Ελληνικά Οινοποιεία
Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2024
ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ
- Το ζητούμενο σε ένα κρασί παλαίωσης είναι η βελτίωση με το χρόνο και το κρασί Optimus (σημαίνει «βέλτιστο», «ιδανικό») της Γαία Οινοποιητική υπόσχεται πως αυτή θα έρθει με άκρως δυναμική, γεωμετρική μάλιστα, πρόοδο, όπως συμβολίζεται στην ετικέτα από την ακολουθία αριθμών Φιμπονάτσι (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 κ.ο.κ.,―κάθε επόμενος αριθμός είναι το άθροισμα των δύο προηγούμενων). Η αλληλουχία αυτή συναντάται σε δημιουργήματα της φύσης, κορυφαία έργα τέχνης κ.α. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο κρασί της οινοποιίας, που είναι πια και το κορυφαίο της, με σκοπό να αποδώσει από το αμπέλι και την καλλιέργεια μέχρι την οινοποίηση την ιδανική εκδοχή αγιωργίτικου (μαζί με ελάχιστο βερτζαμί, από το Κούτσι Νεμέας, όπως και το αγιωργίτικο, για τανική και αρωματική τόνωση). Το πρώτο Optimus της αγοράς είναι αυτό των φετινών ΜΚΚ, δηλαδή του 2021, από μία εξαιρετική εσοδεία για τη Νεμέα και εμφιαλώθηκε άνευ παρεμβάσεων μετά από 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Τελευταίο και φυσικά κάθε άλλο παρά λιγότερο σημαντικό, το εμβληματικό κρασί της οινοποιίας, το Κτήμα Γαία, έρχεται στα ΜΚΚ 2024 σε τρεις εσοδείες (’13, ’21 και ’10), για να καταδείξει τρεις φάσεις παλαίωσής του, μέχρι και 18 ετών!
Optimus, 2021
Κτήμα Γαίας, 2021
Κτήμα Γαίας, 2013
Κτήμα Γαίας, 2010
CASTRO CLAUSS
- Oλόκληρη κοινότητα ίδρυσε ο Γουστάβος Κλάους το 1854 στην Αχαΐα και βάζοντας πλάι στο όνοµά της το δικό του, εγένετο η Achaia Clauss. Το 1861 φύτευσε τον πρώτο αµπελώνα και το 1873 η πρώτη γλυκιά Μαυροδάφνη έγραψε ιστορία. Από σταφύλι των πλαγιών Καλαβρύτων φτιάχτηκε το 1899 το πρώτο ξηρό κρασί Δεµέστιχα, ένας οινικός θρύλος για την Ελλάδα, που θεµελίωσε, ουσιαστικά, τη «λόγια» οινοποίηση στη χώρα. Από το 1919 η Achaia Clauss είναι σε ελληνικά χέρια και στις ιστορικές εγκαταστάσεις της κρύβει διαµάντια, ενώ συνεχίζει δυναµικά την πορεία της. Τα Premium κρασιά της εταιρίας ανήκουν πλέον στην οικογένεια «Castro Clauss», µε σταφύλια από ιδιόκτητους αµπελώνες και παρουσιάζονται στα ΜΚΚ για 3η χρονιά. Φέτος, από την κατηγορία των ξηρών ερυθρών της οινοποιήσεων αξιώσεων, φέρνει δύο ετικέτες: Castro Clauss MTR, από ―τι άλλο;― 100% µαυροδάφνη και Castro Clauss SYR από 100% σιρά, όλα από πολύ καλές έως εξαιρετικές για την Αχαΐα εσοδείες.
Castro Clauss MTR, 2021
Castro Clauss MTR, 2020
Castro Clauss SYR, 2020
Castro Clauss SYR, 2019
ESTATES COSTA LAZARIDI DRAMA - ATTICA
- Το παλαιότερο ξηρό κρασί στα φετινά ΜΚΚ κρασιά είναι το Amethystos Cava 1993! Σπάει το φράγμα των 30 ετών, από μια ιστορική οινοποιία, η οποία όχι μόνο χαίρει και το νέο αίμα της, τους δίδυμους υιούς Γεράσιμο και Γιώργο Λαζαρίδη, αλλά μόλις μετονομάσθηκε σε Estates Costa Lazaridi Drama – Attica, συμπεριλαμβάνοντας τόσο το οινοποιείο της στη Δράμα, όσο και αυτό στο Καπανδρίτι Αττικής (γνωστό ως Οινότρια Γη). Τα 31 έτη του επιβάλουν λίγη ιστορία: το 1979 ο Κώστας Λαζαρίδης εγκαθιστά στον Ξηροπόταµο τον πρώτο γραµµ ικό αµπελώνα της ∆ράµας. Ξεκινώντας από µία έκταση 100 στρεµµ άτων, το Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη καλλιεργεί σήµερα έκταση 3.000 στρεµµ άτων, φυτεµένα µε επιλεγµένες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Στη ∆ράµα οι αµπελώνες εκτείνονται σε 4 περιοχές του νοµού, διαφορετικού υψοµέτρου, αξιοποιώντας έτσι όλο το δυναµικό του µεσοκλίµατος της περιοχής. Ο αµπελώνας του καµπερνέ φραν, µε κλήµατα µεγάλης ηλικίας και ισορροπηµένες στρεµµ ατικές αποδόσεις, αποτελεί το λίκνο για το εµβληµατικό, βαθυκόκκινο Amethystos Cava, ένα κρασί που χαρακτηρίζεται από φινέτσα και συγκαταλέγεται στα κορυφαία ελληνικά ερυθρά κρασιά, ενώ είναι ένα από τα ελάχιστα αμιγώς Cabernet Franc. Στα ΜΚΚ 2024, εκτός από του 1993, παρουσιάζεται και αυτό του 2021, το πιο φρέσκο που κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή στην αγορά. Όσο για την Αττική δηλώνει παρούσα με τρία πληθωρικά κρασιά, από ξερικό αμπελώνα με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, που καλλιεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας από το 2000. Εκφράζεται, έτσι, με τον καλύτερο τρόπο το ιδιαίτερο μεσοκλίμα της λίμνης του Μαραθώνα. Ένα από τα τρία αυτά κρασιά αυτά είναι 10ετίας, ώστε και το Κτήμα της Αττικής να δείξει τη δυνατότητά του σε κρασιά παλαίωσης.
