Ελληνικά Οινοποιεία

ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

 • Η Γαία Οινοποιητική στο Κούτσι Νεµέας είναι ένα από τα πιο εµβληµατικά οινοποιεία της περιοχής. Τα κρασιά της άνοιξαν δρόμους, οινικούς και εμπορικούς και ενέπνευσαν ουκ ολίγους άλλους οινοποιούς. Φέτος, οι επισκέπτες των Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν το καθιερωμένο κρασί ΠΟΠ Νεμέα Κτήμα Γαία, που είναι ένα από τα κορυφαία κρασιά του κτήματος, σε τρεις διαφορετικές εσοδείες. Με άλλα λόγια μία μίνι κάθετη γευστική δοκιμή που αγγίζει τη 15ετία. Όσο για το Γαία S, το χαρµάνι αγιωργίτικου-σιρά, το οποίο ο οινοποιός Γιάννης Παρασκευόπουλος χαρακτηρίζει «Σούπερ Νεµέα» (αλά Super Tuscan), παρουσιάζεται επίσης σε παλαίωση δεκαπενταετίας (2006) και μάλιστα σε φιάλη magnum, προκειμένου να φανεί και το δικό του δυναμικό, αναμετρούμενο με τον αδυσώπητο χρόνο. «Η ζώνη της Νεµέας έχει ανάγκη από τέτοια κρασιά, για να ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματά της», λέει ο οινοποιός.

Κτήμα Γαίας, 2019

Κτήμα Γαίας, 2017

Κτήμα Γαίας, 2006

Γαία S, 2006

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ

 • Το πλέον αντιπροσωπευτικό ερυθρό κρασί του κτήματος, το ομώνυμο (Κτήμα Άλφα), παρουσιάζεται στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2021 σε κάθετη γευστική δοκιμή τεσσάρων εσοδειών. Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να το δει σε βάθος χρόνου, έστω και σχετικά πρόσφατων χρονιών (2018-2015), «αφού το κρασί παλαιώνει περισσότερο από 12 χρόνια», επισημαίνει ο Νίκος Βασιλόπουλος, εμπορικός διευθυντής του Κτήματος και συμπληρώνει: «Χωρίς να είναι ακριβό, είναι μοναδικό και ιδιαίτερο, τόσο στην έκφραση του τερουάρ του Αμυνταίου, όσο και στην οινοποίηση. Γιατί πιστεύω πως τα λιγότερο καλά ή μέτρια ελληνικά κρασιά είναι πανάκριβα, ιδίως εάν τα συγκρίνεις με τα μεγάλα ελληνικά κρασιά». Ανάλογη προσέγγιση υφίσταται και το κρασί Ξινόμαυρο Réserve Οικοσύστημα, πάλι από τέσσερις διαφορετικές εσοδείες (2017-2014), ώστε να φανούν τα αντίστοιχα για ένα μονοποικιλιακό κρασί από ξινόμαυρο ΠΟΠ Αμύνταιο, με επίσης μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Ως τελευταίο και σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό είναι πως το Κτήμα Άλφα φέρνει στην εκδήλωση το μακράν πιο ακριβό κρασί του και μάλιστα σε φιάλη magnum, το Alpha One.Κτήμα Άλφα, 2018

Κτήμα Άλφα, 2017

Κτήμα Άλφα, 2016

Κτήμα Άλφα, 2015

Alpha One Magnum, 2015

Ξινόμαυρο Réserve Οικοσύστημα, 2017

Ξινόμαυρο Réserve Οικοσύστημα, 2016

Ξινόμαυρο Réserve Οικοσύστημα, 2015

Ξινόμαυρο Réserve Οικοσύστημα, 2014

ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ

 • Θεωρείται από πολλούς ένα από τα καλύτερα σιρά της Ελλάδας και είναι ιδιαίτερα δηµοφιλές: Ο λόγος για το κορυφαίο κρασί του Κτήµατος Αβαντίς, το Collection, το οποίο σύμφωνα με τον οινοποιό του Απόστολο Μούντριχα, «είναι “µεγάλο” γιατί είναι ο ορισµός του τερουάρ. Ο καλύτερος κλώνος, µετά από πολλούς που δοκιµάστηκαν για το αµπελοτόπι από το οποίο προέρχεται το σταφύλι παραγωγής του, που είναι επίσης το καλύτερό µας, όπως έδειξε έρευνα 30 ετών». Στο στίβο των Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών 2021 κατεβαίνει με ένα οινικό τρίο-μίνι κάθετη γευστική δοκιμή των εσοδειών 2017, 2016 και 2015, προκειμένου να πείσει για τη φήμη του. Στην τελευταία, πάντως, αντίστοιχη διοργάνωση, όταν τιμώμενη περιοχή ήταν ο βόρειος Ροδανός με κορυφαία κρασιά από Syrah, η αναμέτρηση του Collection μαζί τους είχε αφήσει εξαίρετες εντυπώσεις.

Αβαντίς Συλλογή, 2017

Αβαντίς Συλλογή, 2016

Αβαντίς Συλλογή, 2015

ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ

 • Από την ίδρυση του αμπελώνα του, το 1998, το Κτήμα Βιβλία Χώρα είχε ένα σκοπό: να «κλείσει» μέσα στις φιάλες των κρασιών του το μοναδικό οικοσύστημα του Παγγαίου όρους όπως εκφράζεται σήμερα, αλλά και ως συνέχεια της μακράς αμπελοοινικής παράδοσης της περιοχής, σε συνδυασμό με την αιχμή της τεχνολογίας στην αμπελοκαλλιέργεια και στην οινοποίηση. Αυτά τα στοιχεία καθορίζουν τα κρασιά του κτήματος, ανάμεσά τους και τα κόκκινα μακράς παλαίωσης που παρουσιάζονται στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2021: Etos (2008), που παράγεται μόνο σε εξαιρετικές εσοδείες και μόνο από σταφύλι των καλύτερων αμπελοτεμαχίων του Κτήματος (του 2008 είναι από καμπερνέ σοβινιόν στους πρόποδες του Παγγαίου, σε υψόμετρο 450μ. σε άγονα, ασβεστολιθικά και αργιλώδη εδάφη), Όβηλος (2006) μακράς εκχύλισης, από σταφύλι του πρώτου αμπελιού του κτήματος και Κτήμα Βιβλία Χώρα (2013), το μόνο μη μονοποικιλιακό κρασί εκ των τριών που φέρνει το Κτήμα Βιβλία Χώρα στη φετινή εκδήλωση, ώστε να δείξει πως παρότι μπορεί να καταναλωθεί κοντά στην εσοδεία του, δύναται να παλαιώνει για αρκετά χρόνια (εδώ ήδη οκτώ).

