Ελληνικά Οινοποιεία
GIKAS WINERY

Με αμπελοοινική παράδοση από το 1875, όταν μέλη της οικογένειας Γκίκα εργάζονταν ως επιστάτες και εξειδικευμένοι αμπελουργοί στους μεγαλοκτηματίες Σκουζέ και Καμπά, η οικογένεια Γκίκα συνεχίζει μέχρι σήμερα να φροντίζει τα αμπέλια της και να παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας. Αρχικά στα Σπάτα και αργότερα στη Βοιωτία (Πλαγιές Κιθαιρώνα), οι αμπελώνες Γκίκα έχουν σχηματίσει πια τη φήμη τους, ιδίως για τα ερυθρά κρασιά τους. Το Gikas Cabernet Sauvignon, για παράδειγμα, είναι συστηματικά ανάμεσα στα καλύτερα σε τυφλές γευστικές δοκιμές. Στα ΜΚΚ 2019 θα δοκιμαστεί στις εσοδείας 2014 και 2010 δίπλα στο Syrah 2010 και στο Vradiano–Merlot 2017, ένα πολύ ενδιαφέρον χαρμάνι που αξιοποιεί τη σπάνια ερυθρή ποικιλία βραδιανό, την οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν οινοποιοί της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, απ’ όπου μάλλον κατάγεται.
Gikas Vradiano – Merlot, 2017
Gikas Cabernet Sauvignon, 2014
Gikas Syrah, 2010
Gikas Cabernet Sauvignon, 2010
NICO LAZARIDI OINOI - WINES

Τρεις δεκαετίες συµπληρώθηκαν πέρυσι από την πρώτη εµφιάλωση του Château Nico Lazaridi, που γιορτάστηκε με το λανσάρισμα ενός magnum του 2016. Αυτό το εµβληµατικό κρασί από τη ∆ράµα έµελλε να αλλάξει την οινική φυσιογνωµία ολόκληρου του νοµού, συμβάλλοντας στην ανάδειξή του σε µία από τις πιο σηµαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Πολλά οφείλονται στον ιδρυτή του οινοποιείου, Νίκο Λαζαρίδη, που δηµιούργησε το 1987 την πρώτη αµπελοοινική εκµετάλλευση του νοµού, έχοντας εµπνευστεί από οινοποιεία του εξωτερικού που είχε επισκεφθεί στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Άξιος συνεχιστής του ο γιος του, Φεδερίκος Λαζαρίδης, φέρνει στα φετινά ΜΚΚ και τις δυο ερυθρές ναυαρχίδες του: το Perpetuus Ερυθρό (σε magnum) και το θρυλικό Μαγικό Βουνό από δύο εσοδείες: 2008 και 2013 (σε magnum).
Perpetuus Ερυθρό Magnum, 2016
Μαγικό Βουνό Magnum, 2013
Μαγικό Βουνό, 2008
Château Nico Lazaridi Ερυθρό Magnum, 2016
ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

Η Γαία Οινοποιητική στο Κούτσι Νεµέας είναι ένα από τα πιο εµβληµατικά οινοποιεία της περιοχής. Τα κρασιά της άνοιξαν δρόµους οινικούς και ενέπνευσαν ουκ ολίγους άλλους οινοποιούς. Φέτος, οι επισκέπτες των ΜΚΚ θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν το Κτήμα Γαία 2003 που θεωρείται ένα από τα κορυφαία κρασιά του κτήματος. Αυτή είναι μία μόνο από τις 6 συνολικά εσοδείες που παρουσιάζονται στη φετινή διοργάνωση σε μία αποκαλυπτική κάθετη γευστική δοκιμή που αγγίζει τη 16ετία (2016, 2007, 2004, 2003, 2001 και 2000). Όσο για το Γαία S, το χαρµάνι αγιωργίτικου-σιρά, το οποίο ο οινοποιός Γιάννης Παρασκευόπουλος χαρακτηρίζει «Σούπερ Νεµέα» (αλά Super Tuscan), παρουσιάζεται σε δύο εσοδείες (2017 και 2006), προκειμένου να αναδειχθεί και το δικό του δυναμικό παλαίωσης (13 ετών). «Η ζώνη της Νεµέας έχει ανάγκη από τέτοια κρασιά, για να ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματά της», λέει ο ίδιος.
Κτήμα Γαίας, 2016
Κτήμα Γαίας, 2007
Κτήμα Γαίας, 2004
Κτήμα Γαίας, 2003
Κτήμα Γαίας, 2001
Κτήμα Γαίας, 2000
Γαία S, 2017
Γαία S, 2006
ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ

Θεωρείται από πολλούς ένα από τα καλύτερα σιρά της Ελλάδας και είναι ιδιαίτερα δηµοφιλές. Ο λόγος για το κορυφαίο κρασί του Κτήµατος Αβαντίς, το Collection, το οποίο σύμφωνα με τον οινοποιό του Απόστολο Μούντριχα, «είναι “µεγάλο” γιατί είναι ο ορισµός του τερουάρ. Ο καλύτερος κλώνος, µετά από πολλούς που δοκιµάστηκαν για το αµπελοτόπι από το οποίο προέρχεται το σταφύλι παραγωγής του, που είναι επίσης το καλύτερο µας, όπως έδειξε έρευνα 30 ετών». Το δε κρασί Άγιος Χρόνος ακολουθεί την ποικιλιακή σύνθεση της ονομασίας προέλευσης Côte-Rôtie δηλαδή (έως 20% Viognier μαζί με τη βασική ερυθρή ποικιλία της περιοχής Syrah). Είναι έτσι απόλυτα εναρμονισμένο με την τιμώμενη περιοχή των φετινών ΜΚΚ 2019 και θα συναντήσει κρασιά εμπνευστές του. Το Άγιος Χρόνος, με 8% βιονιέ, είναι κατά τους δημιουργούς του ένα ιδιαίτερα κομψό κρασί. Το όνομά του και πιο συγκεκριμένα ο προσδιορισμός «Άγιος», αναφέρεται στο χρόνο όπως εξελίσσει ένα εξαιρετικό κρασί σε «μεγάλο». Παράλληλα όμως και στο χρόνο ως «δάσκαλο», όπως δίδαξε τους ανθρώπους του Κτήματος τόσα και τόσα για το αμπέλι και το κρασί. Αμφότερα τα κρασιά θα δοκιμαστούν από την εσοδεία 2015.
Συλλογή, 2015
Άγιος Χρόνος, 2015
ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ

Το πλέον γνωστό κρασί του Κτήµατος Άλφα, το Κτήµα Άλφα Ερυθρό παρουσιάζεται στα ΜΚΚ 2019 σε κάθετη γευστική δοκιµή τριών εσοδειών, συν την εσοδεία που κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή στην αγορά (2016), ώστε το οινόφιλο κοινό να το δει σε βάθος χρόνου. Το εν λόγω κρασί, όπως και όλα τα κρασιά του Κτήματος, είναι κυρίως το αποτέλεσμα της δουλειάς των ανθρώπων του, που αποτελούν την «ψυχή» του. Για να μπορέσει το Κτήμα Άλφα να φτιάξει μεγάλα κρασιά λειτουργεί με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και χρησιμοποιεί ήπιες πρακτικές αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης, που βασίζονται στα πλέον σύγχρονα διεθνή επιστημονικά πρότυπα. Με επαγγελματική τεχνογνωσία, εμπειρία και συλλογική προσπάθεια σε όλα τα στάδια παραγωγής, καταλήγει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, διατηρώντας ταυτόχρονα εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμή σε όλα τα κρασιά του.
Κτήμα Άλφα Ερυθρός, 2016
Κτήμα Άλφα Ερυθρός, 2005
Κτήμα Άλφα Ερυθρός, 2006
Κτήμα Άλφα Ερυθρός, 2007
KTHMA Γ. KOKOTOY

Το Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα Αττικής δημιουργήθηκε το 1975 από τον Γιώργο και την Άννα Κοκοτού και άρχισε να εξειδικεύεται στην παραγωγή κρασιού το 1980 όταν έγιναν οι πρώτες συστηματικές φυτεύσεις αμπελιών. Το καλύτερο κρασί του κτήματος ήταν για πολλά χρόνια το ερυθρό «Château Semeli», ένα κρασί με φανατικούς οπαδούς, το οποίο σήμερα ονομάζεται Κτήμα Γ. Κοκοτού. Στα ΜΚΚ 2019 παρουσιάζεται σε 4 εσοδείες: 2015, 2013, 2012 και 2011, δηλαδή σε μία μίνι κάθετη δοκιμή, ώστε να δείξει τις αρετές που εμφανίζει με την παλαίωση.
Κτήμα Κοκοτού, 2015
Κτήμα Κοκοτού, 2013
Κτήμα Κοκοτού, 2012
Κτήμα Κοκοτού, 2011
ΚΤΗΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Η ονοµασία προέλευσης «Νάουσα», από τις πιο σημαντικές της Ελλάδας, άλλαξε σημαντικά τα τελευταία 15 χρόνια πολλαπλασιάζοντας τις υποσχέσεις της προς τους απαιτητικούς οινόφιλους. Το Κτήμα Διαμαντάκου μας παρουσιάζει τη Νάουσα µέσα από τη σκοπιά ενός πολύ µικρού παραγωγού και των κρασιών του σε βάθος χρόνου. Τρία ενσταντανέ από τις εσοδείες 2017, 2011 και 1994, προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους να ανακαλύψουν τον αληθινό χαρακτήρα του ξινόµαυρου όπως εκφράζεται στη Νάουσα διαχρονικά. Το 1994 (25 ετών!) είναι φυσικά το κρασί που θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, λόγω της σπανιότητάς του. Είναι, άλλωστε, ένα από τα πιο παλαιά ξηρά κρασιά της φετινής εκδήλωσης.
Νάουσα Διαμαντάκου Magnum, 2017
Νάουσα Διαμαντάκου, 1994
Νάουσα Διαμαντάκου, 2011
Νάουσα Διαμαντάκου, 2013
ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ

Τα κρασιά του Κτήµατος Θεόπετρα τα διέπει συγκεκριμένη φιλοσοφία που εστιάζει στην πολυπλοκότητα. To 24 παράγεται από σταφύλι αυστηρά επιλεγµένων κληµάτων, ιδιαίτερα χαµηλής στρεµµατικής απόδοσης, ώστε να ανταπεξέλθει στην ωρίµαση που ακολουθεί για 12 µήνες σε καινούργια γαλλικά βαρέλια και άλλους 12 µήνες πάλι σε καινούργια γαλλικά βαρέλια, προς τη µέγιστη δυνατή συµπύκνωση και πολυπλοκότητα (12+12=«24»). Το κρασί Ληµνιώνα, από την όψιµη αυτή ποικιλία, εκφράζει με το δικό του τρόπο την εν λόγω φιλοσοφία, αφού η ωρίµασή της στα Μετέωρα, µε τους ανέµους της Πίνδου να κρατούν µακριά τις ασθένειες (καλλιεργείται βιολογικά σε έδαφος καλής αποστράγγισης), δίνει περισσότερες φαινόλες και συµπύκνωση. Στο Θεόπετρα Ερυθρός η λημνιώνα παντρεύεται με διεθνείς ποικιλίες αποσκοπώντας σε ένα πολύπλοκο αποτέλεσμα με διαφορετικό οργανοληπτικό προφίλ, που έχει το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Κτήμα Θεόπετρα 24 Magnum, 2014
Κτήμα Θεόπετρα Λημνιώνα Magnum, 2015
Κτήμα Θεόπετρα Ερυθρός Οίνος Magnum, 2014
ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Tο Κτήµα Κατσαρού είναι δηµιούργηµα του ∆ηµήτρη και της Στέλλας Κατσαρού και θα µπορούσε να ονοµάζεται «Κτήµα Πείσµα», καθώς οι δηµιουργοί του έδωσαν μεγάλη µάχη για να το στήσουν στη µέση της ζώνης Ραψάνη, στην ορεινή Κρανιά Ολύµπου. Ήταν τότε που η αναγέννηση του ελληνικού κρασιού ήταν στις απαρχές της. Υπογραφή του Κτήματος θα μπορούσε να είναι το «λίγα και καλά», αφού δεν αναλίσκεται σε συνεχές λανσάρισµα νέων ετικετών. Ούτε καν από τότε που τα ηνία ανέλαβαν τα στιβαρά χέρια του γαλλοτραφούς Ευριπίδη Κατσαρού. Το κρασί Valos, από 100% ξινόμαυρο που έβγαλε είναι εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, καταδεικνύοντας πως κι αυτός μιλά οινικά μόνο όταν υπάρχει λόγος. Επιστρέφοντας στο ερυθρό Κτήµα Κατσαρού, σημειώνεται πως το σταφύλι παραγωγής του είναι βιολογικής γεωργίας, µε αποδόσεις 400κ/στρ. (καµπερνέ) και 600 (µερλό). Το κρασί ωριμάζει σε 50% νέα και 50% χρησιμοποιημένα βαρέλια και βγαίνει στην αγορά ύστερα από τουλάχιστον 2 χρόνια παλαίωσης στα υγρά κελάρια του Κτήµατος. Στα ΜΚΚ 2019 παρουσιάζεται και το Κτήμα Κατσαρού 1991 (28 ετών!), που ήταν η μόλις 5η εµφιάλωση της οινοποιίας, προκειμένου να φανούν οι εξαιρετικές δυνατότητες παλαίωσής του.
Κτήμα Κατσαρού Ερυθρό, 2013
Κτήμα Κατσαρού Ερυθρό, 1991
Κτήμα Κατσαρού Ερυθρό, 2009
ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

Το 1979 ο Κώστας Λαζαρίδης εγκαθιστά στον Ξηροπόταµο, στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, τον πρώτο συστηµατικό, γραµµικό αµπελώνα της ∆ράµας. Σταθµός για την οινοποιία ήταν η έλευση του σύµβουλου–οινολόγου Michel Rolland, το 2004. Από τότε όλα άρχισαν να εντάσσονται στη λογική του, δηλαδή αµπέλια µε ιδιαίτερα χαµηλές αποδόσεις και κρασιά συµπύκνωσης, µε ώριµο αλλά όχι καµένο φρούτο. Κρασιά με υψηλό αλκοολικό τίτλο, που µπορούν να καταναλωθούν άµεσα, αλλά που έχουν και δυναµικό µακράς παλαίωσης. Υπενθυµίζεται πως το Οινότρια Γη είναι από το κτήµα Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι, ενώ το Κάβα Αµέθυστος και το Julia από το Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη στη ∆ράµα. Κατόπιν προτροπής του Michel Rolland το Κάβα Αµέθυστος, που µέχρι το 2008 παρήγετο από καµπερνέ σοβινιόν, παράγεται πλέον μόνο από καµπερνέ φραν.
Oenotria Land Costa Lazaridi, 2016
Oenotria Land Costa Lazaridi, 2008
Amethystos Cava, 2006
Château Julia, 2013
ΚΤΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