Amethystos Cava, 2021
Amethystos Cava, 1993
Oenotria Land Costa Lazaridi, 2021
Oenotria Land Costa Lazaridi, 2014
Oenotria Land Costa Lazaridi, 2022
ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ
- Από τα καλύτερα ελληνικά σιρά, το Collection είναι το κορυφαίο κρασί του Κτήµατος Αβαντίς. Το κρασί αυτό έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις, ανάμεσά τους, τον περσινό Μάρτιο, την ύψιστη διάκριση του ∆ιπλού Χρυσού Μεταλλίου σε έναν από τους πιο απαιτητικούς διεθνείς διαγωνισµούς οίνου στον κόσµο, το Concours Mondial de Bruxelles. Ο οινοποιός του, Απόστολος Μούντριχας, έχει επενδύσει πολλά στην εν λόγω ποικιλία, ανάµεσα σε άλλα πραγµατοποιώντας µακροχρόνια έρευνα για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της στην περιοχή του. «Για το Collection χρησιµοποιείται ο καλύτερος κλώνος από όσους δοκιµάστηκαν για το αµπελοτόπι του αµπελιού του, το οποίο αποδείχθηκε πως είναι το καλύτερο αµπελοτόπι όλου του κτήµατος. Αυτό διαφάνηκε κατόπιν έρευνας 30 ετών», λέει και πιστεύει πως «κάθε µεγάλο κρασί είναι ορισµός του τερουάρ». Όσο για το ο Άγιος Χρόνος, µε 8% βιονιέ εκτός από σιρά, είναι εµπνευσµένο από την ονοµασία προέλευση Côte-Rôtie, µε έως και 20% Viognier µαζί µε τη βασική ερυθρή ποικιλία της γαλλικής αυτής οινοπαραγωγικής περιοχής του Ροδανού, το Syrah. Το όνοµά του κρασιού αναφέρεται στο χρόνο, αφενός όπως εξελίσσει ένα εξαιρετικό κρασί σε «µεγάλο», αλλά και στην ιδιότητά του να διδάσκει µε το πέρασµά του. Όπως στην προκειµένη περίπτωση, που έµαθε στους ανθρώπους του κτήµατος τόσα και τόσα για το αµπέλι και το κρασί.
Αβαντίς Συλλογή, 2022
Αβαντίς Συλλογή, 2019
Άγιος Χρόνος, 2020
ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ
- Από έναν εκ των κορυφαία δομημένων αμπελώνων της Ελλάδας που φιλοξενείται στα ευεργετικά για το αμπέλι χώματα του Αμυνταίου και φροντίζει μοναδικά ο αμπελουργός Μάκης Μαυρίδης, προέρχεται το σταφύλι των κρασιών του Κτήματος Άλφα. Σταφύλι που έχει την τύχη να γίνεται κρασί στα χέρια του χαρισματικού οινοποιού Άγγελου Ιατρίδη. Καλή τύχη και ανατροφή έδεσαν, μάλιστα, και τις κόρες τους, Εμορφίλη Μαυρίδου και Αγγελική Ιατρίδου, σε μια άλφα-άλφα διάδοχη κατάσταση που τώρα χαίρει τη συνύπαρξη με τους χαρισματικούς ιδρυτές του Κτήματος Άλφα. Το εξαιρετικά έμπειρο αυτό δίδυμο παρουσιάζει, φυσικά, στα ΜΚΚ 2024 το πρώτο τη τάξει κρασί του, το Alpha One, εσοδείας 2018, δηλαδή τη ναυαρχίδα των ερυθρών κρασιών του. Στη συνέχεια, μία κάθετη δοκιμή του κρασιού Κτήμα Άλφα SMX, με τέσσερις εσοδείες, 2021, 2017, 2015 και 2013, το συστήνει σε βάθος 11ετίας. Ακολουθεί ένας οινικός «βράχος» δύναμης και συμπύκνωσης σε δύο εσοδείες (2020 και 2027): το κρασί Κτήμα Άλφα Tannat Οικοσύστημα Single Block «Βράχος», με την ποικιλία Tannat να μην αστειεύεται. Στο τέλος έρχεται η πολυπόθητη ώρα του ξινόμαυρου Αμυνταίου, πάλι σε δύο εσοδείες (2021 και 2015), με το κρασί Κτήμα Άλφα Οικοσύστημα Ξινόμαυρο Réserve Παλαιά Κλήματα Single Block «Μπάρμπα Γιάννης». Με άλλα λόγια ένα πλήρες μενού των κρασιών Κτήματος Άλφα, που θα ικανοποιήσει κάθε σοβαρό οινόφιλο.
Alpha One, 2018
Κτήμα Άλφα SMX, 2021
Κτήμα Άλφα SMX, 2017
Κτήμα Άλφα SMX, 2013
Κτήμα Άλφα Tannat Οικοσύστημα Single Block «Βράχος», 2020
Κτήμα Άλφα Tannat Οικοσύστημα Single Block «Βράχος», 2017
Κτήμα Άλφα Οικοσύστημα Ξινόμαυρο Réserve Παλαιά Κλήματα Single Block «Μπάρμπα Γιάννης», 2021
Κτήμα Άλφα Οικοσύστημα Ξινόμαυρο Réserve Παλαιά Κλήματα Single Block «Μπάρμπα Γιάννης», 2015
ΚΤΗΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ
- Μικρό στο μέγεθος κτήμα φέρνει στα ΜΚΚ 2024 ένα κρασί μεγάλης ηλικίας. Έναν οίνο 24 ετών, τη Νάουσα Διαμαντάκου 2000, δηλαδή από μία εξαιρετική εσοδεία για την περιοχή, με σταφύλι άριστης τεχνολογικής και φαινολικής ωρίμασης, που οδήγησε σε κρασιά βαθιάς παλαίωσης και ανάλογου χρώματος. Όσον αφορά τις άλλες εσοδείες που επέλεξε ο οινοποιός, το 2010 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την περιοχή της Νάουσας, κατά την οποία τα κρασιά απέκτησαν, επίσης, πολύ καλό χρώμα, αν και όχι τόσο βαθύ όσο αυτά του 2000, ήταν αρωματικά, μέτρια ψηλόβαθμα και σχετικά μαλακά όσον αφορά τις τανίνες τους. Πολύ καλό ήταν και το 2015, παρότι η ωρίμαση του ξινόμαυρου καθυστέρησε. Οι πολύ καλές και αρκετά μαλακές Νάουσες ήταν κάπως ελαφριές στο στόμα, αλλά με εκφραστικά αρώματα τόσο εκεί όσο και στη μύτη, με έμφαση στο φρούτο. Αρκετά κοντά ήταν και αυτές του πολύ καλού 2020, όπου τα κρασιά της ζώνης προέκυψαν ιδιαίτερα αρωματικά, αν και κάπως ελαφριά. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για τέσσερα δείγματα μίας εκ των σημαντικότερων ενδείξεων ΠΟΠ ερυθρών οίνων της Ελλάδας, που απαρτίζουν μια ενδιαφέρουσα κάθετη γευστική δοκιμή, ικανή να αποτυπώσει γλαφυρά ―εκτός από την άποψη Διαμαντάκου για τη Νάουσα― τις δυνατότητες παλαίωσής των οίνων της ζώνης αυτής και βέβαια το φοβερό δυναμικό της.