Etos, 2008

Κτήμα Βιβλία Χώρα, 2013

Όβηλος, 2006

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 • Το κρασί Avaton παράγεται αποκλειστικά από ελληνικές, όχι και τόσο διαδεδομένες ποικιλίες αμπέλου, στις οποίες κυριαρχεί μία από τις αρχαιότερες ―αν όχι η αρχαιότερη ποικιλία― της Ελλάδας, το λημνιό. Συνυπάρχει με μαυρούδι και μαυροτράγανο και όλες οινοποιούνται σε ειδικές δρύινες δεξαμενές Βουργουνδίας. Στο Avaton αντικατοπτρίζεται, σύσσωμη, όλη η φιλοσοφία του Κτήματος Γεροβασιλείου. Συνίσταται στην ιδιαίτερη φροντισμένη καλλιέργεια του αμπελώνα, όπου, όπως και στο οινοποιείο, συνταιριάζεται η εξέλιξη της τεχνολογίας με την παράδοση, για τη μέγιστη δυνατή έκφραση των χαρακτηριστικών του μεσοκλίματος της περιοχής, δηλαδή το terroir της Επανομής Θεσσαλονίκης. Στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2021 το Avaton δοκιμάζεται μόνο από φιάλες magnum σε τρεις εσοδείες, εν είδει μίνι κάθετης γευστικής δοκιμής.

Avaton Magnum, 2018

Avaton Magnum, 2014

Avaton Magnum, 2012

ΚΤΗΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

 • Η ονοµασία προέλευσης «Νάουσα», από τις πιο σημαντικές της Ελλάδας, άλλαξε σημαντικά την τελευταία εικοσαετία, πολλαπλασιάζοντας τις υποσχέσεις της προς τους απαιτητικούς οινόφιλους μέσα και από τη διαφορετική δουλειά που γίνεται πια και στο αμπέλι. Το Κτήμα Διαμαντάκου παρουσιάζει την ΠΟΠ Νάουσα Διαμαντάκου ώστε να φανεί η σκοπιά ενός πολύ µικρού παραγωγού σε αυτήν την ονομασία προέλευσης, υπό το πρίσμα κάθετης δοκιμής πρόσφατων εσοδειών, (2018-2015). Σκοπός είναι η ανακάλυψη των διαφορών τους, που αντικατοπτρίζονται και τιμολογιακά, καθώς και του τρόπου που η εσοδεία επηρεάζει το χαρακτήρα του ξινόµαυρου που παλαιώνει. Όλα, μάλιστα, αυτά αποκλειστικά από φιάλες magnum, που –όπως είναι γνωστό– ενδείκνυνται για την πλέον αποτελεσματική παλαίωση του κρασιού.

Νάουσα Διαμαντάκου Magnum, 2018

Νάουσα Διαμαντάκου Magnum, 2017

Νάουσα Διαμαντάκου Magnum, 2016

Νάουσα Διαμαντάκου Magnum, 2015

ΚΤΗΜΑ ΔΡΥΟΠΗ

 • Εκτός από τη Μαντίνεια, η άλλη περιοχή της Πελοποννήσου που δραστηριοποιείται ο ανήσυχος οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος είναι η Νεμέα. Για το κορυφαίο ερυθρό κρασί που παράγει από σταφύλι της τονίζει: «Στο Κτήμα Δρυόπη Réserve διαφαίνεται πώς το αγιωργίτικο δίνει και άλλου τύπου κρασιά, πολυφαινολικά, ιδίως όταν το σταφύλι ωριµάζει σωστά, όπως στο Κούτσι, χάρη στο συνδυασμό ηλιοφάνειας και ευεργετικών ανέµων από τον Αργολικό κόλπο και τον Κορινθιακό». Φυσικά, το… κόλπο για την παραγωγή μεγάλων κόκκινων κρασιών είναι πιο σύνθετο. Σίγουρα αποτελεί πειρασμό για κάθε φιλόδοξο οινοποιό, αλλά για να επιτευχθεί απαιτεί πειραματισμό, πείρα και πείσμα. Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τον Γιάννη Τσέλεπο, «μεγάλο κόκκινο κρασί είναι αυτό που αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου, συνεχίζει να εξελίσσεται και να σε εκπλήσσει ευχάριστα, ακόμα και μετά από 10, 15, ακόμα και 20 χρόνια». Κάπου στη μέση, ηλικιακά, το Κτήμα Δρυόπη Réserve δεκατεσσάρων ετών καλείται να υπερασπιστεί τις απόψεις του δημιουργού του.

Κτήμα Δρυόπη Réserve, 2017

Κτήμα Δρυόπη Réserve, 2013

Κτήμα Δρυόπη Réserve, 2007

ΚΤΗΜΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ

 • Ο Χρήστος Ζαφειράκης είναι από τους λίγους οινολόγους – οινοποιούς το όνομα του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μία ποικιλία αμπέλου, εν προκειμένω η λημνιώνα. Εάν στο κάδρο μπει και η νεαρή ηλικία του, ασχέτως που κατάγεται από οικογένεια οινοποιητικής παράδοσης τεσσάρων γενεών, το γεγονός αυτό αποκτά ξεχωριστή αξία. Από λημνιώνα παράγονται όλα τα κρασιά που παρουσιάζει στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2021, σε δύο εκδοχές με εμφανείς διαφορές, η μία πήλινου αμφορέα (Terra Cotta) και η άλλη δρυός (Λημνιώνα Ζαφειράκη). Η δεύτερη, σε απλή και magnum φιάλη, είναι το παλαιότερο από τα εν λόγω κρασιά και δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσει κάποιος την ποικιλία αυτή σε βάθος οκταετίας. Κατά τα άλλα, οι οίνοι Ζαφειράκη προέρχονται από αμπελώνες βιολογικής γεωργίας στον Τύρναβο. Εκτός αυτής, ο ανήσυχος οινολόγος, με οινικές σπουδές και εργασιακή εμπειρία και στην Ιταλία, εφαρμόζει αρχές βιοδυναμικής γεωργίας στα αμπέλια του και για την οινοποίηση εμπιστεύεται τις αυτόχθονες ζύμες τους.

