννη Μαλτέζου και Αχιλλέα Λαμψίδη, από τα πρώτα αν όχι το πρώτο της Αθήνας. Κλείνοντας άφησε «κληροδότημα» στους φίλους του κρασιού την ομώνυμη οινοποιία, αλλά και κενό πολλών ετών μέχρι τη σημερινή πληθώρα wine bar. Τα τελευταία πέντε χρόνια η οινοποιία Στροφιλιά, παλιά και νέα γενιά, μαζί με την οινολογική ομάδα του Γιάννη Λίγκα, πέτυχε ηχηρή επιστροφή, επανασχεδιάζοντας άπαντα, από τα αμπέλια έως τα κρασιά, μεγαλύτερης έως και περιορισμένης παραγωγής, όπως τα premium Σπάνιες Γαίες (αμπελοτόπια): Ταμπούρι, Γαλάρι και Μαύρος Κώνος, με τα οποία και εγκαινιάζουν τη συμμετοχή τους στα ΜΚΚ 2022.
Σπάνιες Γαίες Γαλάρι, 2019
Σπάνιες Γαίες Γαλάρι Magnum, 2021
Σπάνιες Γαίες Μαύρος Κώνος, 2020
Σπάνιες Γαίες Ταμπούρι, 2020