Νάουσα Διαμαντάκου, 2020
Νάουσα Διαμαντάκου, 2015
Νάουσα Διαμαντάκου, 2010
Νάουσα Διαμαντάκου, 2000
ΚΤΗΜΑ ΔΡΥΟΠΗ
- Εκτός από Μαντινεία και Σαντορίνη, άλλη οινοπαραγωγική ζώνη που δραστηριοποιείται ο οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος, τώρα πια μαζί με τα παιδιά του Ανδριανή και Άρη, είναι η Νεµέα, με το Κτήµα ∆ρυόπη. Μάλιστα, ανακοινώσιμο είναι, πλέον, πως ο ανήσυχος οινοποιός και η άξια οικογένειά του θα μας απασχολήσουν σύντομα ―και σίγουρα με πολύ ενδιαφέρον― και με κρασιά από τη Νάουσα, οπότε ο Γιάννης Τσέλεπος θα είναι ο πρώτος οινοποιός που θα δραστηριοποιείται και στις τέσσερις πρωταγωνιστικές ονομασίες προέλευσης του ελληνικού αμπελώνα: Μαντινεία, Νάουσα, Νεμέα και Σαντορίνη. Ο εν λόγω, λοιπόν, οινοποιός, επτά χρόνια πριν, θεμελίωσε στη Νεμέα μια νέα ετικέτα (Cava Driopi), για ένα κρασί από δύο ποικιλίες, που παράγεται μόνο σε εξαιρετικές χρονιές και ως «cava» απαιτεί τουλάχιστον δίχρονη ωρίµαση σε βαρέλι και άλλη τόση στη φιάλη. Στα ΜΚΚ 2024 η περίπτωση του Cava Driopi 2019 είναι µοναδική, καθώς έχουµε µία, σαφώς, εξαιρετική εσοδεία για τη Νεµέα (αγιωργίτικο), αλλά και µία εσοδεία αναφοράς, από τις κορυφαίες όλων των εποχών, για τη Μαντινεία (καµπερνέ σοβινιόν). ∆ηλαδή ιδανική συγκυρία για κρασί που σχεδιάστηκε ακριβώς για να παράγεται µόνο σε εξαιρετικές εσοδείες. Από την άλλη µεριά, κορυφαίος και αµιγής οίνος του κτήµατος παραµένει το Κτήµα ∆ρυόπη Réserve. Εκεί «διαφαίνεται πώς το αγιωργίτικο δίνει και κρασιά πολυφαινολικά, ιδίως όταν το σταφύλι ωριµάζει σωστά, όπως στο Κούτσι, χάρη στην ηλιοφάνεια και στους ευεργετικούς ανέµους Αργολικού και Κορινθιακού», έχει πει ο Γιάννης Τσέλεπος. Η μία από τις δύο εσοδείες από τις οποίες έρχεται στην έκθεση το Κτήµα ∆ρυόπη Réserve (2014) φανερώνει και τις δυνατότητες παλαίωσής του, που στην περίπτωσή μας αφορά 10ετία.
Cava Driopi, 2019
Cava Driopi, 2017
Κτήμα Δρυόπη Réserve, 2014
Κτήμα Δρυόπη Réserve Magnum, 2020
ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ
- Για ακόμα μία φορά, η Κυρ-Γιάννη καταθέτει στα ΜΚΚ 2024 μια σπουδή στο ξινόµαυρο, µέσα από την ιστορία, την αφοσίωση και τη συστηµατική επένδυση στη γνώση του αµπελώνα της στο Γιαννακοχώρι Νάουσας. Πέντε από τα οκτώ κρασιά της στην έκθεση είναι από 100% ξινόμαυρο (ΠΟΠ Νάουσα), τα τέσσερα 11 ετών (εσοδείας 2013) και το άλλο 25 (εσοδεία 1999). Το τελευταίο φέρει και το όνομα του ιδρυτή του Κτήματος, Γιάννη Μπουτάρη, (Ξινόμαυρο Κυρ-Γιάννη). Ακολουθεί ένα χαρμάνι από ξινόμαυρο και λίγο σιρά, για ένα πασίγνωστο κρασί που καθιέρωσε τη λογική μιας τέτοιας πρόσμιξης, κάτι σαν «Σούπερ Νάουσα» στο πρότυπο των Super Tuscans (όπου το ρόλο του ξινόμαυρου έχει το Sangiovese). Πρόκειται για το πασίγνωστο κρασί Διάπορος, στα ΜΚΚ 2024 σε δύο εσοδείες, του ’19 και του ’13, για να φανεί η πρόοδός του σε δύο φάσεις παλαίωσης. Η ναυαρχίδα, ωστόσο, της Κυρ-Γιάννη, τουλάχιστον τιμολογιακά, μιας και είναι το πιο ακριβό κρασί της οινοποιίας, δεν περιλαμβάνει ξινόμαυρο. Παράγεται από ένα ευρύ χαρμάνι έξι γαλλικών ποικιλιών, οδηγώντας σε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο οίνο που ακούει στο όνομα «Μπλε Αλεπού».