Terra Cotta, 2019

Terra Cotta, 2018

Λημνιώνα Ζαφειράκη, 2019

Λημνιώνα Ζαφειράκη Magnum, 2013

ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ

 • Τα κρασιά του Κτήματος Θεόπετρα τα διέπει συγκεκριμένη φιλοσοφία, που εστιάζει στην πολυπλοκότητα. Το Κτήμα Θεόπετρα 24 παράγεται από σταφύλι αυστηρώς επιλεγµένων κληµάτων, ιδιαίτερα χαµηλής στρεµµατικής απόδοσης, ώστε να ανταπεξέλθει στην ωρίµαση που ακολουθεί: 12 µήνες σε καινούργια γαλλικά βαρέλια και άλλους 12 µήνες εκ νέου σε καινούργια γαλλικά βαρέλια, προς τη µέγιστη δυνατή συµπύκνωση και πολυπλοκότητα (12+12=24, εξ ου και το όνομα του κρασιού). Το κρασί Κτήμα Θεόπετρα Ληµνιώνα, από την όψιµη αυτή θεσσαλική ποικιλία που σταδιακά δίνει όλο και περισσότερα δείγματα κορυφαίων ερυθρών οίνων, εκφράζει με το δικό του τρόπο την προαναφερόμενη φιλοσοφία της εν λόγω οινοποιίας. Η ωρίµασή της στα Μετέωρα, µε τους ανέµους της Πίνδου να κρατούν µακριά τις ασθένειες και να ευνοούν τη βιολογική καλλιέργεια, σε έδαφος καλής αποστράγγισης, δίνει περισσότερες φαινόλες και συµπύκνωση ουσιών.

Κτήμα Θεόπετρα 24, 2015

Κτήμα Θεόπετρα Λημνιώνα Magnum, 2018

Κτήμα Θεόπετρα Λημνιώνα Magnum, 2016

Κτήμα Θεόπετρα Λημνιώνα Magnum, 2015

ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΥΔΑ

 • Το 1994 το Κτήμα Καρυδά απέκτησε το πραγματικά μπουτίκ οινοποιείο του και ξεκίνησε να παράγει κρασιά ΠΟΠ Νάουσα single vineyard, δηλαδή από ένα και μόνο αμπελώνα, με εξαιρετική σχέση ποιότητας προς τιμή. Δημιουργοί τους οι Κωνσταντίνος και Πέτρος Καρυδάς (πατέρας και γιος), με στυλ παρόμοιο με «Βουργουνδίας», δηλαδή άκρως οικογενειακό και περιορισμένης παραγωγής. Το Κτήμα, στο τιμόνι του οποίου είναι πια ο Πέτρος Καρυδάς, βρίσκεται στην Άνω Γάστρα Νάουσας, σε υψόμετρο 205μ. και επικλινές έδαφος καλής στράγγισης, αμμοαργιλώδους και ασβεστούχου σύστασης, που συντελεί στην καλή ποιότητα του σταφυλιού. Ο αμπελώνας του ξεπερνά πια τα 40 χρόνια, το ξινόμαυρό του τρυγιέται στο τέλος Σεπτεμβρίου και αυτό οδηγεί το κρασί Οικογένεια Καρυδά, επιτομή της κλασικής ΠΟΠ Νάουσας. Στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2021 εκτίθεται σε 3 εκφάνσεις: τρέχουσας εσοδείας, 9 και 11 ετών, με τα παλαιωμένα εξ αυτών κρασιά κατευθείαν από το προσωπικό κελάρι του οινοποιού.

Οικογένεια Καρυδά, 2017

Οικογένεια Καρυδά, 2012

Οικογένεια Καρυδά Magnum, 2010

ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

 • Tο Κτήµα Κατσαρού είναι δηµιούργηµα του ∆ηµήτρη και της Στέλλας Κατσαρού και θα µπορούσε να ονοµάζεται «Κτήµα Πείσµα», καθώς οι δηµιουργοί του έδωσαν μεγάλη µάχη για να το στήσουν στη µέση της ζώνης Ραψάνη, στην ορεινή Κρανιά Ολύµπου. Ήταν τότε που η αναγέννηση του ελληνικού κρασιού ήταν στις απαρχές της. Υπογραφή του Κτήματος θα μπορούσε να είναι το «λίγα και καλά», αφού δεν αναλίσκεται σε συνεχές λανσάρισµα νέων ετικετών. Ούτε καν από τότε που τα ηνία ανέλαβαν τα χέρια του γαλλοτραφούς γόνου της οικογενείας Κατσαρού, Ευριπίδη. Για το ερυθρό κρασί Κτήµα Κατσαρού το σταφύλι είναι βιολογικής γεωργίας, µε αποδόσεις 400κ/στρ. (καµπερνέ) και 600 (µερλό). Ωριμάζει σε 50% νέα και 50% χρησιμοποιημένα βαρέλια και βγαίνει στην αγορά ύστερα από τουλάχιστον 2 χρόνια παλαίωσης στα γεμάτς υγρασία κελάρια του Κτήµατος. Στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2021 παρουσιάζεται σε τρεις εσοδείες, αυτό της τρέχουσας, του 2009 και τους 2008, προκειμένου να φανούν οι δυνατότητες παλαίωσής του με βουτιά έως και 13 χρόνων στο παρελθόν.

Κτήμα Κατσαρού, 2016

Κτήμα Κατσαρού, 2009

Κτήμα Κατσαρού, 2008

ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

 • Το 1979 ο Κώστας Λαζαρίδης εγκαθιστά στον Ξηροπόταµο, στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, τον πρώτο συστηματικό, γραµµικό αµπελώνα της ∆ράµας. Σταθµός για την οινοποιία ήταν η έλευση του συµβούλου–οινολόγου Michel Rolland, το 2004. Από τότε όλα άρχισαν να εντάσσονται στη λογική του, δηλαδή αµπέλια µε ιδιαίτερα χαµηλές αποδόσεις και κρασιά συµπύκνωσης µε ώριµο φρούτο. Κρασιά με υψηλό αλκοολικό τίτλο, που µπορούν να καταναλωθούν άµεσα, αλλά έχουν ταυτόχρονα δυναµικό µακράς παλαίωσης. Το κρασί Oenotria Land είναι από το κτήµα του Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι, ενώ τα Château Julia και Amethystos Cava από το κτήµα στη ∆ράµα. Κατόπιν προτροπής του Michel Rolland, το τελευταίο κρασί, που µέχρι το 2008 παρήγετο από καµπερνέ σοβινιόν, παράγεται πλέον μόνο από καµπερνέ φραν. Είναι, έτσι, ένα από τα ελάχιστα ελληνικά μονοποιλιακά κρασιά από την εν λόγω ποικιλία. Πολύ ενδιαφέρον έχει, όμως, και η μετά από 13 χρόνια εικόνα ενός ατόφιου ελληνικού μερλό, δηλαδή του Château Julia 2008.