Tο Κτήµα Μέγα Σπήλαιο αποτελεί προσωπικό στοίχημα των αδελφών Αναστασίου της Cavino, οι οποίοι εντόπισαν και αξιοποιούν ένα ιδιαίτερο αμπελοτόπι σε υψόμετρο 900µ., στον ορεινό όγκο των Καλαβρύτων και συγκεκριμένα στο φαράγγι του Βουραϊκού. Με θέα τη θάλασσα και ευεργετικά ρεύματα ανέμων, ο αμπελώνας καλλιεργείται βιολογικά, η ωρίµαση (τεχνολογική και φαινολική) είναι αργή αλλά ολοκληρωµένη και η φυσική οξύτητα υψηλή. Επίσης, γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια να αναδειχθούν αφανείς ελληνικές ποικιλίες όπως το μαύρο καλαβρυτινό. Τα κρασιά του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο είναι συµπυκνωµένα και προσφέρονται για µακρά παλαίωση, παραµένοντας για μεγάλο διάστημα φρέσκα και καλοδοµηµένα. Όλες οι εσοδείες αντιµετωπίζονται κατά περίπτωση και τα προϊόντα φτάνουν στην αγορά µόνο όταν είναι έτοιµα ποιοτικά.
Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Cabernet Sauvignon, 2012
Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Grand Cave, 2005
Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Cabernet Sauvignon, 2013
ΚΤΗΜΑ ΜΗΤΡΑΒΕΛΑ

H ιστορία µιλάει από µόνη της: αν δεν ακούγεται αρκετό το ότι ο Κωνσταντίνος Μητραβέλας είναι η 6η γενιά της νεµεάτικης οµώνυµης οικογένειας, τα επίσηµα χαρτιά του υποθηκοφυλακείου αποδεικνύουν πως η εν λόγω οικογένεια κατέχει στη Νεµέα αµπελώνες από το 1828 (επί Καποδίστρια). Αυτό σημαίνει σίγουρα πολλά! Στο Κτήµα Μητραβέλα γνωρίζουν παραδοσιακά και πολύ βαθιά τη γη της Νεµέας και κατέχουν την τεχνογνωσία της καλλιέργειας του αγωργίτικου όσο λίγοι. Η πρώτη ύλη για το κορυφαίο και αφιλτράριστο κρασί τους, τα Παλαιά Αµπελοτόπια, που στα φετινά ΜΚΚ θα δοκιμαστεί κάθετα στις εκδοχές 2016, 2015, 2014 και 2013 προέρχεται από αυτόριζα, προφυλλοξηρικά πρέµνα εξαιρετικά χαµηλών αποδόσεων. Για την οινοποίησή του υπεύθυνος είναι ο ∆ηµήτρης Ακρίβος, ο οποίος επί χρόνια οινοποιεί κορυφαία αγιωργίτικα της Νεμέας.
Παλαιά Αμπελοτόπια, 2016
Παλαιά Αμπελοτόπια, 2015
Παλαιά Αμπελοτόπια, 2014
Παλαιά Αμπελοτόπια, 2013
ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ

Το κρασί ΝΟΗΜΑ, το κορυφαίο του Κτήματος Παλυβού, παράγεται από σταφύλι βιοδυναμικής γεωργίας. Τα καμπερνέ και σιρά του ωριμάζουν 12 μήνες σε νέα βαρέλια ακακίας 225lt και αναμιγνύονται με αγιωργίτικο της επόμενης εσοδείας. Το τελικό χαρμάνι ωριμάζει για 12 ακόμα μήνες σε νέα γαλλικά βαρέλια 225lt (εξ ου οι δύο εσοδείες στην ετικέτα). Ο οινοποιός Γιώργος Παλυβός, γνωστός για τις Νεμέες του και τη βαθιά σχέση του με το αγιωργίτικο, δίνει το αμιγές στίγμα του για τις πλέον γνωστές διεθνείς ερυθρές ποικιλίες στα κρασιά ΠΛΟΥΤΟΣ και ΙΧΝΟΣ. Για το χαρμάνι του ΠΛΟΥΤΟΣ, το Cabernet Sauvignon προέρχεται από αμπέλι στη θέση Καρακάξα και το Syrah από αμπέλι στη θέση Σπέντζα, 3 μόλις στρέμματα έκαστο, στην Αρχαία Νεμέα. Το Merlot του ΙΧΝΟΣ προέρχεται από αμπέλια μόλις 7 στρεμμάτων, στις θέσεις Κοκκινιές και Στεφάνι Κολοκοτρώνη, επίσης στην Αρχαία Νεμέα. «Το μερλό υπερωριμάζει φυσικά στον αμπελώνα, ενώ στο ΠΛΟΥΤΟΣ η δυναμικότητα τού Cabernet Sauvignon και τού Syrah αποκαλύπτονται σε πλήρη ανάπτυξη», λέει ο οινοποιός και θεωρεί και τα δύο αυτά κρασιά ικανά για βαθιά παλαίωση.
ΝΟΗΜΑ, 2013-2014
ΝΟΗΜΑ, 2012-2013
ΠΛΟΥΤΟΣ, 2013
ΠΛΟΥΤΟΣ, 2014
ΙΧΝΟΣ, 2013
ΙΧΝΟΣ, 2014
ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