Μπλε Αλεπού Magnum, 2021
Διάπορος, 2019
Διάπορος, 2013
Ξινόμαυρο Κυρ-Γιάννη, 1999
Λίμνη, 2013
Κυκλάμινα, 2013
Σινιάκι, 2013
Ράμνιστα, 2013
ΚΤΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ
- Ποια καλύτερη επιλογή από τη χρήση ιθαγενών ζυμομυκήτων για την παραγωγή κρασιών, δηλαδή χωρίς εμβολιασμό με καλλιεργημένωνες ζύμες, όταν έχεις ένα terroir που προσφέρεται για κάτι τέτοιο; Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο φαράγγι του Βουραϊκού, στον ορεινό όγκο των Καλαβρύτων (900µ.), όπου οι αμπελώνες ευεργετούνται από τα ρεύματα των ανέμων, θάλασσας-βουνού και κάθε άλλο παρά ακραίες θερμοκρασίες αντιμετωπίζουν. Αποτέλεσμα είναι η απουσία ασθενειών, η διατήρηση υψηλής φυσικής οξύτητας και η αργή αλλά ολοκληρωμένη ωρίμαση, τεχνολογική και φαινολική. Αυτό το περιβάλλον χαίρονται οι ιθαγενείς ζυμομύκητες και βέβαια το σταφύλι για το κρασί Mega Spileo Estate Wild Ferment, το κορυφαίο του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο, όπου η μαυροδάφνη πρωταγωνιστεί και δίπλα της έχει για δευτεραγωνιστές-καρατερίστες ένα τρίο ποικιλιών εκ Μπορντό ορμώμενο. Στα ΜΚΚ 2024 το κρασί αυτό συνοδεύεται από το Mega Spileo Estate Red Cabernet Sauvignon, που αποτελεί επιτομή της καλής σχέσης ποιότητας/τιμή. Το σταφύλι του χαίρει ανάλογων πλεονεκτημάτων με το προηγούμενο, οδηγώντας σε κρασί που χαρακτηρίζεται από συμπύκνωση, φρεσκάδα και καλή δομή, συνεπώς διαθέτει καλό δυναμικό παλαίωσης. Για την κατάδειξή του παρουσιάζεται σε τρεις εσοδείες: 2016 (τρέχουσα), 2011 και 2008, άρα και αρκετά μακρά παλαιωμένο. Σημειώνεται δε πως όλες οι εσοδείες αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση, τόσο όσον αφορά την καλλιέργεια του σταφυλιιού, όσο και την οινοποίηση.
Mega Spileo Estate Wild Ferment, 2018
Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Cabernet Sauvignon, 2016
Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Cabernet Sauvignon, 2011
Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Cabernet Sauvignon, 2008
ΚΤΗΜΑ ΜΟΥΣΩΝ
- Αθόρυβα αλλά ουσιαστικά, χωρίς φανφάρες, αρμονικά, λες και πράγματι το εμπνέουν και το καθοδηγούν οι μούσες, το Κτήμα Μουσών διαγράφει ανοδική πορεία χρόνο με το χρόνο, που θεμελιώνεται γερά από τη νοοτροπία και την υπεύθυνη συμπεριφορά της οικογένειας Ζαχαρία. Η ιστορία του, ωστόσο, είναι μακρά, αφού ξεκίνησε το 1946, αλλά ως έξτρα αρετή έχει την υπομονή και έτσι ο χρόνος κύλησε υπέρ του. Με αυτόν, λοιπόν, τον τρόπο και αιχμή του δόρατος τη σπάνια ποικιλία μούχταρο διεισδύει φέτος για πρώτη φορά στους κύκλους των ΜΚΚ, κάνοντας το ντεμπούτο του σε αυτήν την έκθεση αποκλειστικά κορυφαίων ερυθρών κρασιών. Το δημιούργημά του που ονόμασε Unicorn (μονόκερος) είναι ένα «μαγικό» κρασί, όπως και το εν λόγω ζώο, από το σταφύλι ενός και μοναδικού αμπελώνα, με αυτόριζα φυτά μεγάλης ηλικίας, σχεδόν αιωνόβια, στην κοιλάδα των Μουσών Βοιωτίας. Κατά συνέπεια, η στρεμματική απόδοση τους είναι μηδαμινή, οπότε η συμπύκνωση του κρασιού φοβερή και οι φιάλες του ελάχιστες. Το Unicorn 2022 συνοδεύουν στα ΜΚΚ 2024 τρεις εσοδείες του κρασιού Μούχταρο Κτήμα Μουσών, 2023, 2016 και 2011, ώστε να φανούν οι δυνατότητες παλαίωσης της εν λόγω ποικιλίας, στην οποία το Κτήμα Μουσών ήταν από τους πρώτους που επένδυσε συστηματικά.
Unicorn, 2022
Μούχταρο Κτήμα Μουσών, 2023
Μούχταρο Κτήμα Μουσών, 2016
Μούχταρο Κτήμα Μουσών, 2011
ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ
- Ο αµπελουργός και οινοποιός της Νεμέας Γιώργος Παλυβός εκπλήσσει! Μαζί με τις κόρες του, Βασιλική και Ευαγγελία, αποφάσισαν να κατέβουν στο στίβο των ΜΚΚ 2024 μόνο με ένα κρασί Ονομασίας Προέλευσης Νεµέα και αυτό γλυκό! Αντίθετα, τιμά τη γεωγραφική ένδειξη ΠΓΕ Πελοπόννησος, αρχικώς µε το πιο ιδιαίτερο και ακριβότερο κρασί του, το ΝΟΗΜΑ, που παράγεται από σταφύλια βιοδυναµικής γεωργίας από τρεις ποικιλίες: καµπερνέ σοβινιόν και σιρά, που ωριµάζουν για 12 µήνες σε καινούργια βαρέλια γαλλικής ακακίας 225lt και στη συνέχεια αναµιγνύονται µε αγιωργίτικο της επόµενης εσοδείας. Το τελικό χαρµάνι ωριµάζει για 12 ακόµη µήνες σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια 225lt. Αυτό είναι και το...νόηµα πίσω από τις δύο εσοδείες που αναγράφονται πάνω στην φιάλη. Πέρα από το ΝΟΗΜΑ, οι επισκέπτες στα ΜΚΚ 2024 θα δοκιμάσουν τη δεινότητα του Γιώργου Παλυβού στην καλλιέργεια και οινοποίηση ξένων ποικιλιών σε δύο κρασιά, το ένα από καμπερνέ σοβινιόν και σιρά (Πλούτος), σε 12ετή παλαίωση και το άλλο (Ίχνος), από μερλό, σε 7ετή παλαίωση.