Oenotria Land Costa Lazaridi, 2018

Oenotria Land Costa Lazaridi, 2014

Amethystos Cava, 2014

Château Julia, 2008

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ

 • Στο Κτήµα Κυρ Γιάννη παράγονται ερυθρά κρασιά που ο ίδιος ο οινοποιός, ο Στέλλιος Μπουτάρης, θεωρεί µεγάλα και μάλιστα με διεθνή κριτήρια. «Διαθέτουν σπανιότητα, µοναδικότητα, υψηλές βαθµολογίες, ανάλογες τιµές και βέβαια ισχυρό δυναµικό παλαίωσης», λέει. Στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2021 υπάρχουν όμως πολλά επιπλέον κίνητρα για να δοκιμάσει κάποιος τα κρασιά που φέρνει το εν λόγω Κτήµα: το Μπλε Αλεπού είναι συνήθως sold out, ενώ εδώ εκτίθεται και σε ενδεκάχρονη παλαίωση. Ο ∆ιάπορος, που αποτελεί μία από τις καθιερωμένες ναυαρχίδες της οινοποιίας έρχεται σε ηλικία 14 ετών. Η δοκιμή του θα δείξει εάν είναι ακόμα έφηβος. Όσο για τη Ράμνιστα είναι μία ΠΟΠ Νάουσα δεκαετίας, κάτι αρκετό για να κεντρίσει το ενδιαφέρον. Εντέλει, με ΠΟΠ ή ΠΓΕ, πρόκειται για μοναδική ευκαιρία να εντρυφήσει κάποιος στον αμπελώνα της Ημαθίας με την εγγύηση Κυρ Γιάννη.

Μπλε Aλεπού, 2018

Μπλε Aλεπού, 2010

Ράμνιστα, 2011

Διάπορος, 2017

Διάπορος, 2007

XMD Magnum, 2013

Syrah Κυρ Γιάννη, 2001

Daphne, 2017

ΚΤΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

 • Tο διπλό µεγάλο ατού των οίνων Κτήµα Μέγα Σπήλαιο είναι το τερουάρ των αµπελώνων του και οι σπουδαίες ποικιλίες αµπέλου που ευδoκιμούν σε αυτό. Ο ενιαίος αμπελώνας βρίσκεται στα 900 μ. υψόμετρο στο φαράγγι του Βουραϊκού, στον ορεινό όγκο των Καλαβρύτων µε θέα τη θάλασσα, τα αµπέλια ευεργετούνται από δύο ρεύµατα ανέµων, θάλασσας και βουνού και από ήπιες θερµοκρασίες. Αποτέλεσµα είναι η απουσία ασθενειών, η αργή, αλλά ολοκληρωµένη ωρίµαση, τεχνολογική και φαινολική και η διατήρηση υψηλής φυσικής οξύτητας. Έτσι, τα κρασιά που προκύπτουν είναι συµπυκνωµένα και ικανά για µακρά παλαίωση, παραµένοντας φρέσκα (λόγω υψηλής οξύτητας) και καλοδοµηµένα (λόγω πολυφαινολών). Από την άλλη μεριά, όλες οι εσοδείες αντιµετωπίζονται κατά περίπτωση και τα κρασιά φτάνουν στην αγορά µόνο όταν είναι ποιοτικά και όχι εµπορικά έτοιµα, πράγµα μάλλον σπάνιο για τα ελληνικά δεδοµένα.

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Μαυροδάφνη - Μαύρο Καλαβρυτινό, 2014

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Μαυροδάφνη - Μαύρο Καλαβρυτινό, 2006

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Cabernet Sauvignon Wild Ferment, 2013

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Pinot Noir, 2019

ΚΤΗΜΑ ΝΙΚΟ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

 • Έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από την 1η εμφιάλωση του Château Nico Lazaridi, ενός κρασιού με ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό οινικό γίγνεσθαι, που φέτος έρχεται στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά σε φιάλη magnum εσοδείας 2018. Πρόκειται για μία από τις πιο εµβληµατικές ετικέτες κόκκινου κρασιού, καθότι συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάδειξη του νομού της ∆ράµας σε μία από τις πιο σηµαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Πολλά οφείλονται στον  ιδρυτή του οινοποιείου, Νίκο Λαζαρίδη, που το 1987 δηµιούργησε την πρώτη αµπελοοινική εκµετάλλευση της περιοχής έχοντας εµπνευστεί από οινοποιεία του εξωτερικού στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Άξιος συνεχιστής του, ο Φεδερίκος Λαζαρίδης φέρνει στη φετινή εκδήλωση και τις δυο ερυθρές ναυαρχίδες του: Perpetuus και Μαγικό Βουνό, ένα θρυλικό ελληνικό ερυθρό κρασί και μάλιστα σε τρεις εσοδείες, που μας ταξιδεύουν στο παρελθόν με σταθμούς πέντε, δέκα και δεκατριών ετών.


Μαγικό Βουνό Magnum, 2016

Μαγικό Βουνό, 2011

Μαγικό Βουνό, 2008

Perpetuus, 2018

Château Nico Lazaridi Magnum, 2018

ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ

 • Ο Γιάννης Παπαργυρίου παρουσιάζει και φέτος στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά ένα μοναδικό στο είδος του κρασί, που παράγεται σε ελάχιστες εκατοντάδες φιάλες, από τη σπάνια ποικιλία μαυρόστυφο (εξ ου και το όνομά του, The Unique Mavrostyfo), η οποία εκτιµάται πως έχει καταγωγή από Κορινθία/Αργολίδα. Η σχεδόν άγνωστη αυτή ποικιλία είναι άκρως χαρισματική, με υψηλές τιµές στις πολυφαινόλες, στην αλκοόλη και στην οξύτητα, οι οποίες ισορροπούν στην κόψη του ξυραφιού. O αμπελώνας βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων. Άλλωστε, ο «Βασιλιάς των Βουνών» Παπαργυρίου συμμετέχει στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά µε τη φιλοδοξία να κερδίσει και τους πιο επιφυλακτικούς ουρανίσκους με το Le Roi des Montagnes Syrah, το Roi des Montagnes Cuvée, καθώς και το σπάνιο για την Ελλάδα κρασί Cuvée Esperance, αφού παράγεται από την ιταλική ποικιλία αμπέλου μοντεπουλτσιάνο.