«Ενα µεγάλο ερυθρό κρασί δεν αρκεί να είναι εξαιρετικό, πρέπει να είναι άψογο: πυκνό, µε αρωµατικό βάθος, µε ισορροπία στη γεύση και ευγενικό βαρέλι, µε αρµονία και κοµψότητα. Είναι δύσκολο να τα πετύχεις όλα αυτά, γιατί ανάμεσα σε άλλα κάποια είναι και ανταγωνιστικά µεταξύ τους. Σίγουρα όλα ξεκινούν στο αµπέλι, συνεχίζουν στο οινοποιείο µε την ενδεδειγµένη κάθε φορά οινοποίηση και ολοκληρώνονται µε τη σωστή χρήση βαρελιού. Ως παρεπόµενο έρχεται το υψηλό δυναµικό βελτιούµενης παλαίωσης του κρασιού. Τέλος, ένα µεγάλο κρασί πρέπει να έχει διαχρονικά, σταθερότητα στην παραγωγή του και σε ενδεχόµενη τυφλή γευστική δοκιµή να µπορεί να σταθεί ισάξια δίπλα σε φηµισµένα και θρυλικά κρασιά της υφηλίου. Τολµούµε να πούµε πως τα Petit Verdot και Μικροκλίµα είναι τέτοια κρασιά». Γιώργος Παπαϊωάννου.
Petit Verdot Παπαϊωάννου, 2005
Μικροκλίμα Παπαϊωάννου, 2006
Μικροκλίμα Παπαϊωάννου, 2003
Μικροκλίμα Παπαϊωάννου, 2005
Μικροκλίμα Παπαϊωάννου, 2001
KTHMA ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ

Ο Γιάννης Παπαργυρίου παρουσιάζει και φέτος στα ΜΚΚ ένα µοναδικό στο είδος του κρασί που παράγεται σε ελάχιστες εκατοντάδες φιάλες, από τη σπάνια ποικιλία μαυρόστυφο (εξ ου και το όνομά του, The Unique Mavrostyfo) η οποία εκτιµάται πως έχει καταγωγή από την Κορινθία/Αργολίδα. Η σχεδόν άγνωστη αυτή ποικιλία είναι άκρως χαρισματική, με υψηλές τιµές στις πολυφαινόλες, στην αλκοόλη και στην οξύτητα, οι οποίες ισορροπούν στην κόψη του ξυραφιού στα... 900µ. υψόµετρο, όπου βρίσκεται ο εν λόγω αµπελώνας. Άλλωστε, ο «Βασιλιάς των Βουνών» Παπαργυρίου, πάντα συμμετέχει στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά µε τη φιλοδοξία να κέρδισει και τους πιο επιφυλακτικούς ουρανίσκους, είτε με το Le Roi des Montagnes Syrah, είτε με το Roi des Montagnes Cuvée.
Le Roi des Montagnes Cuvée Magnum, 2016
The Unique Mavrostyfo, 2018
Le Roi des Montagnes Syrah, 2016
ΚΤΗΜΑ ΠΙΕΡΙΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ

O Γυµνός Βασιλιάς είναι ένα σπάνιο κρασί µε µεγάλη ζήτηση, το οποίο δεν βρίσκεται εύκολα προς δοκιµή, λόγω της περιορισµένης ποσότητας παραγωγής του. Εκφράζει άψογα την ποικιλία σιρά και το οικοσύστηµά του και προέχεται από έναν ιδιαίτερα πυκνοφυτεµένο αµπελώνα µε χαµηλές στρεµµατικές αποδόσεις. Η ποικιλία κολινδρινό κάνει την εµφάνισή της στην επίγευση, προσδίδοντας στο κρασί µία ευγενή νότα πικράδας, αφομοιωμένη απόλυτα στα υπόλοιπα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του και ισορροπημένη έντεχνα με το αλκοόλ του. Πρόκειται για οίνο βαθιάς παλαίωσης που προσφέρεται και για άµεση κατανάλωση λόγω της άψογης αρµονίας του. Tο ξαδερφάκι του, Ερατεινές Ευχές, κυκλοφορεί πάντα σε λίγες φιάλες magnum, μέσα από τις οποίες θα δοκιμαστεί στα ΜΚΚ 2019. Το λοφώδες και επικλινές οικοσύστηµα του Κολινδρού, βόρεια του Ολύµπου, έχει εδάφη µε άµµο, χαλίκι, άργιλο και ανθρακικό ασβέστιο και δροσερό κλίµα το καλοκαίρι, όλα ευεργετικά για τη βιολογική καλλιέργεια της αµπέλου.
Γυμνός Βασιλιάς, 2016
Ερατεινές Ευχές Special Edition Magnum, 2015
ΚΤΗΜΑ ΣΤΡΑΤΑΡΙΔΑΚΗ

Καµία έκπτωση για το Barbatus! Παράγεται µόνο όταν ικανοποιεί την οινολογική οµάδα του Κτήµατος Στραταριδάκη και µε τον τρόπο που εκείνη πιστεύει πως ενδείκνυται για ένα µεγάλο κρασί. Εξ άλλου, ο άνυδρος αµπελώνας από τον οποίο προέρχεται το σταφύλι παραγωγής του, σχεδιάστηκε για αυτόν, ακριβώς, το σκοπό: την παραγωγή ενός ξεχωριστού, μεγάλου κρασιού. Βρίσκεται στα 600μ. υψόµετρο, δηλαδή 400µ. πιο ψηλά από το µέσο όρο των υπόλοιπων αµπελώνων του κτήµατος, και είναι εξ αρχής φυτεμένος ώστε να αντικατοπτρίζει την ποικιλιακή σύνθεση του κρασιού Barbatus. Λόγω της ιδιαίτερα χαµηλής στρεμματικής απόδοσης του εν λόγω αμπελώνα, ο οποίος τρυγάται µόνο όταν το σταφύλι του έχει ωριµάσει πλήρως, η παραγωγή του Barbatus είναι πολύ περιορισμένη. Για να γίνει το γευσιγνωστικό παιχνίδι ακόμα πιο ενδιαφέρον, στα ΜΚΚ 2019 το Barbatus θα δοκιµαστεί σε δύο εσοδείες, 2012 και 2013 και σε δύο, αντίστοιχα, μεγέθη φιαλών: 750ml και Μagnum.
Barbatus, 2013
Barbatus, 2012
KTHMA ΤΣΕΛΕΠΟΥ