ΝΟΗΜΑ, 2018
Ίχνος, 2017
Πλούτος, 2012
Ηλίου Τέχνη, 1997
ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
- Το ακριβότερο κρασί του Κτήµατος Παπαϊωάννου είναι το Terroir και η τρέχουσα εσοδεία του στην αγορά, 2014, ήταν μια απαιτητική χρονιά για τη Νεµέα. Έτσι, δείχνει τα δόντια των αμπελώνων και της οινοποιητικής σχολής Παπαϊωάννου, που ξεκίνησε με το θρυλικό αμπελουργό και οινοποιό Θανάση και συνεχίζεται εδώ και χρόνια με το γιο του Γιώργο και το δικό του γιο Νάσο. Το αμέσως επόμενο όσον αφορά την τιμή κρασί του Κτήματος, η επίσης premium ΠΟΠ Νεµέα Μικροκλίμα, στα ΜΚΚ 2024 έρχεται τόσο στην τρέχουσα στην αγορά εσοδεία (2015), όσο και σε τρεις ακόµα, η παλαιότερη εκ των οποίων φτάνει σε βάθος την έναρξη του 21ου αιώνα (2001). Όλες, µάλιστα, αφορούν την πρώτη δεκαετία του. Έχουµε λοιπόν παλαίωση στα άκρα για ελληνικό κρασί, που ξεπερνά, δηλαδή, την 20ετία και, βέβαια, µία καθόλα κάθετη δοκιµή του εν λόγω οίνου! Εν τω µεταξύ, µόνο απαρατήρητο δεν πρέπει να περάσει το κρασί Παλαιά Κλήματα Παπαϊωάννου, καθώς είναι ένα από τα κορυφαία κρασιά της Ελλάδας όσον αφορά τη σχέση ποιότητας/τιμή, που προτείνεται με εννιά χρόνια παλαίωσης. Το µενού Παπαϊωάννου στην εκδήλωση ολοκληρώνεται, όσον αφορά τα ξηρά κρασιά, µε ένα Petit Verdot, που με ανθρώπινους όρους µόλις πέρυσι «ενηλικιώθηκε», αλλά με οινικούς αποτελεί ένα κατά πολύ παλαιωμένο οίνο (19 ετών). Για το τέλος έχουμε επιδόρπιο, επιδόρπιο οίνο «έφηβο», το δεκατετράχρονο γλυκό ερυθρό κρασί από αγιωργίτικο,ΠΟΠ Νεμέα, µε το όνομα Οικουµενικός και δυναµικό παλαίωσης τόσο µακρό που δεν αποκλείεται να δικαιολογεί το χαρακτηρισµό «έφηβος».
Terroir, 2014
Μικροκλίμα, 2015
Μικροκλίμα, 2006
Μικροκλίμα, 2005
Μικροκλίμα, 2001
Petit Verdot Παπαϊωάννου, 2005
Παλαιά Κλήματα, 2015
Οικουμενικός, 2010
ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
- Η μονοποικιλιακή και premium σειρά οίνων EMPHASIS που παράγεται από το Κτήμα Παυλίδη δίνει έμφαση στην ποικιλία και στο αμπελοτεμάχιο. Άλλωστε, πρόκειται για Single Vineyard κρασιά. Τα εν λόγω αμπελοτεμάχια καλλιεργούνται με σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, δίνουν χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, ενώ τα σταφύλια τους συλλέγονται τις νυχτερινές ώρες. Διατηρούν, έτσι, τη φρεσκάδα και τον πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα τους. Όσον αφορά τις τρεις εσοδείες από τις οποίες προήλθαν τα κρασιά για τα ΜΚΚ 2024, το 2021 ήταν για τη Δράμα χρονιά οίνων υψηλής ποιότητας, που έδωσε ερυθρά κρασιά με πλούσιο αρωματικό δυναμικό φρέσκων φρούτων, καλή ένταση χρώματος, συμπύκνωση στο στόμα και υψηλό δυναμικό παλαίωσης. Το 2013 ήταν, επίσης, πολύ καλή χρονιά, κατά την οποία η αρωματική ωρίμαση των σταφυλιών ήταν καλή και τα κρασιά χαρακτηρίζει υψηλή εκφραστικότητα. Το δε 2011 ήταν μία καλή εσοδεία, που έδωσε κρασιά με πλούσιο αρωματικό δυναμικό και ψηλή οξύτητα. Συνεπώς, τα παλαιωμένα κρασιά του κτήματος Παυλίδη στην έκθεση, 13 και 11 ετών, βρίσκονται μεν σε σημείο που δείχνουν τη δυναμική τους στο χρόνο, αλλά θεωρούνται, σαφώς, κρασιά πολύ μακρότερης παλαίωσης.
Emphasis Syrah, 2021
Emphasis Syrah Jeroboam, 2011
Emphasis Tempranillo, 2021
Emphasis Tempranillo, 2013
SEMÉLI ESTATE
- Το κρασί Κτήμα Σεμέλη, που στα ΜΚΚ 2024 παρουσιάζεται από την τρέχουσα στην αγορά εσοδεία του (2021) σε φιάλη magnum, φέρεται ως η ναυαρχίδα της εμβληματικής οινοποιίας της Νεμέας Seméli Estate. Η εν λόγω, όμως, οινοποιία αποφάσισε στη φετινή έκθεση να παρατάξει όλα τα κρασιά που θεωρεί μεγάλα. Από τα ΠΟΠ Νεμέα κρασιά της, το Nemea Grande Réserve παρουσιάζεται σε δύο εξαιρετικές εσοδείες, 2019 και 2016 (του 2019 σε φιάλη magnum), προκειμένου να φανερωθεί η εκφραστικότητα του αμπελοτοπίου Κούτσι, ένα από τα καλύτερα της Νεµέας. Σε βάθος παλαίωσης φτάνει με το κρασί Château Seméli 2008, αγγίζοντας τη 16ετία. Πρόκειται για ένα κρασί που εδώ και χρόνια δεν υπάρχει στην αγορά και αποτελεί σίγουρα ένα σηµαντικό κοµµ άτι της ιστορίας του ελληνικού κρασιού. Στον αντίποδα, ντεμπούτο στα ΜΚΚ κάνει το κρασί Seméli Spondee (2021), που όπως και το Château Seméli έχει αποκλειστικά διεθνές ποικιλιακό προφίλ.