Le Roi des Montagnes Syrah Magnum, 2019

The Unique Mavrostyfo, 2020

Cuvée Esperance, 2020

Le Roi des Montagnes Cuvée Magnum, 2016

ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ

 • Για τα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2021, ο οινοποιός Γιώργος Παλυβός ανοίγει το κελάρι του και μας προσκαλεί σε μία μικρή οριζόντια γευστική δοκιμή της εσοδείας 2005 με τρία μονοποικιλιακά κρασιά από σιρά, μερλό και αγιωργίτικο, τα πρώτα δύο εκ των οποίων δεν παράγονται πλέον, όπως και το καμπερνέ σοβινιόν, αυτό εσοδείας 2003, όλα της σειράς Terra Leone. Δεν είναι, ωστόσο, αυτό το παλαιότερο κρασί που το Κτήμα Παλυβού φέρνει στη φετινή διοργάνωση. Αυτό είναι ένα κρασί του περασμένου αιώνα, εσοδείας 1999, το Ηλίου Τέχνη, από τα ελάχιστα φυσικώς γλυκά κρασιά ΠΟΠ Νεμέα, παρά τα δεκάδες οινοποιεία της περιοχής, το οποίο επίσης είναι πια εκτός παραγωγής και από το εν λόγω Κτήμα. Αυτό εντείνει από μόνο το ενδιαφέρον, που εξασφαλίζει, έτσι κι αλλιώς, η ηλικία του κρασιού (22 χρόνια). Το ίχνος του οινοποιού στην εκδήλωση ολοκληρώνεται με το ομώνυμο κρασί (ΙΧΝΟΣ), από την εσοδεία που κυκλοφορεί τώρα στην ελληνική αγορά (2018). Παράγεται από μερλό που υπερωριμάζει με φυσικό τρόπο και είναι κρασί που ο οινοποιός εκτιμά πως μπορεί να παλαιώσει επί μακρόν.

ΙΧΝΟΣ, 2018

Terra Leone Merlot, 2005

Terra Leone Syrah, 2005

Ammos Terra Leone Réserve, 2005

Terra Leone Cabernet Sauvignon, 2003

Ηλίου Τέχνη, 1999

ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ

 • Οι Γιάννης Παπαδόπουλος και Γιάννης Καλαϊτζίδης, πολιτικός μηχανικός και αρχιτέκτονας μηχανικός αντίστοιχα, συνεργάζονται από το 1995, αλλά ως οινοποιοί, όταν ο δεύτερος εισήλθε στο εγχείρημα που ξεκίνησε δύο χρόνια πριν ο πρώτος: ένα οινοποιείο στο Μικροχώρι Δράμας. Με τις σειρές κρασιών Τέχνη Αλυπίας και Ήδυσμα Δρυός, καθώς και άλλα κρασιά από σταφύλι αμπελώνων στην περιοχή Καλή Βρύση, σε αμμοαργιλοπηλώδη εδάφη ασβεστολιθικών στρωμάτων ανάμεσα στα όρη Φαλακρό και Μενοίκιο, το Κτήμα Τέχνη Οίνου επενδύει σε ελληνικές και ξένες ποικιλίες, κάποιες από τις οποίες λιγότερο αξιοποιημένες στην Ελλάδα. Μία από αυτές είναι η ιταλική νεμπιόλο, από την οποία το κρασί Nebbio εσοδείας 2015, που κυκλοφορεί τώρα στην αγορά. Στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2021 εκτίθεται και αυτό από την εσοδεία 2009. Από ανάλογη ποικιλία και το TN (Touriga National, η βασική ποικιλία των θρυλικών γλυκών κρασιών Port), του 2017, ενώ το Ήδυσμα Δρυός Xi 2016, είναι από ξινόμαυρο, ποικιλία που ―παρότι μακεδονική― μόνο συνηθισμένη δεν είναι στο δραμινό αμπελώνα. To συγκεκριμένο κρασί αναδείχθηκε καλύτερο κόκκινο ελληνικό κρασί στο φετινό διεθνή διαγωνισμό οίνου Θεσσαλονίκης.

Nebbio, 2015

Nebbio, 2009

TN, 2017

IDISMA DRIOS Xi, 2016

ΚΤΗΜΑ ΠΙΕΡΙΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ

 • O Γυµνός Βασιλιάς είναι ένα σπάνιο κρασί, το οποίο δεν βρίσκεται εύκολα προς δοκιµή, λόγω της περιορισµένης ποσότητας παραγωγής του. Εκφράζει άψογα την ποικιλία σιρά και το οικοσύστηµά του και προέχεται από έναν ιδιαίτερα πυκνοφυτεµένο αµπελώνα µε χαµηλές στρεµµατικές αποδόσεις. Η ποικιλία κολινδρινό κάνει την εµφάνισή της στην επίγευση, προσδίδοντας µία ευγενή νότα πικράδας, αφομοιωμένη απόλυτα στα υπόλοιπα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και ισορροπημένη έντεχνα με το αλκοόλ αυτού του κρασιού βαθιάς παλαίωσης, που προσφέρεται και για άµεση κατανάλωση λόγω της άψογης αρµονίας του. Το δε Ερατεινές Ευχές που θα δοκιμαστεί στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2021 είναι ήδη 11 χρόνων. Από σταφύλι και αυτό του λοφώδους και επικλινούς οικοσυστήματος του Κολινδρού, βόρεια του Ολύµπου, με εδάφη µε άµµο, χαλίκι, άργιλο και ανθρακικό ασβέστιο και δροσερό καιρό και το καλοκαίρι. Ανάμεσα σε άλλα, ευεργετικό για τη βιολογική καλλιέργεια της αµπέλου που εφαρμόζει το εν λόγω Κτήμα.