«Tα κορυφαία ερυθρά κρασιά του Κτήµατος Τσέλεπου είναι κρασιά-τερουάρ. Ήµασταν οι πρώτοι που λανσάραµε κρασί-τερουάρ, το 1998 µε τον Κοκκινόµυλο, γιατί τα µεγάλα κρασιά φτιάχνονται στο αµπέλι», λέει ο Γιάννης Τσέλεπος. Το µερλό από το αµπελοτόπι Κοκκινόµυλος είναι άψογα προσαρµοσµένο στην Τεγέα, με αποτέλεσμα να ωριµάζει καλά σχεδόν κάθε χρονιά. Όσον αφορά την άλλη περιοχή που δραστηριοποιείται ο εν λόγω οινοποιός, τη Νεμέα, τονίζει: «Στο ∆ρυόπη Réserve διαφαίνεται πώς το αγιωργίτικο δίνει και άλλου τύπου κρασιά, πολυφαινολικά, ιδίως όταν το σταφύλι ωριµάζει σωστά, όπως στο Κούτσι, χάρη στο συνδυασμό ηλιοφάνειας και ευεργετικών ανέµων από τον Αργολικό και τον Κορινθιακό κόλπο», εξηγεί ο οινοποιός. Όσο για τα µεγάλα κρασιά εν γένει επισημαίνει: «Μεγάλο κρασί δεν σημαίνει κρασί στην ποσότητα ενός βαρελιού, αλλά κρασί παραγωγής σε τουλάχιστον 10.000 φιάλες!».
Κοκκινόμυλος, 2015
Κοκκινόμυλος, 2006
Αυλοτόπι, 2015
Δρυόπη Réserve, 2015
Δρυόπη Réserve, 2003
KTHMA ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ

Ιδρυθέν το 1973, το Κτήµα Χατζηµιχάλη είναι ένα από τα πρώτα «µπουτίκ» οινοποιεία–κτήµατα της Ελλάδας. Το Οπούς ιβ’ C.F. (βδ’) είναι από τα ελάχιστα ατόφια Cabernet Franc της Ελλάδας και από το 2004 δεν έχει ξανακυκλοφορήσει, αναµένοντας ακόμα την κατάλληλη εσοδεία. Ο Καπνίας (από πέρυσι µε ανανεωµένη ετικέτα) είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά καµπερνέ σοβινιόν και προέρχεται από το ξερικό, ηµιορεινό αµπελοτόπι Ζυγός, µε µεγάλη κλίση και χαµηλή απόδοση στα 250 κιλά/στρέµµα· τα ευεργετικά ρεύµατα αέρα που διασχίζουν τον αμπελώνα από τον βορρά συνδράμουν καθοριστικά στη χωρίς φυτοφάρµακα παραγωγή υγιούς καρπού. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για το Merlot Αλαργινό (µακρινό), που προέρχεται από δυσπρόσιτο αµπέλι απαιτητικής καλλιέργειας, ενώ τα λόγια είναι περιττά για το Cabernet Sauvignon Χατζημιχάλη. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό μονοποικιλιακό κρασί από την ποικιλία αυτή, άρα μία ετικέτα πραγματικά εμβληματική, που παραμένει μετά από δεκαετίες στην αγορά, διατηρώντας φανατικούς θαυμαστές.
Οπούς ιβ’ C.F. (βδ’), 2004
Merlot «Αλαργινό» Magnum, 2007
Καπνίας Ερυθρός, 2004
Cabernet Sauvignon Κτήμα Χατζημιχάλη, 2005
ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ

Το οινοποιείο του Κτήματος Χρυσοχόου ιδρύθηκε το 1948 στη Νέα Στράντζα Νάουσας και είναι ένα από τα παλαιότερα της χώρας. Άρχισε να εμφιαλώνει με δικές του ετικέτες στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και παραμένει καθαρά οικογενειακή υπόθεση, με το οινικό μικρόβιο να περνά από γενιά σε γενιά, ξεκινώντας από τον Ιωάννη Χρυσοχόου, στους Κείμη (Ιωακείμ) και Μπέττυ (2η γενιά) και σήμερα στη Νανά και στον Γιάννη (3η γενιά). «Το μυστικό είναι ο χρόνος», λένε οι Χρυσοχόοι και στα ΜΚΚ 2019 παίζουν μαζί του με δύο εσοδείες Cava Χρυσοχόου: 2000 και 2010. Σε αμμοαργιλώδη και ασβεστούχα εδάφη και υψόμετρο περί τα 300μ., το επιλεγμένο ξινόμαυρο βρίσκει ένα από τα πιο ταιριαστά σε αυτό τερουάρ. Μαζί με 1/3 μερλό δίνουν μια «Σούπερ Νάουσα» (βλ. Super Tuscans) μακράς παλαίωσης, που για να δει την αγορά περνά έτσι κι αλλιώς 18 μήνες σε βαρέλι 300lt και άλλους τόσους στη φιάλη.
Cava Χρυσοχόου, 2010
Cava Χρυσοχόου, 2000
ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ

Στο Κτήµα Κυρ-Γιάννη παράγονται ερυθρά κρασιά που ο ίδιος ο οινοποιός, Στέλλιος Μπουτάρης, θεωρεί µεγάλα και μάλιστα με διεθνή κριτήρια. «Διαθέτουν σπανιότητα, µοναδικότητα, υψηλές βαθµολογίες, ανάλογες τιµές και βέβαια µακρό δυναµικό παλαίωσης», λέει. Στα ΜΚΚ 2019 υπάρχουν όμως πολλά επιπλέον κίνητρα για να δοκιμάσει κάποιος τα κρασιά του κτήµατος: το κρασί Μπλε Αλεπού είναι συνήθως sold out και εδώ θα δοκιμαστεί σε φιάλη magnum, ενώ ο ∆ιάπορος αποτελεί μία από τις καθιερωμένες ναυαρχίδες της οινοποιίας. Όσο όμως ξεχωριστά και σημαντικά κι αν είναι αυτά τα κρασιά, την παράσταση για πολλούς θα κλέψει η οριζόντια δοκιμή σε τρία ξινόµαυρα από διαφορετικά αμπελοτόπια της Νάουσας. «Οριζόντια» γιατί όλα (εσοδεία, ποικιλία, γεωγραφική ένδειξη, ακόμα και η τιμή) είναι σταθερά και αλλάζει μόνο μία μεταβλητή, το αμπελοτόπι, για να φανεί η διαφορά που αυτό προσδίδει στο κρασί, που είναι το νέο μέλημα της Κυρ-Γιάννη. Άλλωστε, εδώ και χρόνια συζητιέται πως τα αμπελοτόπια αυτά έχουν ενδεχομένως τη δυναμική να οδηγήσουν ακόμα και σε ξεχωριστές γεωγραφικές ενδείξεις, στο πρότυπο της Βουργουνδίας. Εντέλει, πρόκειται εδώ για μοναδική ευκαιρία να εντρυφήσει κάποιος στον αμπελώνα της Νάουσας, με την εγγύηση Κυρ Γιάννη.
Διάπορος, 2016
Μπλε Aλεπού Magnum, 2016
Siniaki Xinomavro, 2011
Limni Xinomavro, 2011
Kyklamina Xinomavro, 2011
Κυρ Γιάννη Syrah, 2001
ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Tα κρασιά της εταιρείας Μπουτάρη προβάλλουν µε τον καλύτερο τρόπο τον ελληνικό αμπελώνα, ιστορικά και διαχρονικά. Για τα ΜΚΚ 2019 επιλέχθηκαν: 1) Η τρέχουσα εσοδεία (2012) του κρασιού 1879 Boutari Legacy, που ενσαρκώνει την ιστορία των 140 χρόνων της Boutari και των δυνατοτήτων του ξινόµαυρου Ναούσης και οι εσοδείες 2013 και 2016 (magnum) σε πρόγευση, αφού δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει στην αγορά. 2) Δύο υπερμεγέθεις φιάλες κρασιού Jeroboam (κάθε φιάλη Jeroboam αντστοιχεί σε 6 φιάλες 750ml), μία Grande Réserve Naoussa Boutari 2000 και μία Naoussa Boutari 1994, κατευθείαν από το οινοφυλάκιο της εταιρείας. Αυτές και βέβαια το πολύτιμο, παλαιωμένο κρασί τους είναι κάτι παραπάνω από ικανά να προσελκύσουν και να συγκινήσουν έµπειρους οινόφιλους, με ψαγµένους ουρανίσκους.
1879 Boutari Legacy, 2012
1879 Boutari Legacy Magnum, 2013
1879 Boutari Legacy Magnum, 2016
Grande Réserve Naoussa Boutari Jeroboam, 2000
Naoussa Boutari Jeroboam, 1994
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑΪΒΑΛΗ

Αρµακάς σημαίνει πρόχειρη ξερολιθιά µε πέτρες που προήλθαν από το αµπέλι. Εκεί που ξαποσταίνουν οι αµπελουργοί. Έτσι λέγεται και το κρασί µε το οποίο πειραµατίζεται ο Χρήστος Αϊβαλής από το 2007, αναζητώντας το «τέλειο». Το 2012 κυκλοφόρησε για 1η φορά η εσοδεία του 2009 σε 300 φιάλες και πέρυσι, στα ΜΚΚ 2018, ο Αρμακάς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για ένα χαρµάνι από ηλικιωμένα πρέμνα αγιωργίτικου, σιρά, µαλµπέκ και µερλό, δηλαδή ένα καινοτόµο, αν µη τι άλλο, κοκτέιλ. «Το σιρά προέρχεται από ένα από τα παλαιότερα αµπέλια σιρά της Ελλάδας, το δε µαλµπέκ είναι από την Επίδαυρο. Το ελληνικό κρασί έχει ανάγκη από οραµατιστές και τρελούς», υποστηρίζει ο Χρήστος Αϊβαλής, γνωστός για τις ρηξικέλευθες απόψεις του τις οποίες δεν διστάζει να εκφράσει… αφιλτράριστες. Φέτος, τα ΜΚΚ φιλοξενούν τον Αρμακά 2015, μαζί με άλλα τρία κρασιά: 4 Τέσσερα 2016, Δύο Θεοί 2016 και Le Sang de la Pierre 2017.
Αρμακάς, 2015
4 Τέσσερα, 2016
Δύο Θεοί, 2016
Le Sang de la Pierre, 2017
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ

«Η ευκαιρία να προσφέρουµε στον καταναλωτή κρασιά προέλευσης που µιλούν για τον τόπο τους και αναδεικνύουν τον αµπελώνα από τον οποίο προήλθαν είναι ό,τι πιο σηµαντικό για να δηµιουργήσουµε τη νέα εικόνα του ελληνικού κρασιού, που περιλαμβάνει και τα “µεγάλα” κρασιά. Αλλά από το να ανακαλύψεις έναν αµπελώνα µέχρι να δηµιουργήσεις και να παραδώσεις ένα εξαίρετο έργο, ο δρόµος είναι µακρύς και δεν µπορούν να τον διανύσουν όλοι επιτυχώς. Η εταιρεία µας, µε τη γκάµα προϊόντων της, νιώθει την υποχρέωση να δηµιουργεί κρασιά µε άψογη σχέση ποιότητας/τιµής, αλλά και super premium οίνους, πάντα µε ευθύνη απέναντι στον καταναλωτή. Γιατί η ποιότητα είναι η επιτοµή της φιλοσοφίας µας». Ηλίας Αντωνιάδης, επικεφαλής οινολόγος της οινοποιίας Τσάνταλη.
Αγιορείτικο Άβατον Gold, 2014
Αγιορείτικο Άβατον Gold, 2012
Ραψάνη Επιλεγμένος, 2012
Ραψάνη Επιλεγμένος, 2009
Κορμίλιτσα Gold, 2014
Κορμίλιτσα Gold, 1999
ΠΥΡΓΟΣ ΜΕΛΑ

Ο Πύργος Μελά είναι αναµφίβολα ένα από τα πιο συζητημένα οινοποιεία των τελευταίων ετών και η ταχύτατη, στρατοσφαιρική του άνοδος στα υψηλότερα σκαλοπάτια του ελληνικού κρασιού δημιουργεί ερωτηµατικά µόνο σε όσους δεν έχουν δοκιµάσει τα κρασιά του. «Ο πήχης ψηλά, το κεφάλι κάτω και πολλή δουλειά», είναι το motto του ίδιου του Κύρου Μελά, ο οποίος ξεκινώντας από το µηδέν πριν από µόλις 17 χρόνια (δευτερόλεπτα σε έτη κρασιού), κατόρθωσε να δηµιουργήσει ένα κτήµα-πρότυπο, τα κρασιά του οποίου έχουν γίνει περιζήτητα. Στα ΜΚΚ 2019 δίνεται η ευκαιρία δοκιμής του La Tour Melas 2017, που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη (διαθέσιµο µόνο µε προαγορά) και του εξαιρετικά δυσεύρετου Παλιές Ρίζες 2017, από υπεραιωνόβια αυτόριζα αγιωργίτικα που εντοπίστηκαν στον Φλειούντα Νεµέας.
La Tour Melas, 2017
Παλιές Ρίζες, 2017
Cyrus One, 2017
ΤΗΝΙΑΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Το αµπελοτόπι της T-Oinos (Τηνιακοί Αµπελώνες) είναι αυτό που κάνει τα κρασιά της να είναι τόσο ξεχωριστά. ∆ίχως υπερβολή, αν κάποιος δεν δει από κοντά αυτόν τον αµπελώνα δεν μπορεί να τον κατανοήσει, αφού µοιάζει εξωπραγµατικός: τα αµπέλια ξεφυτρώνουν ανάµεσα σε κάτι τεράστιους γρανιτικούς ογκόλιθους που, σύµφωνα µε το µύθο, ξέµειναν από τις τιτανοµαχίες και θυµίζουν ελληνικό Stonehenge. Εξ αρχής, το 2000, ο αµπελώνας σχεδιάστηκε από τον εκ Μπορντό ορµώµενο «ιπτάµενο οινολόγο» Θάνο Φακορέλη, µε στόχο την παραγωγή super premium κρασιού. Σήµερα, ο εκ των κορυφαίων συµβούλων αµπελουργίας Stéphane Derenoncourt, βασιζόµενος σε µία ολιστική, σαφώς βιολογικής και βιοδυναµικής καλλιέργειας στρατηγική, προσπαθεί να καθρεφτίσει στο κρασί το αµπέλι ως ζωντανό οργανισµό. Όλα αυτά ενάντια στην οµογενοποίηση της γεύσης και µε στόχο την ανάδειξη της δυναµικής κάθε ποικιλίας µέσα από το τερουάρ της. Γιατί τα µεγάλα κρασιά γεννιούνται στο κατάλληλο αµπέλι.
Clos Stegasta Mavrotragano Rare, 2017
Clos Stegasta Mavrotragano, 2017