Κτήμα Σεμέλη Magnum, 2021
Château Seméli, 2008
Seméli Nemea Grande Réserve Magnum, 2019
Seméli Nemea Grande Réserve, 2016
Seméli Spondee Magnum, 2021
ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ
- Σε όποιον ο κόσμος των Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών μοιάζει «Λαβύρινθος» και νοιώθει πως για να βρεθεί ένας «Μέγας Οίνος» πρέπει να ξεπεράσει κάθε «Σύνορο», προτείνεται να δοκιμάσει κρασιά Κτήματος Σκούρα. Αυτά που ο οινοποιός Γιώργος Σκούρας και πλέον τα τέκνα του, Στέλλα και ο Δημήτρης, που βρίσκονται επί των επάλξεων της οινοποιίας, θεωρούν µεγάλα, όπως το «Grande Cuvée Νεµέα Σκούρα». Τα προαναφερόμενα κρασιά έρχονται απαξάπαντα στα ΜΚΚ 2024. Το πρώτο από την εντελώς δική του φανταστική εσοδεία 9921, όχι µόνο γιατί η οικογένεια Σκούρα είναι πολύ μπροστά (στην περίπτωση αυτή κατά 7897 χρόνια…), αλλά γιατί πρόκειται για οίνο αµάλγαµα των κρασιών «Μέγας Οίνος» όλων των εσοδειών, από του ’99 έως του ’21, εξ ου και η υβριδική εσοδεία 9921. Ο μίας εσοδείας «Μέγας Οίνος», όπως υπόσχεται το όνομά του, μεγαλουργεί, καθώς έρχεται παλαιωμένος κατά 23 χρόνια (του 2001). Στον αντίποδα, τα κρασιά «Σύνορο» και «Grande Cuvée Νεµέα Σκούρα» είναι από την πρόσφατη εσοδεία του 2020, που ήταν εξαιρετική για τη Νεμέα. Δίνουν, έτσι, την καλύτερη τροφή στη φαντασία, ώστε να τα οραματιστεί παλαιωμένα, καθώς το δυναμικό παλαίωσής τους είναι ιδιαιτέρως μεγάλο!
Λαβύρινθος, 9921
Μέγας Οίνος Magnum, 2001
Σύνορο, 2020
Grande Cuvée Νεμέα Σκούρα, 2021
ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ
- Για τον οινοποιό Γιάννη Τσέλεπο «µεγάλα κρασιά είναι τα κρασιά τερουάρ». «Τέτοια είναι τα κορυφαία ερυθρά κρασιά του Κτήµατός µου», λέει και, σίγουρα, εναρμονισμένα με την άποψή του είναι και τα παιδιά τού οινοποιού και της συζύγου του Αμαλίας, δηλαδή η Ανδριανή και Άρης, που έχουν μεγαλώσει μέσα στο κρασί και αναλάβει, πλέον, δυναμικό ρόλο στην οινοποιία με το όνομά τους. Πρόκειται για τα κρασιά Κοκκινόµυλος και Αυλοτόπι. Το δεύτερο έρχεται στα ΜΚΚ 2024 σε µια µέση στιγµή της εξέλιξής του όσον αφορά την παλαίωση, τα 10 χρόνια (εσοδεία 2014), αφού το δυναμικό του είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Άλλωστε, το καµπερνέ σοβινιόν του χαίρει των ευεργεσιών του µεγάλου υψοµέτρου του αµπελώνα του, που συµπυκνώνει όλα τα συστατικά του. Η ναυαρχίδα, όμως, των κόκκινων κρασιών του Κτήματος, ο Κοκκινόµυλος, με τις εσοδείες 2021, 2013 και 2006 διαμορφώνει μια μίνι κάθετη δοκιμή τριών φάσεων παλαίωσης του κρασιού: φρέσκο, μέτρια παλαιωμένο και βαθιά παλαιωμένο, φτάνοντας τα 18 χρόνια, παραγόμενο πάντα από το µερλό του ομώνυμου αµπελοτοπίου, Κοκκινόµυλος, που είναι άψογα προσαρµοσµένο στην Τεγέα και ωριµάζει καλά σχεδόν κάθε χρόνο.
Κοκκινόμυλος Magnum, 2021
Κοκκινόμυλος, 2013
Κοκκινόμυλος, 2006
Αυλοτόπι, 2014
NICO LAZARIDI
- Πέρα από το κορυφαίο της κόκκινο κρασί τρέχουσας εσοδείας, το Perpetuus, η Nico Lazaridi κατεβαίνει δυναμικά από τη Δράμα στα ΜΚΚ 2024 με μια κάθετη γευστική δοκιμή ενός οίνου θρύλος, του κρασιού Μαγικό Βουνό, σε τέσσερεις εσοδείες: 2018, 2015, 2011 και 2007. Πρόκειται για κρασί που έχει διαγράψει μοναδική πορεία ανάμεσα στους premium οίνους της Ελλάδας, με παρελθόν που ήταν για χρόνια ποθητό αλλά δυσεύρετο. Το καρέ των κρασιών της Nico Lazaridi στα φετινά ΜΚΚ κλείνει με δύο ―ας τα πούμε― αουτσάιντερ, που όπως όλα τα αουτσάιντερ κλέβουν συχνά την παράσταση: Cavalieri Ξινόμαυρο, ένα κρασί που μόλις πέρυσι είδε το φως της αγοράς και στον αντίποδα, το κλασικό Château Nico Lazaridi. Aμφότερα σε φιάλη Magnum και πρόσφατες ―για κόκκινα κρασιά παλαίωσης― εσοδείες, είναι οινοποιημένα από την οινολόγο Φεδερίκα Λαζαρίδη, κόρη του Φεδερίκου, ο οποίος οδηγεί κομψά και αριστοτεχνικά την εμβληματική οινοποιία της Δράμας.
Perpetuus, 2021
Μαγικό Βουνό, 2018
Μαγικό Βουνό, 2015
Μαγικό Βουνό, 2011
Μαγικό Βουνό, 2007
Cavalieri Ξινόμαυρο Magnum, 2021
Château Nico Lazaridi Magnum, 2020
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΙΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
- Στην τοποθεσία Ντούρµιζα Νεµέας, στο Κούτσι, αµπέλι ενός στρέµµατος και διακοσίων µέτρων δουλεύεται µόνο από άνθρωπο και µουλάρι, ώστε το αγιωργίτικό του να δώσει µε τον πλέον φυσικό τρόπο πολύ χαµηλές αποδόσεις καρπού, ο οποίος οδηγεί στις µόλις 700 φιάλες του πληθωρικού και µεγαλοπρεπούς κρασιού Χρυσόβουλον Οινοποιείου Ιερόπουλος. Είναι η κορωνίδα των οίνων του Χρόνη Ιερόπουλου, ο οποίος από µικρό παιδί βιώνει το αµπέλι εκ του σύνεγγυς. Αρχικά στην Κοροµηλιά Καστοριάς, πλάι στον παππού του, για να καταλήξει στη Νεµέα το 2008 υλοποιώντας το όνειρο δηµιουργίας οινοποιείου και παραγωγής κρασιών. Έτσι, οι αρχές του παππού συνδυάστηκαν µε προηγµένες µεθόδους καλλιέργειας, αλλά µε τις ελάχιστες δυνατές απαραίτητες παρεµβάσεις και σεβασµό στη γη των περιοχών Κούτσι και Ασπρόκαµπος, όπου βρίσκονται τα αµπέλια της οικογένειας Ιερόπουλου. Τα αντίστοιχα ισχύουν και για την οινοποίηση, ναι µεν µε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αλλά και µε τις λιγότερες δυνατές παρεµβάσεις. Αυτή είναι η σύγχρονη οικογενειακή υπόθεση Ιερόπουλου όσον αφορά το αµπέλι και το κρασί, που αποτελεί άποψη και τηρείται µε συνέπεια. Εκτός από το Χρυσόβουλον, στα ΜΚΚ 2024 ξεδιπλώνεται µέσω ενός ακόµη κρασιού, του Daemon, µια πιο… βουργουνδέζικη εκδοχή αγιωργίτικου, µε προφίλ που εδράζεται στην κοµψότητα.