Γυμνός Βασιλιάς, 2018

Γυμνός Βασιλιάς, 2016

Ερατεινές Ευχές, 2010

KTHMA ΤΣΕΛΕΠΟΥ

 • Ο εξαιρετικός εγκλιματισμός δύο διεθνών σκουρόχρωμων ποικιλιών αμπέλου στην Αρκαδία ήταν στοίχημα για τον οινοποιό Γιάννη Τσέλεπο. Διότι τα ερυθρά κρασιά που οραματίστηκε ήθελε να μην παράγονται, απλώς, από αυτές, αλλά να αντικατοπτρίζουν το αμπελοτόπι καταγωγής τους. Σε αυτό το πνεύμα αισθάνεται ικανός να ισχυρίζεται: «Tα κορυφαία ερυθρά κρασιά του Κτήµατος Τσέλεπου είναι κρασιά-τερουάρ. Ήµασταν οι πρώτοι που λανσάραµε κρασί-τερουάρ, το 1998 µε τον Κοκκινόµυλο, γιατί τα µεγάλα κρασιά φτιάχνονται στο αµπέλι». Προσθέτει δε πως «το µερλό στο αµπελοτόπι Κοκκινόµυλος είναι άψογα προσαρµοσµένο στη Τεγέα, με αποτέλεσμα να ωριµάζει καλά σχεδόν κάθε χρονιά». Το δε Αυλοτόπι είναι ένα καταξιωμένο καμπερνέ σοβινιόν μεγάλου υψομέτρου, ένα «κρασί με τεράστιο δυναμικό παλαίωσης», πάντα διά στόματος του οινοποιού του. Επιδιώκοντας την επίρρωση των λόγων του, στα Μεγάλα Κόκκινα 2021 το πρώτο κρασί εξ αυτών εκτίθεται κατόπιν δεκαπενταετούς παλαίωσης και το δεύτερο κατόπιν εννεαετούς, δηλαδή «μικρό» ακόμα, όσον αφορά το χρόνο, παρότι… μεγάλο.

Κοκκινόμυλος, 2019

Κοκκινόμυλος, 2006

Αυλοτόπι, 2012

ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΝΤΗ

 • Για πάνω από 30 χρόνια το Κτήμα Φουντή, με οικογενειακές εγκαταστάσεις στον καταπράσινο οικισμό της Νέας Στράντζας Νάουσας, συνυφαίνει το όνομά του με εκείνο της εν λόγω αμπελουργικής ζώνης και των κρασιών της. Το κρασί ΠΟΠ Νάουσα Κτήμα Φουντή παράγεται από σταφύλια ιδιόκτητων αμπελώνων 6 στρεμμάτων στη θέση Καραούτσα σε υψόμετρο 200μ., με έδαφος «αμμούδα», ευνοϊκό για τα αρώματα του ξινόμαυρου, με φύτευση 300 πρέμνων ανά στρέμμα και απόδοση περίπου 900 κιλών, επίσης ανά στρέμμα. Ωριμάζει για 12 μήνες σε βαρέλια γαλλικής δρυός και για να δει την αγορά παλαιώνει στη φιάλη για τουλάχιστον άλλο τόσο. Το Κτήμα Φουντή συμμετέχει φέτος για 1η φορά στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά και παρουσιάζει την εσοδεία του 2016, που κυκλοφορεί ακόμα στην αγορά, από φιάλη τριών λίτρων (Jeroboam), καθώς και σε μικρή κάθετη δοκιμή τρεις εσοδείες που φτάνουν τα δεκαεπτά έτη πίσω. Η οικογένεια Φουντή είναι από τις ιδρυτικές του οικισμού Νέα Στράντζα με καταγωγή από τη Στράντζα της Ανατολικής Θράκης. Μαζί με άλλες προσφυγικές οικογένειες εγκαταστάθηκε εκεί περί το 1925 και το 1930 φύτευσε το πρώτο της ξινόμαυρο. Το οινοποιείο της ολοκλήρωσε το 1998 ο νυν οινοποιός Νικόλαος Φουντής.

Κτήμα Φουντή Jeroboam, 2016

Κτήμα Φουντή, 2006

Κτήμα Φουντή, 2005

Κτήμα Φουντή, 2004

KTHMA ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ

 • Ιδρυθέν το 1973, το Κτήµα Χατζηµιχάλη είναι ένα από τα πρώτα «µπουτίκ» οινοποιεία–κτήµατα της Ελλάδας. Ο Καπνίας (από το 2018 µε ανανεωµένη ετικέτα) είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά καµπερνέ σοβινιόν και προέρχεται από το ξερικό, ηµιορεινό αµπελοτόπι Ζυγός, µε µεγάλη κλίση και χαµηλή απόδοση, στα 250 κιλά/στρέµµα. Tα ευεργετικά ρεύµατα αέρα που διασχίζουν τον αμπελώνα από τον βορρά συνδράμουν καθοριστικά στη χωρίς φυτοφάρµακα παραγωγή υγιούς καρπού. Φέτος στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά δοκιμάζονται φιάλες Καπνία τετραετίας, πενταετίας και δεκαεπταετίας. Όσο για το Cabernet Sauvignon Χατζημιχάλη τα λόγια περιττεύουν. Θεωρείται το πρώτο ελληνικό μονοποικιλιακό κρασί από την ποικιλία αυτή, μία πραγματικά εμβληματική ετικέτα που παραμένει μετά από δεκαετίες στην αγορά με φανατικούς θαυμαστές. Φέτος δοκιμάζουμε την εσοδεία του 2005, δηλαδή ένα κρασί 16 χρονών.

Καπνίας Magnum, 2017

Καπνίας Magnum, 2016

Καπνίας, 2004

Cabernet Sauvignon Κτήμα Χατζημιχάλη, 2005

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑΙΒΑΛΗ

 • Αρµακάς σημαίνει πρόχειρη ξερολιθιά µε πέτρες από το αµπέλι πάνω στις οποίες ξαποσταίνουν οι αµπελουργοί. Έτσι λέγεται όμως και το ελληνικό κρασί µε το οποίο ο Χρήστος Αϊβαλής πειραµατίζεται από το 2007. Κυκλοφόρησε για 1η φορά το 2012 (εσοδεία 2009) σε 300 φιάλες, ενώ στο ευρύ κοινό ο Αρμακάς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2018. Πρόκειται για ένα χαρµάνι από γέρικα αµπέλια αγιωργίτικου, σιρά, µαλµπέκ και µερλό, δηλαδή ένα καινοτόµο, αν µη τι άλλο, «κοκτέιλ». «Το σιρά προέρχεται από ένα από τα παλαιότερα αµπέλια σιρά της Ελλάδας, το δε µαλµπέκ είναι από την Επίδαυρο. Το ελληνικό κρασί έχει ανάγκη από οραµατιστές και… τρελούς», υποστηρίζει ο Χρήστος Αϊβαλής, γνωστός για τις ρηξικέλευθες απόψεις του, τις οποίες δεν διστάζει να εκφράσει… αφιλτράριστες και με μπατονάζ. Φέτος, τρία από τα τέσσερα κρασιά Αϊβαλή στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά είναι του 2018 (εκτός του προαναφερθέντος, το κρασί Τέσσερα και το κρασί Δύο Θεοί), με αποτέλεσμα να αποτελούν ένα τρίπτυχο που συνθέτει μία μίνι οριζόντια γευστική δοκιμή. Το Αίμα της Πέτρας, μόνο, είναι του 2019.

Αρμακάς, 2018

4 Τέσσερα, 2018

Δύο Θεοί, 2018

Αίμα της Πέτρας, 2019

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΝΥΔΡΟΥΣ

 • Το κρασί Άγιος Νικόλας εκφράζει στο κόκκινο τα χαρακτηριστικά του σαντορινιού αμπελώνα, αυτά που ενέπνευσαν τον οινοποιό Απόστολο Μούντριχα να επενδύσει σε αυτόν. Με άλλα λόγια, πρόκειται για βαθύ δεσμό με το ηφαιστειακό μεσοκλίμα της Σαντορίνης, που οδηγεί σε κρασιά με καθαρότητα στο φρούτο, τυπικά ποικιλιακά αρώματα και αυστηρή δομή. Όπως, δηλαδή, αναδεικνύονται από το σπουδαίο σαντορινιό τερουάρ, όπου το άνυδρο στοιχείο κυριαρχεί. Αυτό έδωσε, άλλωστε, το όνομα στο εν λόγω οινοποιείο. Μόνο τυχαίο δεν είναι που ακόμα και στο λογότυπό του συμβολίζονται το αμπελοτόπι και τα στοιχεία της φύσης της Σαντορίνης, που καθορίζουν την ποιότητα των κρασιών της: ηφαίστειο, ήλιος, αέρας, νερό, γη και τα επιμέρους στοιχεία τους, όπως είναι η στάχτη και η αλμύρα. Αυτά που δίνουν και στο κρασί Άγιος Νικόλας, από τις γηγενείς κυκλαδίτικες ποικιλίες μαυροτράγανο και μανδηλαριά τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, που στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2021 θα ξεδιπλωθούν μέσα από τρεις εσοδείες σε φιάλες magnum.

Άγιος Νικόλας Magnum, 2020

Άγιος Νικόλας Magnum, 2019

Άγιος Νικόλας Magnum, 2018

ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

 • Η οινοποιία Boutari προβάλλει τον ελληνικό οίνο ιστορικά και διαχρονικά. Στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2021 αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Επιλέχθηκε το κρασί 1879 Boutari Legacy, εσοδείας 2016 και 2013 σε magnum, ή αλλιώς ο οίνος που ενσάρκωσε την ιστορία των 140 χρόνων της Μπουτάρη μέσω των δυνατοτήτων του ξινόµαυρου Ναούσης. Από την άλλη μεριά, με το Grande Réserve Naoussa Boutari, με 25 χρόνια στην πλάτη (εσοδείας 1996), μια θρυλική ΠΟΠ Νάουσα καλείται να δείξει κατά πόσο αντέχει παλαίωση ενός τετάρτου του αιώνα. Αρκετά νεότερη, μία δεκατριάχρονη ΠΟΠ Γουμένισσα (Φιλυριά 2008) διευρύνει την εικόνα του ξινόμαυρου όπως μορφοποιείται σε συνδυασμό με την ποικιλία νεγκόσκα. Τέλος, με ένα ταξίδι-αστραπή στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Κρήτη, το κρασί Σκαλάνι, το μόνο ΠΓΕ, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Ηράκλειο, δείχνει τα δόντια του ως ξεκάθαρα μεσογειακό κρασί σε εκδοχή δεκατετράχρονης παλαίωσης (2007).

Boutari Legacy 1879, 2016

Boutari Legacy 1879 Magnum, 2013

Φιλυριά, 2008

Σκαλάνι, 2007

Grande Réserve Naoussa Boutari, 1996

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΕΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 • Αν και οι ονομασίες Mov και Mavro δεν παραπέμπουν σε κρασί, τουλάχιστον κατευθείαν, πόσο μάλλον χρωματικά, οι οίνου που τις φέρουν δεν θα δυσκολευτούν να χαραχτούν στην οινική μνήμη του οινόφιλου, ίσως και ανεξίτηλα. Ξηρές οινοποιήσεις μαυροδάφνης Κεφαλληνίας αμφότερα, το πρώτο, ένα κομψό και ευγενές κρασί, προέρχεται από σταφύλι προφυλλοξηρικών αμπελιών ηλικίας που ξεπερνά τα τρία τέταρτα του αιώνα. Το δεύτερο είναι ένας έντονος και πολύπλοκος οίνος με νόστιμες τανίνες. Δοκιμάζονται σε δύο διαφορετικές εσοδείες έκαστο, την τρέχουσα στην αγορά και του 2015. Πρόκειται για κρασιά από το Κτήμα του Νίκου Πετρακόπουλου στο Θηράμονα της Κεφαλονιάς, που εστιάζουν ευθύβολα και με πίστη στο τερουάρ του νησιού και στην ανάδειξη της κεφαλλονίτικης μαυροδάφνης, όπως μεθοδικά επιδιώκουν η οινολόγος Κική Σιαμέλη και ο αμπελουργός Παναγής Βούλτεψης, στο πνεύμα και την ευγενή καταγωγή Πετρακόπουλου.

MOV, 2019

MOV, 2015

MAVRO, 2019

MAVRO Magnum, 2015

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΓΚΙΚΑ

 • Με αμπελοοινική παράδοση από το 1875, όταν μέλη της οικογένειας Γκίκα εργάζονταν ως επιστάτες και εξειδικευμένοι αμπελουργοί στους μεγαλοκτηματίες Σκουζέ και Καμπά, η οικογένεια Γκίκα συνεχίζει μέχρι σήμερα να φροντίζει τα αμπέλια της και να παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας. Αρχικά στα Σπάτα και αργότερα στη Βοιωτία (Πλαγιές Κιθαιρώνα), οι αμπελώνες Γκίκα έχουν σχηματίσει πια τη φήμη τους, ιδίως για τα ερυθρά κρασιά τους. Το Gikas Cabernet Sauvignon, για παράδειγμα, είναι συστηματικά ανάμεσα στα καλύτερα σε τυφλές γευστικές δοκιμές. Εδώ δοκιμάζεται και στην εκδοχή «Πρότασις», δείχνοντας τα δόντια του σε εντεκαετή παλαίωση. Στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2021, όμως, το κρασί τρέχουσας εσοδείας του Οινοποιείου Γκίκα που δοκιμάζεται είναι το Gikas Vradiano - Merlot 2017, με κυρίαρχη την ελληνική αυτή πολλά υποσχόμενη σκουρόχρωμη ποικιλία της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της βόρειας Εύβοιας, απ’ όπου μάλλον κατάγεται.