Χρυσόβουλον, 2017
Daemon, 2017
ΟΙΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ
- Η Οίνος Γρηγοριάδη είναι πρωτοεμφανιζόμενη στα ΜΚΚ οινοποιία , οπότε οι συστάσεις είναι απαραίτητες: Βρίσκεται στα Νέα Σίλατα Χαλκιδικής και η φύτευση του αμπελώνα της έγινε το 2008, με τις ποικιλίες Refosco, Cabernet Franc, Barbera, Sauvignon Blanc και ασύρτικο βιολογικής γεωργίας, σε έκταση 30 στρεμμάτων, στα 90 μέτρα υψόμετρο. Ο προσανατολισμός του αμπελώνα είναι βορρά-νότου και όλα σε αυτόν τα επιμελήθηκε ο χημικός-οινολόγος Γιώργος Γρηγοριάδης. Η εγκατάσταση του νέου οινοποιείου έγινε το 2017, αφορά την αποκλειστική οινοποίηση της παραγωγής του Κτήματος και έγινε με εξοπλισμό ανάλογο των προσδοκιών που τέθηκαν εξ αρχής για τα κρασιά του: υψηλές. Γνώμονας της οινοποιίας είναι η ιταλική σχολή, οπότε η επιλογή κάποιων ποικιλιών εξηγείται, Από αυτήν τη σκοπιά και όσον αφορά τα ερυθρά κρασιά, αυτά δηλαδή που ενδιαφέρουν τα ΜΚΚ, η Οίνος Γρηγοριάδη προτείνει τις ποικιλίες Barbera (απ’ όπου και το κορυφαίο κρασί της) και Refosco (συγκεκριμένα το Refosco dal Peduncolo Rosso). Παράλληλα, όμως, με την προαναφερόμενη προτίμηση στην ιταλική σχολή, οι ποικιλίες αυτές έχουν επιλεγεί καθώς όραμα της Οίνος Γρηγοριάδη είναι η παραγωγή κρασιών από λιγότερο γνωστές στο ευρύ ελληνικό κοινό ποικιλίες, ως νέες προτάσεις με ενδιαφέρον. Σε αυτό το πλαίσιο και η γαλλική ποικιλία Cabernet Franc δεν είναι συνηθισμένη στην Ελλάδα σε μονοποικιλιακά κρασιά.
Barbera Γρηγοριάδη, 2020
Barbera Γρηγοριάδη Magnum, 2018
Cabernet Franc Γρηγοριάδη Magnum, 2018
Ρεφόσκο Γρηγοριάδη, 2020
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑΪΒΑΛΗ
- Οι δύο από τις τρεις εσοδείες, 2021 και 2020, από τις οποίες επέλεξαν να φέρουν κρασιά τους στα ΜΚΚ 2024 ο οινοποιός Χρήστος Αϊβαλής και ο οινολόγος υιός του Σωτήρης είναι η µία καλύτερη από την άλλη για τη Νεµέα. Το κρασί «Αϊβαλής 4» είναι από αυτήν που θεωρείται η καλύτερη ανάμεσά τους (2020) και το κρασί «∆ύο Θεοί», όπου ο ένας θεός είναι το αγιωργίτικο και ο άλλος το σιρά, από την άλλη, γειτονική σε ποιότητα εσοδεία. Το κορυφαίο, βέβαια, κρασί του ιδιοσυγκρασιακού οινοποιού της Νεμέας, που υποστηρίζει πως «το ελληνικό κρασί έχει ανάγκη και από… “τρελούς”» είναι ο Αρμακάς και στα ΜΚΚ 2024 παρουσιάζεται, όπως συνάδει με τα δεδομένα της εκδήλωσης, στην τρέχουσα εσοδεία, αυτή δηλαδή που κυκλοφορεί τη δεδομένη στιγμή στην αγορά αλλά και σε μια φιάλη παλαιωμένη που ο οινοποιός κρατά ως έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Η εσοδεία 2022 χάρισε το σταφύλι και για το ευωδιαστό και νόστιµο κρασί «Αίµα της Πέτρας», τη μοναδική ΠΟΠ Νεμέα ανάμεσα στα τέσσερα αυτά κορυφαία κρασιά με την υπογραφή «Αϊβαλής».
Αρμακάς, 2022
Αϊβαλής 4, 2020
Δύο Θεοί, 2021
Αίμα της Πέτρας, 2022
ΠΥΡΓΟΣ ΜΕΛΑ
- Ο έχων εµπειρία από οινοποιεία, επισκεπτόµενος το La Tour Melas, δυο χιλιόµετρα από τον Αχινό Φθιώτιδας στο Μαλιακό κόλπο, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα το κατατάξει στα πλέον καλαίσθητα του στυλ του, στη χώρα µας και όχι µόνο. Ανάλογου επιπέδου κρασιά επιθυµούσε εξ αρχής να παράγει ο οινοποιός Κύρος Μελάς, που έχει ξεπεράσει, ήδη, εικοσαετία στην οινοπαραγωγή. Από τα πιο πολυσυζητηµένα των τελευταίων ετών, τα κρασιά του ανέβηκαν τάχιστα τη σκάλα προς τα αστέρια της ελληνικής αγοράς οίνων, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται και, όχι άδικα, έγιναν τα ίδια αστέρια. Αυτό, άλλωστε, συνάδει µε την άποψη του παραγωγού τους: «Ο πήχης ψηλά, το κεφάλι χαμηλά και πολλή δουλειά», λέει. Μονίμως σε έλλειψη, οι ερυθροί οίνοι Μελά δίνουν το «παρών» στα ΜΚΚ 2024 από πρόσφατες εσοδείες (2021 και 2022), ενώ παρουσιάζεται και το κορυφαίο κρασί της οινοποιίας, το Chairman’s Réserve, το οποίο πέρυσι έκανε την παγκόσµια πρεμιέρα του στα ΜΚΚ. Πρόκειται για ένα blend των καλύτερων βαρελιών των εσοδειών 2019 και 2020 που επιπλέον ακολούθησαν διαφορετικό δρόμο στην παλαίωσή τους.