Gikas Vradiano - Merlot, 2017

Gikas Merlot Cuvée, 2017

Gikas Cabernet Sauvignon, 2015

Πρότασις, 2010

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ

 • «Η ευκαιρία να προσφέρουµε στον καταναλωτή κρασιά που βασίζονται στην προέλευσή τους, που “µιλούν” για τον τόπο τους και για την αξία του αµπελώνα από τον οποίο προήλθαν είναι ό,τι πιο σηµαντικό για να συμβάλουμε στη δηµιουργία της νέας εικόνας του ελληνικού κρασιού, αυτή που σίγουρα περιλαμβάνει και “µεγάλα” κρασιά. Αλλά από το να ανακαλύψεις έναν αµπελώνα µέχρι να δηµιουργήσεις και να παραδώσεις ένα εξαίρετο έργο, ο δρόµος είναι µακρύς και δεν µπορούν να τον διανύσουν όλοι επιτυχώς. Η εταιρεία µας, µε την γκάμµα προϊόντων της, νιώθει την υποχρέωση να δηµιουργεί κρασιά µε άψογη σχέση ποιότητας/τιµής, χωρίς να χάνει το δρόμο και προς τους super premium οίνους, πάντα µε ευθύνη απέναντι στον καταναλωτή. Διότι η ποιότητα είναι η επιτοµή της φιλοσοφίας µας», λέει ο Ηλίας Αντωνιάδης, επικεφαλής οινολογικού τμήματος της οινοποιίας Τσάνταλη, με αφορμή την εκδήλωση Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά, στην οποία φέτος εκθέτει Αγιορείτικο Άβατον Gold Selection, Ραψάνη Ειδικά Επιλεγμένο, σε 4 και 3 εσοδείες αντίστοιχα, καθώς και μία εσοδεία του σπάνιου κρασιού της Κορμίλιτσα Gold.

Αγιορείτικο Άβατον Gold Selection, 2015

Αγιορείτικο Άβατον Gold Selection, 2013

Αγιορείτικο Άβατον Gold Selection, 2012

Αγιορείτικο Άβατον Gold Selection Magnum, 2010

Ραψάνη Ειδικά Επιλεγμένος, 2014

Ραψάνη Ειδικά Επιλεγμένος, 2012

Ραψάνη Ειδικά Επιλεγμένος, 2010

Κορμίλιτσα Gold, 2015

ΠΥΡΓΟΣ ΜΕΛΑ

 • Ο Πύργος Μελά είναι αναµφίβολα ένα από τα πιο συζητημένα οινοποιεία των τελευταίων ετών και η ταχύτατη, στρατοσφαιρική θα λέγαμε, άνοδός του στα υψηλότερα σκαλοπάτια του ελληνικού οινικού γίγνεσθαι µόνο σε όσους δεν έχουν δοκιµάσει τα κρασιά του μπορεί να προκαλέσει ερωτηµατικά. «Ο πήχης ψηλά, το κεφάλι κάτω και πολλή δουλειά», είναι το credo του ίδιου του Κύρου Μελά, ο οποίος ξεκινώντας από το µηδέν στην οινοπαραγωγή, πριν από µόλις 19 χρόνια (δευτερόλεπτα σε έτη κρασιού), κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα κτήµα-πρότυπο, τα κρασιά του οποίου έχουν γίνει περιζήτητα. Στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2021 δίνεται η ευκαιρία δοκιμής του La Tour Melas 2018, που κυκλοφορεί στην αγορά, αλλά όσοι το επιθυμούν καλό θα είναι να σπεύσουν να το εξασφαλίσουν, καθώς και του έτσι κι αλλιώς δυσεύρετου Παλιές Ρίζες 2019, από αιωνόβια αυτόριζα αγιωργίτικα που εντοπίστηκαν στον Φλειούντα Νεµέας.

La Tour Melas, 2018

La Tour Melas Magnum, 2012

Παλιές Ρίζες Palies Rizes, 2019

Παλιές Ρίζες Palies Rizes, 2018

Cyrus One, 2019

ΤΗΝΙΑΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

 • Το αµπελοτόπι της T-Oinos (Τηνιακοί Αµπελώνες) είναι αυτό που κάνει τα κρασιά της τόσο ξεχωριστά. ∆ίχως υπερβολή, αν κάποιος δεν δει από κοντά αυτόν τον αµπελώνα δεν μπορεί να καταλάβει, ίσως καν να τον φανταστεί, αφού µοιάζει εξωπραγµατικός: τα αµπέλια ξεφυτρώνουν ανάµεσα σε τεράστιους γρανιτικούς ογκόλιθους που, σύµφωνα µε το µύθο, ξέµειναν από τις τιτανοµαχίες. Εξ αρχής, το 2000, ο αµπελώνας σχεδιάστηκε από τον εκ Μπορντό ορµώµενο «ιπτάµενο οινολόγο» Θάνο Φακορέλη, µε στόχο την παραγωγή super premium κρασιών. Σήµερα, ένας από τους κορυφαίους σύμβουλους αµπελουργίας, ο Stéphane Derenoncourt, βασιζόµενος σε µία ολιστική και σαφώς βιολογικής και βιοδυναµικής καλλιέργειας στρατηγική προσπαθεί να καθρεφτίσει ως ζωντανό οργανισµό το αµπέλι στο κρασί. Όλα αυτά υπέρ της οινικής διαφορετικότητας και της ανάδειξης κάθε ποικιλίας στο τερουάρ της. Διότι τα µεγάλα κρασιά φτιάχνονται στο κατάλληλο αµπέλι, όπως αυτό του Clos Stegasta Mavrotragano (του 2019 πριν καν ακόμα βγει στην αγορά) και της Rare εκδοχής του.

Clos Stegasta Mavrotragano, 2019

Clos Stegasta Mavrotragano, 2018

Clos Stegasta Mavrotragano Rare, 2018

Μεγάλα κόκκινα κρασιά logo
Πύργος Πετρέζα
Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2021
11:00 – 20:00
Fnl Guide
FNL Guide
210 677 3845
www.fnl-guide.com
Vinetum
Vinetum
210 766 0560
info@vinetum.gr
Wine in Moderation Responsibility Alliance