Chairman’s Réserve, 2019-2020
Παλιές Ρίζες, 2021
La Tour Melas, 2021
Cyrus One, 2022
ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ
- Η ιστορία της Στροφιλιάς είναι από τις πιο γοητευτικές του ελληνικού κρασιού. ∆ύο φίλοι, ο Αχιλλέας Λαµψίδης και ο Γιάννης Μαλτέζος αποφάσισαν να δηµιουργήσουν µία σειρά κρασιών υψηλής ποιότητας, αρχικά και κυρίως για την ικανοποίηση δικών τους αναζητήσεων, παρά για οικονοµική απολαβή. Στη συνέχεια και για να βρουν τα κρασιά αυτά κατάλληλους αποδέκτες ίδρυσαν στο κέντρο της Αθήνας το πρώτο wine bar στην Ελλάδα, «Στροφιλιά» και αυτό περίπου 30 χρόνια µπροστά από την εποχή τους. Η επιτυχία ήταν καταιγιστική. Η Στροφιλιά διαθέτει, σήµερα, δύο οινοποιεία: στην Ανάβυσσο Αττικής, όπου είναι και η έδρα της και στον Ασπρόκαµπο Νεµέας (από το 2000). Στο δεύτερο οινοποιείο πραγµατοποιείται, πια, το µεγαλύτερο µέρος της οινοποίησης. Το 2017 ο χηµικός-οινολόγος Γιάννης Λίγκας αναλαµβάνει επιτυχώς την οινολογική υποστήριξη της Στροφιλιάς και από το 2020 οι ιδρυτές της τον προσκαλούν να συµµετάσχει και επιχειρηµατικά στην οινοποιία. Η αποδοχή του την καθιστά, πλέον, µε τρεις εταίρους, οπότε παλιά και νέα γενιά, η τελευταία με εξάρχουσα την οινολόγο Μαρία Μαλτέζου, µαζί µε την οινολογική οµάδα του Γιάννη Λίγκα, πέτυχαν ηχηρή επιστροφή της Στροφιλιάς, επανασχεδιάζοντας άπαντα, από τα αµπέλια έως τα κρασιά, µεγαλύτερης έως περιορισµένης παραγωγής. Από τη δεύτερη, δηλαδή την περιορισμένη παραγωγή, τα premium κρασιά Σπάνιες Γαίες (δηλαδή αµπελοτόπια), Ταµπούρι, Γαλάρι και Μαύρος Κώνος, δικαίως κρίνονται ως µεγάλα ελληνικά ερυθρά και βρίσκουν τη θέση τους στα ΜΚΚ 2024.
Σπάνιες Γαίες Γαλάρι Magnum, 2021
Σπάνιες Γαίες Γαλάρι, 2020
Σπάνιες Γαίες Γαλάρι, 2019
Σπάνιες Γαίες Ταμπούρι, 2021
Σπάνιες Γαίες Ταμπούρι, 2020
Σπάνιες Γαίες Μαύρος Κώνος, 2022
WINES OF CRETE
- «Λίγα µέρη στον κόσµο δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από αυτό το εκπληκτικό µωσαϊκό παράδοσης, φυσικής οµορφιάς και ιστορίας της Κρήτης: του νησιού µε τον αρχαιότερο ευρωπαϊκό πολιτισµό». Αυτό πρεσβεύουν τα Wines of Crete, το Δίκτυο οινοποιών της Κρήτης, και δύσκολα θα βρεθούν κάποιοι να τους ρίξουν άδικο, καθώς η Κρήτη είναι, πράγματι, ένας ευλογημένος τόπος και οι άνθρωποί της αυθεντικοί, με τους οινοποιούς της να μην αποτελούν εξαίρεση. Δένοντας αυτήν την αυθεντικότητα και την παράδοση με τη σύγχρονη αντίληψη περί καλλιέργειας της αμπέλου και οινοποίησης και συνδυάζοντας τις πολλές γηγενείς ποικιλίες του νησιού, τα κρασιά του κρητικού αμπελώνα έχουν διαγράψει τις τελευταίες δύο δεκαετίες μια μοναδικά ανοδική πορεία. Πώς τα πάνε, όμως, τα ερυθρά κρασιά της μεγαλονήσου όσον αφορά την παλαίωση; Να ένα ερώτημα που σε κάποιο βαθμό, τουλάχιστον, θα απαντηθεί στα ΜΚΚ 2024, αφού η διοργανωτές της εκδήλωσης προσκάλεσαν τα Wines of Crete να επιλέξουν παλαιωμένα κόκκινα κρασιά από τα κελάρια των δεκάδων οινοποιών του Δικτύου τους και να τα παρουσιάσουν, θέτοντας την Κρήτη ως τιμώμενη περιοχή της φετινής διοργάνωσης. Τα 12 κρασιά που εκτίθενται φτάνουν σε βάθος χρόνου τα 23 έτη και τα περισσότερα ξεπερνούν τα 10, οπότε η δοκιμή τους παρουσιάζει, σίγουρα, ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Ένωση Ηρακλείου, Vinissimo, 2001
ΙΔΑΙΑ Οινοποιητική, Ocean, 2016
ΙΔΑΙΑ Οινοποιητική, Ocean, 2007
Κτήμα Ζαχαριουδάκη, Ορθή Πέτρα Réserve, 2010
Κτήμα Ζαχαριουδάκη, Κοτσιφάλι, 2011
Κτήμα Μενεξές, Μενεξές, 2013
Οινοποιείο Λυραράκη, Σύμβολο, 2012
Οινοποιείο Λυραράκη, Αμπελώνας Πλακούρα Μαντηλάρι, 2013
Οινοποιείο Μανουσάκη, Nostos Blend, 2007
Οινοποιείο Στραταριδάκη, Barbatus, 2014
Silva-Δασκαλάκη, Emilia, 2013
Φραγκόσπιτο Winery, Μοναχικός, 2014